ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor: Deficitul bugetar pentru anul 2024 va fi în jur de 5%

18 Ianuarie 2024   |   Bizlawyer

Ministrul a subliniat că România se află printre ţările care au deficitele "destul de consistente" şi că un grup de 10 ţări vor intra în procedura de deficit excesiv.

 
 
Deficitul bugetar pentru 2024 va fi în jur de 5% din PIB, realist vorbind, a declarat, miercuri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Noi acum închizând în jurul valorii de 5,7% deficitul bugetar, de aici se vor pune bazele noului Program de Convergenţă pe care îl vom avea în relaţia cu Comisia Europeană. Realist discutând, trecând prin măsurile consecutive pe care le-am luat pentru reducerea deficitului bugetar, va fi (deficitul în 2024, n..r) în jur de 5% din PIB. Am vorbit cu ministrul polonez al Finanţelor şi mi-a spus că şi ei au închis anul cu 5,8% din PIB şi că pentru anul 2024 au prevăzut un buget cu 5% din PIB, prevăzut realist", a spus Boloş, la Digi24.

Ministrul a subliniat că România se află printre ţările care au deficitele "destul de consistente" şi că un grup de 10 ţări vor intra în procedura de deficit excesiv.


"În ultima perioadă ni s-a adăugat Polonia. Franţa are, de asemenea, astfel de probleme şi suntem un grup de peste 10 ţări care vor intra în procedură de deficit bugetar excesiv. Tocmai de aceea trebuie să continuăm măsurile şi aţi văzut că proiectele care ţin de digitalizare, care ţin de o mai bună colectare, de combaterea evaziunii fiscale, sunt o prioritate pentru noi acum. Şi procesul de ajustare fiscală nu este unul care se face peste noapte. Este unul care se face pe termen lung şi ar fi nedrept ca noi să stăm pasivi, să nu adoptăm măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi din nou să ne adresăm mediului de afaceri pentru impozite şi taxe noi. Am spus că anul 2024 este anul cu zero impozite şi taxe, deci ar fi nedrept, total nedrept....", a explicat ministrul Finanţelor.

El a mai semnalat că la reuniunea ECOFIN, României i s-a atras atenţia în ceea ce priveşte continuarea procesului de ajustare fiscală.

"Am fost plecat, astăzi e prima zi de muncă la birou. Am fost plecat la Consiliul ECOFIN şi din nou ni s-a atras atenţia asupra continuării procesului de ajustare fiscală şi a demersurilor pe care le-am făcut anul trecut prin măsurile fiscal-bugetare care au fost aprobate prin lege, a continuării măsurilor de combatere a evaziunii fiscale şi planului pe care îl avem pentru ca să putem să respectăm disciplina bugetară impusă la nivelul Uniunii Europene. Nu e o muncă uşoară şi o misiune uşoară a Ministerului de Finanţe, pentru că noi trebuie să dăm asigurări că suntem pe traiectoria corectă de reducere a deficitului bugetar", a mai spus Marcel Boloş, menţionând că încă nu a fost luat în discuţie deficitul pe anul trecut.

Potrivit ministrului, comunicarea oficială se face către Comisia Europeană în aprilie, după care Comisia este obligată ca în luna iunie să întocmească raportul privind situaţia financiară a statelor membre pe anul 2023.

"Şi atunci este momentul crucial pentru noi. Până atunci, sigur că nici noi nu stăm. Şi întâlnirile noastre pe care le-am avut şi discuţiile informale pe care le-am avut au fost cele în care am prezentat situaţia de ansamblu a ţării noastre şi măsurile pe care le-am luat pe toate palierele", a punctat Boloş.

Întrebat de ce nu s-a făcut rectificare bugetară în 2023, ministrul Finanţelor a precizat că "era o greşeală foarte mare".

"Eu când am ajuns ministru al Finanţelor în luna iunie, pe data de 15 iunie 2023, am avut documentele cu deficitul bugetar estimat de 6,87% şi aveam perspectiva aceasta ca acest deficit bugetar să se realizeze, eram singura ţară din Uniunea Europeană cu deficit de peste 6%. Aveam toate condiţiile şi ofeream toate argumentele necesare Comisiei Europene ca să adopte măsurile care nu erau dintre cele mai fericite, până la suspendarea fondurilor. Faptul că rectificarea bugetară a fost înlocuită cu Fondul de rezervă bugetară şi am plafonat cheltuieli - ne aducem aminte ce răzvrătire a fost din partea primarilor - de la 6,87% până la 5,7% înseamnă 1,1% din PIB, deci o aşa-zisă economie de cheltuieli de peste 16 miliarde de lei, care a contat foarte, foarte mult şi contează, pentru că în momentul de faţă sunt ţări care au peste noi: Ungaria are 5,8% deficitul bugetar, Polonia 5,8%", a menţionat a explicat ministrul.

Boloş a adăugat că situaţia primarilor era ca şi fermierilor, "fiindcă, dacă noi nu eram atenţi cu aceste măsuri de folosire raţională a banilor, exact împotriva dumnealor se întorcea această decizie, pentru că tot dumnealor erau şi mai nemulţumiţi".

"Dacă şantierele, pe care s-au angajat pe foarte mulţi bani europeni, şi sunt foarte mulţi bani europeni în joc, rămâneau goale fiindcă nu mai aveam surse de finanţare? Nu vreau să mă gândesc la peste 5.000 de şantiere pe care le avem, fie pe seama Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fie din Politica de Coliziune. Ce ar fi însemnat ca aceste şantiere să rămână goale şi să rămânem fără banii în plin an electoral, când toţi şi-au asumat proiecte pentru oameni?", a subliniat Marcel Boloş.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 487 / 8862
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...