ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PeliPartners | Trei soluții pentru rezolvarea crizei autorizațiilor de construcție din București. Cum evităm efectele dezastruoase în business

24 Martie 2022   |   BizLawyer

Pentru a evita situația în care nu se va mai putea construi aproape nimic în București, PeliPartners a identificat trei soluții care să permită derularea în condiții optime a procesului de obținere a autorizațiilor de construcție: aprobarea Planului Urbanistic General, respectarea termenelor legale in procesul de aprobare a PUZ-urilor propuse de privați și pregătirea din nou de către autorități a unor PUZ-uri coordonatoare în acord cu cerințele urbanistice.

 
 
Efectele în business ale suspendării Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) coordonatoare în Capitală vor fi semnificative, cu repercusiuni asupra tuturor factorilor implicați, de la forța de muncă din domeniul construcțiilor, până la piața materialelor de construcții, avertizează casa de avocatura PeliPartners, care propune și soluții de deblocare a situației.

PUZ-urile pentru sectoarele 2, 4 și 5 au fost suspendate prin decizia Tribunalului București, în timp ce, pentru sectoarele 3 și 6, Curtea de Apel a municipiului Bucuresti a decis anularea.

„Această situație pune în impas activitatea și planurile dezvoltatorilor imobiliari, iar perpetuarea ei se va resimți în rândul tuturor industriilor implicate în activitatea de pe piața imobiliară. În acest moment, orice demers legitim al unui dezvoltator de bună credință care dorește să investească în București este blocat”, explică Oana Bădărău, Partner & Head of Real Estate & PPP PeliPartners.


Pentru a evita situația în care nu se va mai putea construi aproape nimic în București, PeliPartners a identificat trei soluții care să permită derularea în condiții optime a procesului de obținere a autorizațiilor de construcție: aprobarea Planului Urbanistic General, respectarea termenelor legale in procesul de aprobare a PUZ-urilor propuse de privați și pregătirea din nou de către autorități a unor PUZ-uri coordonatoare în acord cu cerințele urbanistice. |

În primul rând, autoritățile ar trebui să finalizeze și să aprobe cât mai rapid noul Plan Urbanistic General (PUG). PUG-ul actual este depășit, iar actualizarea acestuia trebuia făcută cu mulți ani în urmă.

„Reamintim că, în prezent, în București se construiește după documentația aprobată în 2000, care a expirat în 2010. Valabilitatea depășită a PUG-ului a determinat autoritățile să apeleze la soluții creative, cum au fost aceste PUZ-uri coordonatoare, și de aici au rezultat problemele legate de autorizațiile de construcție emise eronat, construcțiile din zone protejate sau pe spațiile verzi etc. Noul Plan Urbanistic General ar fi trebuit să fie finalizat în 2016, însă iată că șase ani mai târziu, acesta este încă la stadiul de proiect”, completează Oana Bădărău.

În al doilea rând, autoritățile trebuie să ajungă să respecte termenele prevăzute de lege pentru procesele de aprobare a PUZ-urilor. În prezent, orice estimare de timp este depășită, iar nicio autoritate nu își asumă să semneze documentele pe care legea îi cere să le emită, astfel că întreaga piață de dezvoltare imobiliară este în impas.

Nu în ultimul rând, dacă crearea noului PUG este un proces mai îndelungat decât se preconiza, PeliPartners consideră că autoritățile pot debloca situația de pe piața de dezvoltare imobiliară prin promovarea unor PUZ-uri coordonatoare de sector corecte și viabile, în acord cu cerințele existente din punct de vedere urbanistic.
„Un PUG, și mai ales un PUG la nivelul municipiului București, nu va conține niciodată suficiente detalii încât să permită autorizarea directă. Dacă PUZ-urile coordonatoare din trecut nu erau în regulă - și asta pare să fie și opinia instanțelor -, atunci soluția este să facem PUZ-uri coordonatoare care să fie în regulă. Desigur că este mai ușor să fii critic decât constructiv. Facem un apel la autorități să schimbe paradigma și să devină constructive în relația cu privații”, completează Oana Bădărău.

La inițiativa Primarului General, Consiliul General al Municipiului București a decis să suspende PUZ-urile coordonatoare pentru un an, pentru a investiga problemele acestora. Potrivit municipalității, aplicarea PUZ-urilor coordonatoare a condus la desființarea a numeroase spații verzi, iar procedura lor de aprobare și avizare nu a respectat rigorile legii. Instanțele au decis, la rândul lor, că PUZ-urile coordonatoare sunt „imperfecte”.

„PUZ-urile coordonatoare ale sectoarelor au fost promovate și aprobate pentru a scădea timpii de așteptare pentru aprobarea unui PUZ de către un privat. Aceasta procedură durează și dura și în urmă cu 10 ani câte 12, 18 sau 24 de luni. Autoritățile au creat aceste PUZ-uri coordonatoare cu ajutorul cărora un dezvoltator cere direct autorizație de construire și o obține în 6-9 luni, fără a mai trece prin procesul de pregătire și aprobare a unui PUZ premergător cererii autorizației de construire. Ele erau menite, totodată, să adreseze anumite cerințe din Planul Urbanistic General, între care cea potrivit căreia pentru a construi pe o parcelă mai mare de 3.000 mp sau pentru accente de înălțime este necesar un PUZ”, explică Oana Bădărău.

Autoritățile au decis să aprobe doar autorizațiile pentru anumite proiecte de utilitate publică.  Toate celelalte proiecte ale dezvoltatorilor imobiliari care se construiesc în prezent se derulează pe baza autorizațiilor emise în trecut.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3523 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...