
Industria mobilei valorifică în mod exemplar resursa naturală;exporturile se ridică la 2,2 miliarde euro anual(ministru)
22 Septembrie 2022
AgerpresMinistrul Economiei a subliniat că industria mobilei poate beneficia de schema de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, de investiţii în noi tehnologii care pot fi implementate pentru a creşte competitivitatea sectorului.
Industria mobilei valorifică în mod exemplar resursa naturală şi creează plus valoare, exporturile ridicându-se la suma de 2,2 miliarde de euro anual, a declarat joi ministrul Economiei, Florin Spătaru.
"Sunteţi industria care valorifică în mod exemplar resursa naturală şi creează plus valoare. 2,2 miliarde de euro anual exporturi. Dar avem importuri care au crescut mai mult decât exporturile. Avem 55.000 de oameni care lucrează în această industrie şi, anul trecut, din câte am înţeles, peste 50 de companii care şi-au închis porţile. Şi întrebarea e de ce? Care sunt elementele care ne determină să mergem pe un trend descendent în ceea ce priveşte competitivitatea? Ce trebuie să facem? Ce trebuie să schimbăm acum, nu atunci când vom ajunge într-o situaţie critică - pentru a putea conserva şi pentru a putea dezvolta o astfel de industrie. Iar, din punctul meu de vedere, ar trebui să ne uităm foarte bine la trend şi să vedem, de fapt, ce se întâmplă în ecosistemul economic, în întregul lui ansamblu. Şi aici vorbim de tehnologizare, revoluţie industrială şi de automatizare a proceselor, astfel încât să devii competitiv. Şi aici vorbim de lanţurile de aprovizionare, stabilizarea lanţurilor de aprovizionare pentru a putea livra la timp", a menţionat Florin Spătaru, la conferinţa "Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn", organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.
Ministrul Economiei a subliniat că industria mobilei poate beneficia de schema de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, de investiţii în noi tehnologii care pot fi implementate pentru a creşte competitivitatea sectorului.
"Acea schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, pentru prima oară, se adresează unui sector economic care nu a fost foarte bine promovat în trecut. Şi vorbim de industria prelucrătoare. Şi industria mobilei este una din industriile care poate beneficia de această schemă de ajutor de stat, de investiţii în noi tehnologii care pot fi implementate pentru a creşte competitivitatea sectorului. Pe de altă parte, putem să vedem că industria lemnului nu are nevoie doar de lemn, sau industria mobilei nu are nevoie doar de lemn. Are nevoie de tot ceea ce înseamnă accesorii, de feronerie, are nevoie de toate aceste elemente care vin să dea valoare unui astfel de produs. Şi acolo cred că trebuie să ne uităm foarte atent şi să promovăm acest ecosistem care să ducă la creşterea competitivităţii", a adăugat Florin Spătaru.
În opinia sa, "nu trebuie să ne amăgim" că modelul economic care funcţionează şi care a funcţionat ani de zile va putea funcţiona în următorii 30 de ani.
"Şi aici vin la apelul şi la planul de măsuri pe care trebuie să-l implementăm privind retehnologizarea. Introducerea automatizării pe competenţe în industria lemnului şi modalitatea în care această industrie poate deveni competitivă prin măsurile pe care statul român trebuie să le ia. Clar. Vorbim de dreptul de preempţiune, vorbim de includerea industriei mobilei ca o industrie prioritară în acest domeniu pentru un alt sector care am spus că este extrem de important pentru Uniunea Europeană", a mai spus ministrul Economiei.
El consideră că industria mobilei, pe lângă numărul de locuri de muncă pe care le creează, generează în orizontală între 4 şi 8 locuri de muncă suplimentar.
"Am discutat cu Academia Română să facem un studiu, să vedem care este impactul unui astfel de sector în economia românească. Sunt sigur că industria mobilei, pe lângă numărul de locuri pe care le creaţi, generează în orizontală între 4 şi 8 locuri de muncă suplimentar. Şi, atunci, dacă facem şi multiplicăm acest factor, atunci trebuie să vedem de fapt care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm pentru creşterea competitivităţii", a precizat Florin Spătaru.
Ministrul Economiei susţine că promovarea acestui sector este extrem de importantă.
"Promovarea acestui sector este extrem de importantă pentru că, bănuiesc că şi dumneavoastră sesizaţi aşa cum sesizez şi eu, în momentul în care îţi alegi un obiect de mobilier, îl alegi funcţional, dar alegi şi vizual. Îţi face plăcere să îl cumperi, să-l ai în casă. Şi, atunci, promovarea contează cu atât mai mult. Eu am rămas surprins acum un an şi ceva când un predecesor de-al meu a tăiat toate bugetele pentru promovarea exportului. Lucru care nu trebuie să se mai întâmple. Pentru că, aşa cum dumneavoastră lucraţi pentru dezvoltarea de noi produse, calitate superioară, noi avem obligaţia, ca stat, să promovăm exact acele sectoare - ne duc la un plus de competitivitate", a adăugat ministrul Economiei.
Florin Spătaru consideră că se poate face foarte mult în acest sector implementând elemente de economie circulară.
"Aş vrea să vă mai adresez o provocare, pentru că ieri am adoptat în şedinţa de Guvern Strategia pe economie circulară. Cred că se poate face foarte mult în sectorul dumneavoastră implementând elemente de economie circulară care, la rândul lor, să creeze plus valoare şi să puteţi, de asemenea, să susţineţi auxiliar, dar şi primar, un astfel de demers. Noi am avut mai multe discuţii la Ministerul Economiei. Am discutat de energie, am discutat de modul în care putem să păstrăm competitivitatea. Aştept să avem aceste discuţii aplicate şi să putem să promovăm în context european industria mobilei româneşti pentru că aduceţi această plus valoare în economia românească - şi pentru că nimeni din sectorul public sau din minister sau din Guvernul României n-ar trebui să considere industria mobilei ca fiind o industrie care funcţionează de la sine. Aveţi nevoie de sprijin. Sunt absolut de acord şi sunt dispus să discutăm pe măsuri concrete în perioada următoare cum putem să vă aducem acest plus de competitivitate pentru a asigura şi sustenabilitatea în următorii ani", a mai spus Spătaru.
Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii BIFE-SIM 2022 se desfăşoară în perioada 22-25 septembrie, în Pavilionul B2 ROMEXPO.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3590 / 9775 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...