ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Precup (MF), despre implementarea OUG 109 ̸ 2011: Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului

29 Septembrie 2022   |   AGERPRES

Deja a fost demarată procedura şi probabil pe finalul anului va lua sfârşit procesul de recrutare pentru companiile care ţin de MF.

 
 
Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie realizat de statul român pentru implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a afirmat, joi, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Un alt subiect pe care pe care lucrăm acum: vă spuneam despre îmbunătăţirea guvernanţei corporative. Avem, pe de o parte, Ordonanţa de Urgenţă 109 care a identificat companiile de stat sub incidenţa cărora trebuie să fie făcută o selecţie de către un recrutor extern. Şi aici daţi-mi voie să vă invit, pentru că ştiu că sunt oameni foarte experimentaţi în domeniul investiţiilor şi al gestionării companiilor, să urmăriţi recrutorii noştri externi pentru că din când în când publică anunţuri pentru consilii de administraţie. Inclusiv acum, ştiu că am semnat pentru două, n-am verificat pe site să văd dacă au apărut. Dacă nu, 'it's a matter of days', pentru două fonduri de garantare. Şi chiar vă invit pentru că vă spun că am făcut câteva rânduri de selecţie şi feedback-ul din piaţă, al celor care au depus CV-uri, a fost mic. Singurul lucru pe care am putut să mi-l explic şi daţi-mi voie să îndrăznesc să spun că oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului. Asta e părerea mea onestă, dar e o părere poate dură, dar nu e adevărată. Chiar nu este adevărată. În ce priveşte cele două selecţii, sunt preşedintele comisiei de evaluare şi ce ţine de mine vă mărturisesc şi vă garantez că încerc să fac cât se poate de corect şi cât se poate de transparent", a declarat Mihai Călin Precup, la cea de-a IV-a ediţie a Summitului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.


Potrivit acestuia, în prima fază recrutorul extern face o listă scurtă cu CV-uri, care ulterior este trimisă la Ministerul de Finanţe, unde există o comisie şi sunt selectaţi membrii Consiliului de Administraţie.

Mihai Călin Precup a declarat că la Ministerul de Finanţe există fondurile de garantare care trebuie să facă recrutări pe baza OUG 109. Deja a fost demarată procedura şi probabil pe finalul anului va lua sfârşit procesul de recrutare pentru companiile care ţin de MF.

"Obiectivul este la nivel guvernamental să avem management în toate companiile statului, profesionist, competent şi independent politic. În această direcţie lucrăm cu cei de la OCDE pentru a stabili şi un cont de guvernanţă corporativă pentru companiile statului. Ştiţi că Guvernul României are un impact direct mare asupra economiei româneşti, în sensul că acele companii deţinute direct de administraţia publică centrală generează undeva la 5% din PIB-ul României. Sunt 216 companii care angajează peste 83.000 de oameni. Eu văd asta o oportunitate mare pentru România, mai ales în timp de criză, când sectorul privat îşi urmăreşte direct interesul, dar sectorul care ţine de stat, companiile care ţin de stat trebuie să aducă tot timpul un anumit nivel de solidaritate socială. În ce priveşte criza, vedem acum ce se întâmplă pe piaţa energetică, ce-a fost în pandemie, cu spitalele private versus spitalele publice", a afirmat secretarul de stat.

El susţine că este foarte mult de muncă pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi a identifica persoanele potrivite.

"O să avem probabil în premieră pentru România o divizie, dacă vreţi, o unitate la nivelul Secretariatului General, care va monitoriza transversal toate companiile deţinute direct de statul român. Asta, din punct de vedere al performanţei lor financiare cât şi din punct de vedere al guvernanţei corporative şi al calităţii membrilor din consiliile de administraţie. Pe scurt, paşi se fac pentru a avea companii cât mai fiabile, pentru a le duce la Bursă. După cum bine ştiţi, e un proces întreg pentru a ajunge cu o o companie la Bursă, cât şi pentru fondurile de investiţii de avea companii, dacă vreţi, suculente, pentru a investi", a spus Precup.

Oficialul a precizat că la Ministerul Finanţelor există mai multe iniţiative pentru a susţine industria fondurilor de investiţii. Una ar fi Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital, proiect dezvoltat în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), iar peste câteva săptămâni va avea loc o întâlnire la Paris pe acest subiect.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3484 / 9706
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...