ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Robert Cazanciuc: Ţara nu se poate construi doar cu judecători şi procurori; este nevoie şi de avocaţi

09 Iunie 2022   |   Agerpres

El a participat la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" la conferinţa de închidere a proiectului "Fii avocat în şcoala ta!", iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

 
 
Vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc a afirmat, joi, că ţara nu se poate construi doar cu judecători şi procurori, ci este nevoie şi de avocaţi, al căror rol este să apere drepturi fundamentale.
 
El a participat la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" la conferinţa de închidere a proiectului "Fii avocat în şcoala ta!", iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.
 
"Nu putem construi această ţară doar cu judecători şi procurori. Este nevoie şi de avocaţi. Mă bucur foarte mult că Uniunea Barourilor a demarat acest proiect şi în speranţa că pe băncile Facultăţii de Drept vor veni şi oameni care îşi doresc să fie avocaţi, adică să îi apere pe cei care la un moment dat nu au înţeles foarte bine cum este cu legea, cum trebuie respectată, ce conduită să aibă. Ăsta este rolul avocatului, nu să apere infractorii, ci să apere drepturi fundamentale. (...) La 20 şi ceva de ani este foarte complicat să înţelegi pe ce drum să mergi, ce drum este cel mai potrivit pentru tine. Cred că şi rolul şcolii, al părinţilor este să îi ajute cât mai mult pe tineri să vadă perspective ca să îşi poată alege propria cale în viaţă", a afirmat Cazanciuc.
 
Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului, Monica Anisie, a amintit că a fost adoptată recent o lege care permite ca şi consilierii juridici să poată preda în mediul preuniversitar.
 
"Sunt o susţinătoare a introducerii în şcoală a competenţei ce vizează educaţia juridică. (...) Acum două săptămâni, alături de colegii mei din Senat, am votat o iniţiativă legislativă ca toţi consilierii juridici să poată să predea educaţie juridică în mediul preuniversitar. Ei puteau să susţină cursuri în sistemul de învăţământ universitar, dar nu în cel preuniversitar", a menţionat Anisie.
 
Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, a evidenţiat, la rândul său, că obligaţia sistemului de învăţământ, a şcolii şi a celor care susţin sistemul de educaţie este să ofere cunoaştere.
 
"Fără obligaţii şi fără responsabilităţi drepturile vor cunoaşte un proces inflaţionist ceea ce va conduce la devalorizarea lor şi sucombarea lor completă într-o manieră mult mai categorică, mai drastică decât atunci când ne uitam la ele cu jind. (...) Obligaţia sistemului de învăţământ, a şcolii şi a celor care susţin sistemul de învăţământ, cum suntem noi, este să ofere cunoaştere. Adică să ofere acele elemente prin care persoana să ia decizii în mod conştient", a explicat Briciu.
 
Potrivit directorului Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr", Ionela Neagoe, interesul elevilor pentru educaţie juridică este din ce în ce mai mare.
 
"Mă bucur că proiectul a inclus şi şcoala noastră, pentru că interesul copiilor noştri pentru zona aceasta este din ce în ce mai mare. De aceea şi feedback-ul extraordinar de bun pe care l-am avut şi pe care traineri avocaţi l-au avut de la copii. Avem în şcoală un club întemeiat în perioada pandemiei care se numeşte Justice, coordonat de copii. (...) Ar vrea mai mult. Realmente copiii îşi doresc ca acest program să continue", a precizat Neagoe.
 
Aproximativ 24.000 de elevi din şcolile şi liceele din Capitală au putut adresa avocaţilor întrebări legate de teme diverse de educaţie juridică în prima lună a proiectului "Fii avocat în şcoala ta!".
 
La nivelul Capitalei proiectul s-a derulat în 148 de unităţi de învăţământ.
 
Proiectul "Fii avocat în şcoala ta !" a fost organizat la nivel naţional fiind implementat de barourile din toate judeţele ţării.
 
AGERPRES este partener media al evenimentului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3051 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...