
Drăgan (Ministerul Energiei):Implementarea “Fit for 55” trebuie să fie accesibilă economic consumatorului final de energie
10 Noiembrie 2021
AgerpresSecretarul de stat din Ministerul Energiei a menţionat că Uniunea Europeană trebuie să ia în considerare toate sursele de energie cu emisii reduse de carbon, precum hidrogenul şi energia nucleară.
Autorităţile române trebuie să se asigure, în implementarea pachetului european "Fit for 55", că tranziţia energetică inclusă de acest pachet rămâne accesibilă din punct de vedere economic pentru consumatorul final, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Dragoş Drăgan, în cadrul unei dezbateri pe tema pachetului de prevederi "Fit for 55" propus de Comisia Europeană.
"Ştim că acest pachet, Fit for 55, combină diverse instrumente şi politici şi se bazează pe utilizarea sporită a energiei regenerabile, o creştere a eficienţei energetice, o dezvoltare mai rapidă a modalităţilor de transport cu emisii reduse, a infrastructurii şi combustibililor care să le susţină. Totodată, prevede şi măsuri pentru prevenirea relocării emisiilor de carbon şi instituirea unor instrumente pentru creşterea capacităţii naturale de stocare a dioxidului de carbon. Tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic va avea un impact social şi economic semnificativ, iar cetăţenii cu venituri mai mici şi sectoarele precum cărbunele vor fi cele mai afectate. Astfel, în implementarea pachetului Fit For 55 trebuie să ne asigurăm că această tranziţie rămâne eficientă din punct de vedere economic şi accesibilă pentru consumatorul final şi nimeni nu este lăsat în urmă", a afirmat Dan Dragoş Drăgan.
Reprezentantul Ministerului Energiei a subliniat că în perioada 2022-2023 România va actualiza în Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice procentul energiei din surse regenerabile.
"Important este că, referitor la transformarea sistemului energetic într-un sistem bazat pe tehnologii inovatoare, care să concureze pe o piaţă integrată a energiei electrice, este necesară adaptarea sectorului energetic românesc la noile tendinţe de dezvoltare. În contextul negocierilor pachetului legislativ Fit for 55, ţinta privind energia din sursele regenerabile va fi modificată în sens crescător faţă de nivelul de 30,7% din actualul Plan Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, urmând ca în perioada 2022-2023 să avem o actualizare a acestui plan naţional, în care noile ţinte, în baza evaluărilor şi modelării, vor fi publicate", a precizat Drăgan.
Secretarul de stat din Ministerul Energiei a menţionat că Uniunea Europeană trebuie să ia în considerare toate sursele de energie cu emisii reduse de carbon, precum hidrogenul şi energia nucleară.
"Ştim că priorităţile în domeniul energiei se vor concentra pe noi investiţii, în vederea creşterii contribuţiei energiei din surse regenerabile în mixul energetic, inclusiv în ceea ce priveşte exploatarea potenţială de energie regenerabilă off-shore de la Marea Neagră, stocarea la scară largă a energiei electrice, prin diverse tehnologii disponibile în acest moment şi utilizarea hidrogenului în vederea decarbonării sectoarelor dificil de decarbonat şi unde are o eficienţă economică sporită. Ne-am propus, prin Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, creşterea ponderii surselor regenerabile din consumul total de energie, care trebuie să sporească, la nivelul anului 2030, (de, n.r.) la 30,7% şi deja luăm în calcul şi anticipăm această actualizare a ţintei menţionată anterior. Considerăm că este necesară luarea în considerare la nivelul Comisiei Europene a tuturor surselor de energie cu emisii reduse de carbon capabile să îndeplinească atingerea obiectivelor menţionate şi totodată doresc să menţionez hidrogenul şi importanţa acestuia în reducerea emisiilor de carbon, în contextul directivei privind promovarea energiei din surse regenerabile şi care să ne conducă la utilizarea unui hidrogen curat, produs din surse fără emisii de carbon, respectiv din regenerabile şi energie nucleară", a explicat Dan Dragoş Drăgan.
Reprezentantul Ministerului Energiei a amintit că România consideră gazele naturale drept combustibil de tranziţie către energia fără emisii de carbon.
"Ca şi ţară, noi suntem ferm angajaţi în demersurile de decarbonare şi considerăm că energia nucleară va juca un rol important în această tranziţie energetică, ea fiind inclusă ca un pilon al decarbonării şi securităţii energetice în Planul Naţional Integrat, iar în tranziţia de la combustibili fosili România se va concentra pe creşterea resurselor de energie regenerabilă şi nucleară, precum şi pe utilizarea gazelor naturale ca un combustibil de tranziţie, având în vedere necesarul de a asigura echilibrarea sistemului energetic şi a noilor capacităţi de regenerabile care vor fi conectate, în perioada următoare, la sistemul energetic naţional. Previzionăm pentru viitor un model hibrid, în care energia din surse regenerabile şi energia nucleară funcţionează în tandem, pentru a asigura securitatea aprovizionării şi totodată preţuri stabile şi predictibile pentru populaţie. Din partea Ministerului Energiei, direcţia este clară: mai multe regenerabile, pentru a echilibra regenerabilele avem nevoie de gaz, totodată avem nevoie să asigurăm o bandă predictibilă pentru energia electrică, aceasta va veni din nuclear şi suntem angrenaţi ca prin PNRR, prin Fondul de Modernizare, să punem la dispoziţia companiilor instrumentele şi facilităţile financiare de finanţare, sau prin contracte de diferenţă, în vederea realizării ţintelor pe care ni le propunem", a arătat Dan Dragoş Drăgan.
Pe subiectul legislaţiei care reglementează gazele din Marea Neagră, secretarul de stat a estimat că anul viitor este posibilă actualizarea legii, în cazul obţinerii unui consens în Parlament.
"Se doreşte ca modificarea acestei legi să se facă printr-un larg consens la nivel parlamentar şi cred că în perioada următoare, probabil pe parcursul anului viitor, este de aşteptat o asemenea actualizare, dar acest lucru depinde de consensul la nivel legislativ", a încheiat Dan Dragoş Drăgan.
Financial Intelligence organizează miercuri evenimentul "FIT FOR 55 - România şi Planul UE pentru o tranziţie verde", în cadrul căruia participanţii vor discuta modul în care România negociază pachetul legislativ "Pregătiţi pentru 55".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5668 / 9778 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...