ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de M&A în 2023: Cumpărători mai prudenți și mai selectivi, procese mai lungi și reglementări în schimbare

08 Aprilie 2024   |   Andreea Bistriceanu, Director PwC România și Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias

Unul dintre principalele aspecte de îngrijorare, obstacole, provocări pe care directorii executivi le-au identificat în raportul PwC CEO Survey este zona de reglementare. Sunt foarte multe norme, care se schimbă des, intervin prea mult în activitatea companiilor și le influențează profitabilitatea și modelul de business.

 
 
Fuziunile și achizițiile sunt un instrument strategic pentru dezvoltarea și creșterea companiilor, în contextul presiunilor din partea concurenței, a noilor tehnologii și a schimbărilor climatice.

În 2023 piața de fuziuni și achiziții a fost mult mai competitivă, cu cumpărători mai selectivi și mai prudenți în achizițiile lor, care vor să se asigure că investițiile pe care le fac pot să creeze valoare în context mai dificil. Astfel, se observă reducerea numărului de tranzacții încheiate la nivel global, cu variații de la o regiune la alta. În plus, vedem o tendință de extindere a duratei procesului tranzactiei, în special a perioadei de analize detaliate (analizele diagnostic pe diverse arii: financiar, fiscal, juridic, operational, comercial, resurse umane, aspecte legate de mediu sau ESG) și a celei de pregătire a activelor scoase la vânzare.


De asemenea, tranzacțiile în 2023 au fost îngreunate de presiunile mari pe partea de finanțare, cu condiții mai dificile la acordare având în vedere dobânzile ridicate, dar și de multitudinea de reglementări, din ce în ce mai stricte și în permanentă schimbare.

În România, piața de M&A a avut o evoluție mai bună decât la nivel global și regional, chiar dacă numărul total al tranzacțiilor a fost în scădere față de anul precedent.

Principalele caracteristici ale pieței de M&A în 2023

Din perspectiva vânzătorului, șansele de finalizare cu succes a unei tranzacții au scăzut cu 5 puncte procentuale, de la 51% la 45% la nivel global. În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) au rămas la același nivel de 45%. Mai mult, vânzătorii au petrecut mai mult timp pentru pregătirea activelor în vederea vânzării, respectiv cu 14% mai mult la nivel global și cu 24% în EMEA.

Din perspectiva cumpărătorului, șansele de încheiere a unei tranzacții s-au redus și mai mult, la 15% în 2023, de la 23% în 2022, iar durata procesului de due diligence s-a extins destul de mult (în medie cu 2 - 3 săptămâni), cu diferite variații de la regiune la regiune. Așadar, cumpărătorii și-au luat mai mult timp să efectueze temeinic due diligence.

În EMEA, mai multe tranzacții au fost anulate/ abandonate, spre deosebire de punerea lor în așteptare, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Există însă șanse ca la un moment dat să fie  reluate.

Chiar dacă procesele de M&A încep ca fiind competitive, acestea se transformă în tranzacții exclusive într-o perioadă mai scurtă de timp. Anul trecut s-a înregistrat un număr mai mare de tranzacții exclusive față de anii anteriori, se ajunge mai repede la discuții bilaterale, reducându-se perioada în care procesul este competitiv. De asemenea,  sunt calificați mai puțini cumpărători în etapa de due diligence - o medie în jur de trei potențiali cumpărători.

De asemenea, vânzătorii pun la dispoziție mai multe informații în etapa de calificare a ofertelor neangajante și solicită mai multe runde de oferte neangajante îmbunătățite.

Una dintre cele mai mari îngrijorări: reglementările în schimbare

Unul dintre principalele aspecte de îngrijorare, obstacole, provocări pe care directorii executivi le-au identificat în raportul PwC CEO Survey este zona de reglementare. Sunt foarte multe norme, care se schimbă des, intervin prea mult în activitatea companiilor și le influențează profitabilitatea și modelul de business.

O reglementare cu impact direct în zona de tranzacții este legislația care vizează controlul investițiilor străine, care există deja în toată Europa. Din momentul în care a apărut a fost modificată de mai multe ori și sunt așteptate modificări și în acest an, iar modificările nu vin neapărat în sensul simplificării sau al clarificării. Procedura de notificare are potențialul de a prelungi procesul de tranzacție și îl complică prin nevoia de a gestiona o etapă suplimentară.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 62 / 8653
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
    Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
    Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
    Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...