ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculae (ADR): Nimeni nu-şi va pierde niciodată locul de muncă în faţa tehnologiei

27 Martie 2023   |   Agerpres

În viziunea oficialului ADR, este nevoie de digitalizarea instituţiilor publice, dar şi a entităţilor din mediul privat.

 
 
Nimeni nu-şi va pierde niciodată locul de muncă în faţa tehnologiei, ci poate în faţa unui om care ştie să se folosească de tehnologie pentru a-şi eficientiza munca, consideră vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Andrei Niculae.
 
"Sunt de părere că nimeni nu-şi va pierde niciodată locul de muncă în faţa tehnologiei, ci poate în faţa unui om care ştie să se folosească de tehnologie pentru a-şi eficientiza munca. La fel şi în domeniul transformării digitale, la fel şi în domeniul securităţii cibernetice. Componenta umană este esenţială. Premisa că tehnologia va înlocui omul cândva, cumva, nu este neapărat corectă, din punctul meu de vedere. Acele treburi, acele joburi repetitive vor fi înlocuite de oameni care ştiu să folosească tehnologia în sprijinul lor. Digitalizarea şi transformarea digitală este un subiect la modă, pe buzele tuturor şi presupune, pentru România, şi pentru toate statele din lume, ocazia unei revoluţii, a unui moment în care putem să regândim birocraţia, în care putem să regândim procesele administrative, în care putem să mitigăm şi să schimbăm toate acele situaţii şi realităţi în care cetăţeanul este poate umilit aşteptând pentru anumite hârtii, pentru anumite avize, fiind pus să facă pe poştaşul pentru instituţiile publice. Este ocazia pe care o avem noi, ca instituţii publice, să regândim toate aceste procese greoaie pentru oameni, pentru că prin digitalizare nu mutăm pur şi simplu hârtiile în cloud sau în baze de date, nu inventăm platforme care, de fapt, mută în digital birocraţia", a declarat Niculae, luni, într-o conferinţă de specialitate.
 
În viziunea oficialului ADR, este nevoie de digitalizarea instituţiilor publice, dar şi a entităţilor din mediul privat.
 
"De fiecare dată când avem oportunităţi noi ni se prezintă şi riscuri, iar oportunitatea asta imensă pe care trebuie s-o captăm, de a regândi modul în care funcţionează statul în relaţia cu cetăţeanul deschide portiţe noi şi pentru oamenii rău intenţionaţi care îşi propun să facă din digitalizare şi din penetrarea cât mai largă a instrumentelor digitale o nouă armă pentru a comite infracţiuni. Discuţia nu se rezumă strict la digitalizarea instituţiilor publice, dar şi a mediului privat, în aceeaşi măsură. Vedem din ce în ce mai des oameni care folosesc aplicaţii de mobile banking, de exemplu. Şi ei sunt la fel, dacă nu mai expuşi acestor riscuri. Discutam recent, la un eveniment cu persoane din domeniul bancar care ne spuneau că sunt oameni care nici măcar nu îşi mai ridică cardurile de la bancă, pentru că nu mai au nevoie. Au toate cardurile în telefoanele lor. Deci, portiţe pentru aceşti agresori din mediul digital sunt în toate domeniile, iar scutul de apărare al României împotriva pericolului din zona digital, are mai multe straturi. Eşafodajul ăsta are mai multe componente pe care trebuie să le luăm în calcul. În primul rând, componenta legislativă pe care s-a tot vorbit până acum...", precizează Andrei Niculae.
 
Potrivit sursei citate, la nivel de prevenţie, este foarte important ca instituţiile care decid, "mai devreme sau mai târziu, să treacă în digital, să dezvolte platforme digitale".
 
"(...) atunci când dezvoltăm o soluţie digitală, să ne gândim şi să punem pe primul loc sau între primele locuri securitatea şi securizarea platformei respective. Sunt concepte care guvernează modul în care ar trebui să dezvoltăm platformele digitale într-un mod eficient care să creeze beneficii. Printre aceste concepte trebuie să fie încă de la bază componenta de securitate cibernetică, de conştientizare a riscurilor, iar dezvoltarea platformelor respective să se facă având aceste realităţi în minte. Pe de altă parte, este foarte important ca cei care sunt în spatele platformelor oferite de statul român, funcţionarii publici, să conştientizeze că securitatea cibernetică este o realitate pe care trebuie s-o aibă în vedere, la fel cum ştiu anumite procese. Ei sunt poate primii garanţi ai integrităţii securităţii platformei respective, cu excepţia părţii sau componente în care platforma sau codul-sursă este scris, ci este important ca funcţionarii publici să înveţe să recunoască în primul rând şi mai ales să raporteze către colegii de la DNSC, de la Cyberint, de la instituţiile abilitate aceste pericole din domeniul cyber", a subliniat vicepreşedintele ADR.
 
În viziunea reprezentantului ADR, teama pe care cetăţenii o au faţă de digitalizare şi de instrumentele viitorului este una falsă.
 
"La fel cum Centrul Naţional Cyberint şi cei de la DNSC au campanii frecvente de informare pe această latură şi noi, la Autoritatea pentru Digitalizarea României, punem preţ pe această componentă, pentru că transformarea digitală, per total, ca fenomen, prezintă nişte pericole deosebite, mai ales în ceea ce priveşte buna informaţie a oamenilor. Cetăţenii se pregătesc folosind aplicaţii de internet banking, având o relaţie directă cu providerii de servicii în mod digital, iar noi, atunci când vom veni cu aceste instrumente digitale, cetăţenii le vor absorbi şi le vor folosi mult mai uşor. Teama pe care cetăţenii o au faţă de digitalizare şi de instrumentele viitorului, din punctul meu de vedere, este o temă falsă. Vedem în mediu privat, în societatea civilă, instrumente digitale adoptate cu lejeritate de oameni. Companiile private au investit în comunicare, au investit în explicarea pe înţelesul tuturor a beneficiilor în primul rând aduse de digitalizare, iar noi trebuie să învăţăm din exemple", a afirmat Niculae.
 
Reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor au participat, luni, la cea de-a cincea ediţie a evenimentului "Cybersecurity Forum". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1624 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...