
Popa (BNR): Nu cred că tiparniţa este soluţia la finanţarea deficitului; inflaţia ridicată este cel mai parşiv impozit
08 Octombrie 2020
AgerpresOficialul Bănci Naţionale a avertizat şi asupra faptului că la o majorare a pensiilor cu 40% deficitul Casei Naţionale de Pensii "pur şi simplu ar exploda" şi ar trebui acoperit cu bani din bugetul de stat.
Printarea de bani pentru finanţarea deficitului creează inflaţie şi duce la deprecierea monedei naţionale, iar inflaţia ridicată este cel mai parşiv impozit, pentru că îi împovărează exact pe cei cu venituri scăzute, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).
"Trebuie spus foarte clar şi răspicat că problema României este una fiscal-bugetară. Nu există soluţii monetare la problemele fiscale. Nu ai o monedă internaţională de rezervă, cum este dolarul, iar printarea de bani pentru finanţarea deficitului creează practic inflaţie şi duce la deprecierea monedei naţionale. Inflaţia ridicată este cel mai parşiv impozit pentru că îi împovărează exact pe cei cu venituri scăzute. Deci, nu cred că tiparniţa este soluţia, din punctul meu de vedere. Creşterea deficitului nu este un panaceu, nu vindecă problema, ci eu o văd doar ca un calmant. Vaccinul contra COVID vindecă, într-adevăr, problema pe care o avem noi. Este o criză de sănătate, până la urmă, dar încă nu există acest medicament şi până atunci ne mulţumim cu aceste calmante. Trebuie să conştientizăm un lucru: costul calmantului îl vom plăti cu toţii, noi şi copiii noştri, generaţiile de după noi, prin dobânzi şi returnarea împrumuturilor pe care le facem. Problema cu acest calmant este că poate crea dependenţă. Majoritatea ţărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, pentru măsuri de redresare, însă noi ne angajăm la cheltuieli permanente. Este o diferenţă foarte mare şi astfel devenim dependenţi de deficit. Povara acestei crize vor fi, cu siguranţă, datoriile publice, pentru că ele vor rămâne mulţi ani după eradicarea virusului", a explicat reprezentantul BNR.
Oficialul Bănci Naţionale a avertizat şi asupra faptului că la o majorare a pensiilor cu 40% deficitul Casei Naţionale de Pensii "pur şi simplu ar exploda" şi ar trebui acoperit cu bani din bugetul de stat.
"În ipoteza în care pensiile ar creşte cu 40%, deficitul Casei de Pensii pur şi simplu ar exploda, pentru că încasările de contribuţii vor creşte mult mai puţin decât acest 40%. Rata de creştere a salariilor este mult mai scăzută de 40%... Cred că ne putem aştepta ca rata şomajului să mai crească odată cu expirarea măsurilor de ajutor pentru economie. De aceea, deficitul Casei de pensii va fi probabil de ordinul miliardelor de euro, iar acel deficit va trebui acoperit din bugetul de stat. De asemenea, valul de cazuri (de COVID-19, n.r.) cu care ne confruntăm va avea şi el efecte economice, cred că mai mici decât în primăvară pentru că nu se mai pune în discuţie închiderea întregii economii. Există o curbă de învăţare, învăţăm să convieţuim cu virusul. Măsurile ţintite şi localizate sunt mai eficiente din punct de vedere economic, dar asta nu înseamnă că nu vor fi efecte inclusiv asupra comportamentului consumatorilor, companiilor. Chiar şi în aceste condiţii dificile nu cred că este închis subiectul relaxării condiţiilor monetare, însă trebuie foarte multă precauţie", a declarat Popa.
Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) organizează, joi, o conferinţă online având va temă stadiul pieţei financiare şi contextul economic actual.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8580 / 9762 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...