ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cseke Attila: Guvernul doreşte să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic un miliard de lei

04 Martie 2021   |   Agerpres

El a participat la dezbaterea "De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?", organizată la 44 de ani de la cutremurul din 1977, unde a vorbit despre nevoia unui nou program naţional pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, un proiect în acest sens fiind pus în prezent în dezbatere publică.

 
 
Guvernul doreşte ca, în patru ani, să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic din ţară un miliard de lei, a anunţat, joi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.
 
El a participat la dezbaterea "De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?", organizată la 44 de ani de la cutremurul din 1977, unde a vorbit despre nevoia unui nou program naţional pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, un proiect în acest sens fiind pus în prezent în dezbatere publică.
 
Acest program, a afirmat ministrul, urmează să relanseze "complet" investiţia statului român în domeniu şi propune o procedură "mult simplificată" faţă de cea din prezent şi "care, din păcate, a condus la situaţia în care în 27 de ani (...) s-au consolidat doar 26 de clădiri".
 
Potrivit lui Cseke Attila, acest program trebuie să fie unul cu un buget multianual. "Este fizic imposibil de a expertiza o clădire, de a face documentaţia tehnică, de a face achiziţia publică şi de a şi executa acea consolidare de clădire într-un singur an. Propunem un program multianual, ceea ce înseamnă că se intră în acest program şi, în doi-trei ani, rezonabil, se poate termina această lucrare", a explicat el.
 
Ministrul a precizat că în noul proiect sunt cuprinse şi clădirile deţinute de autorităţi publice locale sau centrale.
 
Totodată, conform actualului proiect, pentru ca un imobil să poată fi consolidat este necesară doar majoritatea semnăturilor proprietarilor. "De-a lungul timpului au fost o serie de blocaje şi propunem o posibilitate de a începe această lucrare cu acordul majorităţii proprietarilor din aceste clădiri", a arătat Cseke Attila.
 
El a menţionat că sunt prevăzute şi garanţii - dacă un proprietar decide să vândă locuinţa dintr-un imobil consolidat într-o perioadă mai mică de zece ani de la efectuarea lucrărilor trebuie să restituie statului o cotă parte din costuri.
 
"Trebuie să fim siguri că această consolidare are loc pentru a pune în siguranţă cetăţeanul, nu pentru a specula imobiliar anumite investiţii ale statului", a indicat ministrul Dezvoltării.
 
Executivul îşi propune să aloce un miliard de lei pentru acest program. "Guvernul doreşte în patru ani de zile să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic un miliard de lei. Anul acesta avem o sumă de 50 de milioane, care este mai mult decât dublă faţă de anul trecut, dar suntem în reformularea acestui program naţional", a punctat el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6522 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...