ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cseke Attila: Guvernul doreşte să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic un miliard de lei

04 Martie 2021   |   Agerpres

El a participat la dezbaterea "De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?", organizată la 44 de ani de la cutremurul din 1977, unde a vorbit despre nevoia unui nou program naţional pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, un proiect în acest sens fiind pus în prezent în dezbatere publică.

 
 
Guvernul doreşte ca, în patru ani, să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic din ţară un miliard de lei, a anunţat, joi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.
 
El a participat la dezbaterea "De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?", organizată la 44 de ani de la cutremurul din 1977, unde a vorbit despre nevoia unui nou program naţional pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, un proiect în acest sens fiind pus în prezent în dezbatere publică.
 
Acest program, a afirmat ministrul, urmează să relanseze "complet" investiţia statului român în domeniu şi propune o procedură "mult simplificată" faţă de cea din prezent şi "care, din păcate, a condus la situaţia în care în 27 de ani (...) s-au consolidat doar 26 de clădiri".
 
Potrivit lui Cseke Attila, acest program trebuie să fie unul cu un buget multianual. "Este fizic imposibil de a expertiza o clădire, de a face documentaţia tehnică, de a face achiziţia publică şi de a şi executa acea consolidare de clădire într-un singur an. Propunem un program multianual, ceea ce înseamnă că se intră în acest program şi, în doi-trei ani, rezonabil, se poate termina această lucrare", a explicat el.
 
Ministrul a precizat că în noul proiect sunt cuprinse şi clădirile deţinute de autorităţi publice locale sau centrale.
 
Totodată, conform actualului proiect, pentru ca un imobil să poată fi consolidat este necesară doar majoritatea semnăturilor proprietarilor. "De-a lungul timpului au fost o serie de blocaje şi propunem o posibilitate de a începe această lucrare cu acordul majorităţii proprietarilor din aceste clădiri", a arătat Cseke Attila.
 
El a menţionat că sunt prevăzute şi garanţii - dacă un proprietar decide să vândă locuinţa dintr-un imobil consolidat într-o perioadă mai mică de zece ani de la efectuarea lucrărilor trebuie să restituie statului o cotă parte din costuri.
 
"Trebuie să fim siguri că această consolidare are loc pentru a pune în siguranţă cetăţeanul, nu pentru a specula imobiliar anumite investiţii ale statului", a indicat ministrul Dezvoltării.
 
Executivul îşi propune să aloce un miliard de lei pentru acest program. "Guvernul doreşte în patru ani de zile să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic un miliard de lei. Anul acesta avem o sumă de 50 de milioane, care este mai mult decât dublă faţă de anul trecut, dar suntem în reformularea acestui program naţional", a punctat el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6757 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...