ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România se zbate pe ultimul sau pe penultimul loc în UE la colectarea separată a deşeurilor; Fechet (ministrul MAP): Cu SGR pornim de la o rată de 12%

20 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit oficialului, SGR va însemna oportunităţi de business şi implementarea de noi tehnologii noi pentru gestionarea a şapte miliarde de ambalaje, în fiecare an.

 
 
România încă se zbate pe ultimul sau pe penultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea separată a deşeurilor iar odată cu Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) pornim de la 12% colectare separată, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
 
"Atunci când discutăm despre situaţia României la zi, cred că este important să înţelegem foarte bine de unde am pornit. Pentru că în copilăria mea, atunci când mergeam la 10 km de Bacău, oraşul meu natal, la bunici, şi trebuia să colectăm gunoiul, nu puteam să spun că o făceam nici pe şapte fracţii, nici pe şase, nici pe cinci, pentru că adevărul este că n-o făceam pe niciuna. Nu cu foarte mulţi ani în urmă, jumătate sau poate chiar mai bine din suprafaţa României şi mă refer aici cu precădere la zona rurală, pur şi simplu nu avea contract de salubritate. Fiecare cetăţean se descurca aşa cum reuşea. Mai puneau pe foc, mai aveau la marginea satului o râpă, unde efectiv le împingea, aşteptând ploile de toamnă sau de primăvară, pentru ca apa să vină, să le ia, pur şi simplu să nu le mai vedem acolo. Când evaluăm progresul României şi când vedem că astăzi, de bine de rău, avem câte un sistem de management integrat al deşeurilor în fiecare judeţ, care funcţionează mai bine sau mai rău, cred că e bine să avem mereu în vedere şi de unde am pornit. România încă se zbate pe ultimul sau pe penultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea separată a deşeurilor, dar totuşi avem cât de cât un cadru legal, avem cât de cât o infrastructură de colectare şi putem să spunem că avem de unde pornim", a spus Fechet.
 
Potrivit oficialului, SGR va însemna oportunităţi de business şi implementarea de noi tehnologii noi pentru gestionarea a şapte miliarde de ambalaje, în fiecare an.
 
"Sistemul Garanţie-Returnare este proiectul meu de suflet. L-am scris de la zero în urmă cu aproximativ patru ani, când eram secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi pot să spun astăzi că, în mai puţin de două săptămâni, sper să fiu primul sau printre primele persoane care să introducă într-un aparat de colectare automată primul PET sau prima doză de aluminiu sau prima sticlă. Este adevărat că Sistemul Garanţie-Returnare din România va gestiona într-o primă fază ambalaj "single use", însă profit de această ocazie să spun că în viitor nu pot să nu visez nu doar la un sistem care să aibă nişte cifre similare cu cele ale statelor vestice. Noi pornim de la 12% colectare separată şi discutăm despre Sistemul Garanţie-Returnare 95%, 96% şi 98%. Trebuie să mărturisesc că am emoţii în legătură cu 30 noiembrie. Complexitatea acestui sistem, particularităţile României, referindu-mă aici la miile de kilometri pe care multe dintre ambalaje vor fi nevoite să le parcurgă până când vor ajunge în fabricile de reciclare, însă eu sunt optimist. Când vorbim despre Sistemul Garanţie-Returnare, vorbim de oportunităţi de business, despre tehnologii noi, care sunt convins că vor fi aduse în mod instantaneu în România, pentru că vom avea de gestionat 7 miliarde de ambalaje în fiecare an. Vorbim despre locuri de muncă şi despre nenumărate beneficii, precum o natură curată pe care ne-o dorim cu toţii", a punctat ministrul Mediului.
 
SGR va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
 
RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA este o companie ce funcţionează pe principiul "not for profit", ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
 
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
 
Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România) organizează, luni, simpozionul dedicat gestionării şi reciclării deşeurilor, cu accent pe soluţii pentru Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR). 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1316 / 9441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...