
Ministrul Finanţelor: Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel
24 Mai 2024
AgerpresPotrivit unei hotărâri adoptate joi de Guvern, personalul ANAF şi al structurilor subordonate va fi suplimentat cu 220 de inspectori antifraudă.
Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va duce lupta antifraudă la un alt nivel iar acest amplu proces este un pas crucial pentru a ne asigura că ajungem să colectăm eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii sau funcţionarea instituţiilor medicale, şi nu în economia neagră, consideră ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
"Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcţia specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătăţirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. Astfel, se vor putea desfăşura permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
"Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcţia specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătăţirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. Astfel, se vor putea desfăşura permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, au fost reorganizate atât Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru a avea un cadru unitar al activităţii de colectare şi o organizare mai fluidă, cât şi Direcţia generală executări silite, pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului.
"Acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a ne asigura că ajungem să colectăm eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră", a subliniat Boloş.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că Autoritatea Vamală Română a operaţionalizat un nou sistem, complet digital, care va permite o gestionare mai eficientă şi mai sigură a tranzitului de mărfuri.
"Aşadar, operatorii nu vor mai umbla cu hârtiile după ei. Acest nou sistem face tranzitul de mărfuri mai eficient şi mai sigur, reducând timpii de aşteptare la birourile vamale. Un aspect pe care nu suntem prea des obişnuiţi să îl auzim este că România nu doar că a implementat acest sistem, ci s-a clasat pe primul loc între statele membre UE, având cea mai mică rată de erori din blocul european", a mai scris ministrul Finanţelor.
Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Guvern, personalul ANAF şi al structurilor subordonate va fi suplimentat cu 220 de inspectori antifraudă.
"Măsura are în vedere dezvoltarea şi operaţionalizarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu prin desfăşurarea mai multor activităţi de către inspectorii antifraudă. Sistemul RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal şi fiscal pe teritoriul României şi va îmbunătăţi activitatea autorităţilor competente din administraţia centrală prin modernizarea şi adaptarea procedurilor şi metodelor de supraveghere vamală şi fiscală la realităţile actuale. Reformele preconizate prin implementarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu sunt elaborate în acord cu PNRR", se precizează într-un comunicat al Guvernului.
Hotărârea mai vizează eliminarea competenţelor în domeniul vamal ce reveneau Direcţiei generale antifraudă fiscală, precum şi preluarea la nivel central a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi pierderea de către aceasta a personalităţii juridice.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1070 / 9770 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...