ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: Ajustarea fiscală depinde de voinţa politică

06 Noiembrie 2019   |   MEDIAFAX

Acesta a precizat că bugetul pentru 2020 nu poate fi construit pe afirmaţii politicianiste ambigue precum "vom respecta angajamentele în funcţie de spaţiul fiscal".

 
 
Ajustarea fiscală depinde de voinţa politică şi de susţinerea de care se bucură ministrul Finanţelor Florin Cîţu, a precizat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la o dezbatere despre alegerile prezidenţiale organizată Camera de Comerţ Româno-Germană.

"Nu avem spaţiu fiscal şi angajmentele acestea sunt puţin spus excesive", a spus Dăianu, adăugând: "Eu cred că se va depăşi tinta de 3%, orice inginerie se face, nu se poate. Dar este administrabil deficitul pentru 2019. Marea provocare este 2020, iar anul viitor este important să nu depăşim deficitul din acest an. (…) Deci dacă avem alt calendar (de majorări) intrăm într-o altă logică, de corecţie paşnică a bugetului. Că să nu mai vorbesc că trebuie să umblăm şi la structura bugetului".


Acesta a precizat că bugetul pentru 2020 nu poate fi construit pe afirmaţii politicianiste ambigue precum "vom respecta angajamentele în funcţie de spaţiul fiscal".

"Trebuie să fie evident ce fac. (…) De cum este croit bugetul pe 2020 depind execuţiile bugetare pe anii viitori. Dacă nu avem un buget inteligent anul viitor vom avea mari probleme într-un context international nenorocit în 2021 şi 2022", a notat preşedintele Consiliului Fiscal.

La rândul său, prezent la dezbatere, profesorul de ştiinţe politice Cristian Pârvulescu a notat că alegerile anticipate reprezintă soluţia pentru rezolvarea problemelor fiscal-bugetare evidenţiate de Daniel Dăianu, care a explicat că angajamentele guvernamentale referitoare la majorări de pensii în 2020 şi anii următori pot duce la explozia deficitului. Alegerile anticipate ar putea modifica raporturile de forţe din Parlament şi ar oferi capitalul politic pentru modificarea calendarului de majorări.

"Politicienii trebuie să fie oneşti, să spună uitaţi prin ce am trecut acum 7-8 ani, am crescut taxe şi impozite ca să nu intre ţara asta în şanţ… să spună hai să nu trecem ca atunci printr-o corecţie severă", a adăugat Daniel Dăianu.

El a făcut referire şi la oamenii de afaceri, care spune acesta poartă o responsabilitate majoră în societate.

"Companiile mari fac profit-shifting. Când vorbeşti de schimbarea climatică ai lobby-ul industriei auto la uşă, ştiu asta de când eram europarlamentar. Există o ipocrizie a big-business-ului. Dacă nu se schimbă ne vom înfunda, oamenii vor ieşi în stradă, nu doar în România ci în Europa", a spus Dăianu.

El a adăugat că Comisia Europeană ar putea accepta deficitul de peste 3% pentru acest an dacă primeşte asigurări că anul următor va începe corecţia cheltuielilor publice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 64 / 12084
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alexandra Rîmbu, Partener: Suntem atenți și la alte ramuri de drept adiacente, care ar putea impacta situația analizată. Când este necesar, lucrăm în echipe mixte pentru a asigura acoperirea tuturor aspectelor relevante
Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte
Din vorbă-n vorbă cu Amelia Teis, partener după ultima rundă de promovări de la D&B David și Baias. ”Nu poate exista succes și leadership individual, fără oamenii din jurul tău. Conceptul de “dream big” este realizabil în avocatură, însă presupune muncă, implicare și o depășire constantă a propriilor limite”
PwC România și D&B David și Baias au acordat asistență acționarilor FAN Courier în tranzacția cu SLS Cargo. Vânzătorul, asistat de Gilescu Văleanu Nathanzon & Partenerii
Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv și avocat stagiar pentru departamentul Consultanță
Ce îi ține ocupați pe avocații de IP de la Stratulat Albulescu. Cele mai dificile proiecte din practica de proprietate intelectuală și domeniile din care vin cele mai multe solicitări
Mușat & Asociații obține o decizie de referință în arbitraj, privind anularea unui document constatator. Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner: Antreprenorii care au clauze arbitrale în contractele încheiate cu autoritățile publice pot obține remedii mai rapide în privința documentelor constatatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...