ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Programul Agro IMM Invest nu poate înlocui acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli (organizaţie)

02 Martie 2021   |   Agerpres

În opinia AAC, acest subprogram nu reprezintă o soluţie imediată pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică, fermierii având probleme în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanţii şi nu vor putea fi acceptaţi de acestea pentru accesarea finanţărilor.

 
 
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită alocarea sumei de 1,093 miliarde de lei în bugetul Ministerului Agriculturii pentru acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli, aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă şi restanţelor pentru culturile de toamnă, având în vedere votul de marţi din plenul Parlamentului pe proiectul de Lege privind bugetul de stat pe 2021.
 
"Azi, 02.03.2021, facem un ultim apel disperat în numele membrilor noştri grav afectaţi de calamităţi, să aprobaţi amendamentul la Legea bugetului de stat, prin care să fie prevăzută suma de 1.093.000 mii lei, necesară plăţii despăgubirilor acordate producătorilor agricoli pentru culturile de primăvară calamitate şi cei 10% restanţi de la culturile de toamnă. Reamintim că sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deşi sunt maximum 35% din cheltuielile tehnologice efectuate, intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii. Ne aflăm în mijlocul unei crize globale, iar pe lângă sănătate, hrana trebuie să reprezinte o prioritate, la fel de importantă", precizează reprezentanţii Alianţei într-o scrisoare deschisă transmisă reprezentanţilor Guvernului şi parlamentarilor.
 
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare susţine că a solicitat prin nenumărate adrese oficiale şi publice, începând cu luna iulie 2020, aprobarea a două acte normative, respectiv OUG privind declararea stării de calamitate pentru fermierii cu procese verbale de constatare şi evaluare a daunelor provocate de seceta pedologică severă în conformitate cu gradul de dăunare şi OUG privind amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică 2020, "pentru a preveni situaţia catastrofală în care au ajuns cei circa 80.000 fermieri şi familiile lor".
 
"Deşi au trecut 8 luni de când tragem semnale de alarmă şi solicităm amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică severă, chiar şi în martie 2021, dacă se legiferează acest subprogram de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar Agro IMM Invest şi se alocă bugetul necesar, acesta va fi un program util doar pentru industria alimentară şi fermierii care nu au fost afectaţi de seceta pedologică severă, sau cei care sunt calamitaţi cu un procent de dăunare minor şi sunt bancabili/finanţabili. Trebuie să fim conştienţi că acest subprogram reprezintă o necesitate, dar este o măsură complementară pentru sectorul agro-alimentar, fiind o măsură pentru viitor, fiind posibil de accesat probabil din luna iunie 2021", afirmă membrii Alianţei.
 
În opinia AAC, acest subprogram nu reprezintă o soluţie imediată pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică, fermierii având probleme în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanţii şi nu vor putea fi acceptaţi de acestea pentru accesarea finanţărilor.
 
"Dacă dorim să ajutăm fermierii afectaţi de secetă şi care deţin procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, aceştia pot fi consideraţi ca fiind titularii unei creanţe asupra bugetului de stat prin MADR, în cuantumul stabilit prin cererea de despăgubire (creanţă = suprafaţă x cuantumul ajutorului de stat pe ha). Printr-un mecanism de creditare şi garantare similar programului IMM INVEST, dar printr-o procedură mult simplificată, fermierii afectaţi de calamităţi pot accesa de la bănci, credite pentru capital de lucru, în limita sumelor cuvenite drept ajutor de stat pentru despăgubiri. Un astfel de mecanism poate fi implementat pe o perioadă de 8-12 luni", au transmis reprezentaţii Alianţei.
 
Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2021 figurează în proiect cu credite bugetare de 26,006 de miliarde lei (plus 10,38%) şi credite de angajament de 38,305 miliarde lei (plus 58,96%).
 
Proiectul de buget a fost votat fără niciun amendament, atât în comisiile reunite de specialitate din Parlament cât şi în cele de Buget, Finanţe şi bănci, cel mai dezbătut fiind amendamentul privind suplimentarea cu suma de un miliard de lei pentru plata despăgubirilor cauzate de secetă pentru culturile de primăvară.
 
Din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare fac parte Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România (PRO AGRO), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).
 
Cele patru organizaţii reunite în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare însumează aproximativ 3.500 de membri care lucrează în România o suprafaţă totală de 2,5 milioane de hectare, la care se adaugă 1,5 milioane de hectare echivalentul UVM aferent zootehniei. Alianţa cuprinde şi membri care activează în industria alimentară şi includ 15,95% din totalul angajaţilor din sectorului alimentar românesc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6527 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...