ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Sectorul IT s-a dezvoltat în România “cumva sub radar”, fără să fie susţinut de stat

09 Februarie 2022   |   Agerpres

Demnitarul a menţionat, totodată, că digitalizarea întregului aparat public este o provocare nu doar pentru sistemul public, ci şi pentru sistemul privat.

 
 
Sectorul IT din România s-a dezvoltat cumva sub radar, fără să fie susţinut activ de Guvern, dar a arătat clar că atunci când statul nu intervine se întâmplă şi lucruri bune, a declarat, miercuri, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, la evenimentul de prezentare a unui raport finanţat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
 
"Este un sector (IT, n.r.) care s-a dezvoltat în România cumva sub radar, fără să fie neapărat susţinut activ de Guvern sau de stat şi a arătat clar că atunci când statul nu intervine se întâmplă şi lucruri bune. Rolul nostru, al celor care facem parte din legislativ, este să învăţăm care au fost lucrurile bune care au ajutat sau contextul care a dus la dezvoltarea acestei industrii, să ne asigurăm că nu stricăm lucrurile. Dacă ceva funcţionează ca regulă ar fi bine să nu stricăm, iar apoi să vedem cum putem să îmbunătăţim legislativ, poate şi fiscal. Există tendinţa, în special a statului, ca atunci când ceva funcţionează să mergem să stricăm prin suprataxare pentru a redistribui în mod echitabil către restul societăţii. Ar fi bine să ne abţinem de la astfel de porniri şi să vedem cum a fost dezvoltată această industrie şi să o încurajăm", a afirmat Cîţu.
 
Demnitarul a menţionat, totodată, că digitalizarea întregului aparat public este o provocare nu doar pentru sistemul public, ci şi pentru sistemul privat.
 
"Este o industrie (IT&C, n.r.) a viitorului şi ceea ce mă bucură foarte mult este că nu vorbim despre o industrie pe care a ales-o statul să o dezvolte, ci s-a dezvoltat singură. Asta arată că statul nu poate să identifice campioni într-o economie oricât ar dori. Ei apar singuri prin deciziile pe care le iau oamenii în contextul economic pe care îl creează instituţiile statului. Avem nevoie de un sector IT dezvolta pentru că în PNRR şi nu numai ne-am asumat dezvoltare unor proiecte care ţin strict de acest domeniu. Digitalizarea întregului aparat public este o provocare nu doar pentru sistemul public, dar şi pentru sistemul privat. De fiecare dată când avea licitaţii să lucrăm cu firme pentru a digitaliza sau informatiza aparatul public, apar 2-3 firme. E nevoie de mai multe firme, de competiţie şi asta ar scădea şi preţul pentru aceste lucrări", a spus preşedintele Senatului României.
 
Acesta a adăugat că problema pensiilor mai mari şi reducerea deficitului poate fi rezolvată cu ajutorul sectoarelor din economie unde oamenii sunt plătiţi bine şi achită taxe şi impozite.
 
"O cifră importantă este că sunt 270.000 de oameni care lucrează în sectorul IT. Este ceva impresionant dacă ne gândim că salariile din IT sunt printre cele mai mari din economie. Asta înseamnă contribuţii pentru sistemul de pensii, de exemplu. Putem rezolva problema pensiilor mai mari şi reducerea deficitului având sectoare în economie unde oamenii sunt plătiţi bine şi îşi plătesc, bineînţeles, taxele şi impozitele, cheltuiesc bani în economie, TVA etc. Rolul nostru este de a susţine acest sector cu toate instrumentele, dar şi de a îmbunătăţi cadrul în care funcţionează", a subliniat Florin Cîţu.
 
Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii a organizat, miercuri, la Palatul Parlamentului, evenimentul de lansare a studiului intitulat "Impactul industriei de software şi servicii în economia României".
 
Conform documentului, impactul industriei de software şi servicii IT în economia României se ridică, în prezent, la valoarea de 13,6 miliarde de euro, iar ponderea în PIB este de 6,2%. Din totalul de 13,6 miliarde de euro, 8,8 miliarde de euro impact direct reprezintă excedentul brut de exploatare, taxe şi cheltuieli de personal, 2,6 miliarde de euro impactul indirect - tranzacţiile economice cu furnizori români ai întreprinderilor din industrie, în timp ce 2,2 miliarde de euro impactul indus - salariile cheltuite în economia naţională de către angajaţi susţinuţi direct şi indirect.
 
În ceea ce priveşte resursa umană, studiul ANIS evidenţiază faptul că aproximativ 270.000 de angajaţi sunt susţinuţi în total de industria de software şi servicii IT, respectiv toţi salariaţii care există, în medie, la nivelul a două judeţe din România. Mai exact, aceştia sunt 135.000 angajaţi în companiile cu activitate principală în software şi servicii IT (impact direct), peste 73.000 angajaţi susţinuţi de-a lungul lanţului de furnizori români ai întreprinderilor din industrie (impact indirect) şi mai mult de 65.000 angajaţi susţinuţi prin salariile cheltuite în economia naţională (impact indus).
 
Studiul a fost realizat de Roland Berger şi a vizat evoluţia industriei de software şi servicii, analiza sectorială comparativă a României cu alte ţări, contribuţia industriei la economia României, precum şi impactul unor posibile scenarii de dezvoltare a industriei. Cercetarea a abordat companiile din domeniul IT&C, dar şi departamentele IT specializate şi afacerile independente.
 
Analizele şi rezultatele incluse în acest raport sunt realizate pe baza datelor statistice disponibile (inclusiv solicitări suplimentare către autorităţile publice responsabile), pe care Roland Berger le-a colectat, analizat şi interpretat în mod independent în perioada octombrie - decembrie 2021. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3936 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...