ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Precup (MF), despre implementarea OUG 109 ̸ 2011: Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului

29 Septembrie 2022   |   AGERPRES

Deja a fost demarată procedura şi probabil pe finalul anului va lua sfârşit procesul de recrutare pentru companiile care ţin de MF.

 
 
Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie realizat de statul român pentru implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a afirmat, joi, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Un alt subiect pe care pe care lucrăm acum: vă spuneam despre îmbunătăţirea guvernanţei corporative. Avem, pe de o parte, Ordonanţa de Urgenţă 109 care a identificat companiile de stat sub incidenţa cărora trebuie să fie făcută o selecţie de către un recrutor extern. Şi aici daţi-mi voie să vă invit, pentru că ştiu că sunt oameni foarte experimentaţi în domeniul investiţiilor şi al gestionării companiilor, să urmăriţi recrutorii noştri externi pentru că din când în când publică anunţuri pentru consilii de administraţie. Inclusiv acum, ştiu că am semnat pentru două, n-am verificat pe site să văd dacă au apărut. Dacă nu, 'it's a matter of days', pentru două fonduri de garantare. Şi chiar vă invit pentru că vă spun că am făcut câteva rânduri de selecţie şi feedback-ul din piaţă, al celor care au depus CV-uri, a fost mic. Singurul lucru pe care am putut să mi-l explic şi daţi-mi voie să îndrăznesc să spun că oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului. Asta e părerea mea onestă, dar e o părere poate dură, dar nu e adevărată. Chiar nu este adevărată. În ce priveşte cele două selecţii, sunt preşedintele comisiei de evaluare şi ce ţine de mine vă mărturisesc şi vă garantez că încerc să fac cât se poate de corect şi cât se poate de transparent", a declarat Mihai Călin Precup, la cea de-a IV-a ediţie a Summitului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.


Potrivit acestuia, în prima fază recrutorul extern face o listă scurtă cu CV-uri, care ulterior este trimisă la Ministerul de Finanţe, unde există o comisie şi sunt selectaţi membrii Consiliului de Administraţie.

Mihai Călin Precup a declarat că la Ministerul de Finanţe există fondurile de garantare care trebuie să facă recrutări pe baza OUG 109. Deja a fost demarată procedura şi probabil pe finalul anului va lua sfârşit procesul de recrutare pentru companiile care ţin de MF.

"Obiectivul este la nivel guvernamental să avem management în toate companiile statului, profesionist, competent şi independent politic. În această direcţie lucrăm cu cei de la OCDE pentru a stabili şi un cont de guvernanţă corporativă pentru companiile statului. Ştiţi că Guvernul României are un impact direct mare asupra economiei româneşti, în sensul că acele companii deţinute direct de administraţia publică centrală generează undeva la 5% din PIB-ul României. Sunt 216 companii care angajează peste 83.000 de oameni. Eu văd asta o oportunitate mare pentru România, mai ales în timp de criză, când sectorul privat îşi urmăreşte direct interesul, dar sectorul care ţine de stat, companiile care ţin de stat trebuie să aducă tot timpul un anumit nivel de solidaritate socială. În ce priveşte criza, vedem acum ce se întâmplă pe piaţa energetică, ce-a fost în pandemie, cu spitalele private versus spitalele publice", a afirmat secretarul de stat.

El susţine că este foarte mult de muncă pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi a identifica persoanele potrivite.

"O să avem probabil în premieră pentru România o divizie, dacă vreţi, o unitate la nivelul Secretariatului General, care va monitoriza transversal toate companiile deţinute direct de statul român. Asta, din punct de vedere al performanţei lor financiare cât şi din punct de vedere al guvernanţei corporative şi al calităţii membrilor din consiliile de administraţie. Pe scurt, paşi se fac pentru a avea companii cât mai fiabile, pentru a le duce la Bursă. După cum bine ştiţi, e un proces întreg pentru a ajunge cu o o companie la Bursă, cât şi pentru fondurile de investiţii de avea companii, dacă vreţi, suculente, pentru a investi", a spus Precup.

Oficialul a precizat că la Ministerul Finanţelor există mai multe iniţiative pentru a susţine industria fondurilor de investiţii. Una ar fi Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital, proiect dezvoltat în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), iar peste câteva săptămâni va avea loc o întâlnire la Paris pe acest subiect.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2409 / 8631
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...