ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Popa (BNR): Există un exces de economisire bancară care poate să meargă spre economia reală românească

28 Septembrie 2021   |   BizLawyer

Cristian Popa a subliniat că 85 de miliarde de lei reprezintă expunerea sectorului bancar la companiile cu acţionariat românesc, respectiv 64% din totalul creditului bancar la companii.

 
 
Există în România un exces de economisire bancară care poate să meargă spre economia reală românească prin intermediul pieţei de capital, a afirmat miercuri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

"În România, există o predilecţie clară pentru o economisire bancară, în active monetare mai exact. Avem un raport împrumuturi la depozite subunitar, care vine de undeva de la 130% la 70% - acest indicator este pe medie a sectorului bancar, deci la nivel individual sunt variaţii mult mai mari. (...) Avem un exces de depozite versus credite, avem un exces de economisire bancară versus creditare bancară. Ce este mai rău este că ajunge să finanţeze chiar şi deficitele bugetare ale altor state şi aici avem un indicator care se numeşte activele externe nete ale sistemului bancar privat", a declarat oficialul BNR, la Summitul Administratorilor de Fonduri din România.


Acesta a subliniat că, în urmă cu un deceniu, aceste active externe nete ale sectorului bancar erau negative.

"Erau multe miliarde de euro pasive, deci băncile comerciale româneşti se împrumutau net de afară. Între timp, acestea au ajuns cu plus, avem active, deci putem spune că băncile comerciale locale împrumută net sectorul extern. Dacă în iulie 2021 aveam un surplus de 6,1 miliarde de euro, deci băncile locale exportau 6 miliarde capital, acum 12 ani, în iulie 2008, aveam un deficit de 16 miliarde de euro. Asta ne arată că există capital, există bani în România care pot finanţa economia locală mai bine, ideal să finanţăm economia privată, dacă tot mai rămâne, ok, finanţăm şi deficitul public, însă de ce să finanţăm deficitul public al altor state?", a menţionat Popa.

Potrivit acestuia, există un exces de economisire bancară care poate să meargă spre economia reală românească prin intermediul pieţei de capital.

"Rolul industriei de asset management, alături de Bursa de Valori, este să facă acest capital să curgă. Eu cred că acest capital este rar şi va rămâne rar, aşa că el trebuie fructificat cât mai bine şi cumva rolul dvs., rolul industriei este să îl faceţi cât mai fluid, să curgă dinspre cei care economisesc către economia locală", a precizat el.

În opinia sa, vor câştiga atât bancherii din faptul că economia are mai multe surse de finanţare, dar şi băncile sunt interesate să existe un sector puternic al companiilor autohtone, dezvoltat, pentru că au cea mai mare expunere pe acest sector. Cristian Popa a subliniat că 85 de miliarde de lei reprezintă expunerea sectorului bancar la companiile cu acţionariat românesc, respectiv 64% din totalul creditului bancar la companii.

"Nu-i puţin, şi bancherii sunt interesaţi să aibă un partener solid, un partener bine capitalizat. Şi mai e un aspect: nu doar dobânzile sunt cele care determină creditul. Lipsa capitalurilor proprii împiedică dezvoltarea economiei pentru că denotă o anumită lipsă de încredere. Bursa este una din soluţii, să vină să vândă acţiuni la bursă, să crească equity şi după aceea să meargă la bancă să ia credit", a adăugat el.

În altă ordine de idei, reprezentantul BNR a precizat că avem gradul de intermediere financiară cel mai mic din Europa. În opinia sa, acest grad de intermediere creşte mai sănătos "dacă lângă credite există şi capitaluri proprii, dacă lângă bancă există şi acţionari minoritari, există şi bursa".

"Putem însănătoşi această creştere a creditului bancar atât timp cât există şi un surplus de capitaluri proprii pentru că, împreună, cele două fac mai mult decât 1+1, mai ales că dacă nu ai unul, nu îl poţi avea pe celălalt. Dacă nu ai capital, nu poţi avea şi credite bancare", a adăugat Popa.

El a subliniat că piaţa de capital duce capitalul acolo unde este nevoie de el, unde creează valoare. În plus, băncile sunt printre cei mai mari intermediari la bursă.

"Cele două industrii sunt apropiate şi, de asemenea, băncile sunt maşinile de distribuit fonduri, deoarece au o reţea încă vastă de sucursale. Eu cred cu tărie că antreprenoriatul înseamnă inovaţie. Prin bursă antreprenorii pot creşte, deci bursa susţine inovaţia. Consumatorul câştigă, odată cu el câştigă şi antreprenorul, cel care a venit cu ideea, dar şi acţionarii minoritari, cei care au venit la bursă şi au cumpărat acţiuni. BNR susţine piaţa de capital. Face acest lucru nu pentru că o piaţă de capital solidă este un bun public, un bun benefic tuturor românilor, ci şi din motive mai egoiste, pentru că piaţa de capital este până la urmă o roată a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Piaţa creditului este roata mai mare, cu siguranţă însă este nevoie de o transmisie cât mai bună a politicilor băncii centrale, iar o piaţă de capital dezvoltată îmbunătăţeşte exact această transmisie, hrăneşte intermedierea financiară", a subliniat Popa.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri a organizat a III-a ediţie a Summitului Administratorilor de Fonduri din România, care se va desfăşura online în zilele de 28 şi 29 septembrie 2021.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 163 / 15812
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...