ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sectorul energiei, utilităților și resurselor va fi în centrul activității de fuziuni și achiziții și în 2024, tranziția energetică continuând să atragă interesul investitorilor

10 Aprilie 2024   |   Andreea Mitiriță, Partener PwC România

Sectorul energiei, utilităților și resurselor va fi în centrul activității de fuziuni și achiziții și în 2024, tranziția energetică continuând să atragă interesul investitorilor

 
 
Fuziunile și achizițiile (M&A) vor continua să joace un rol esențial în atingerea obiectivelor strategice ale companiilor din sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R), respectiv de asigurare a aprovizionării și a tranziției energetice atât la nivel global, cât și în România. Ca punct de referință, la nivel global numărul de mega dealuri în energie și utilități aproape s-a triplat în 2023 față de 2022, iar trendul pare că va continua și în acest an, existând atât interes, cât și capital.

De ce? Companiile energetice joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică asumate de state, ceea ce face ca mare parte din fluxurile de capital să fie orientate către acest sector. Însă, trecerea la sisteme energetice fără emisii nu este deloc simplă, fiind necesară o gamă largă de surse de energie și tehnologii, infrastructură, sisteme de stocare, toate scalabile și viabile din punct de vedere comercial, tranzacțiile fiind un instrument important pentru atingerea obiectivelor.


În România, ultimii patru ani au adus tranzacții importante în domeniul energiei electrice, gazelor, dar și în producția de energie regenerabilă, câteva dintre ele atingând sau chiar depășind pragul de un miliard de euro. Printre cele mai importante tranzacții încheiate în această perioadă se numără vânzarea activelor CEZ către Macquarie Asset Management și apoi către Premier Energy, achiziția în două etape a perimetrului Neptun Deep de către Romgaz, tranzacția Enel cu grupul grec PPC,  GDF care a cumpărat participația deținută de Fondul Proprietatea la Engie România și nu în ultimul rând oferta publică inițială a Hidroelectrica, cel mai mare din Europa de anul trecut, care a atras 1,9 miliarde euro. Și pipeline-ul continuă să fie bun: OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% în Electrocentrale Borzești, care deține un portofoliu de proiecte de energie verde de 1 GW, și a preluat integral Renovatio Asset Management (stații de încărcare pentru mașinile electrice), PPC a cumpărat un parc eolian de la Lukoil, iar Romgaz și-a anunțat intenția de a achiziționa un furnizor de energie electrică şi gaze și parcuri fotovoltaice și eoliene. La acestea se adaugă numeroase parteneriate, precum cele încheiate de CE Oltenia cu OMV Petrom și Alro, și investiții noi în domeniul energiei regenerabile.

Consolidarea, securitatea aprovizionării și nevoia de optimizare a portofoliilor, pe agenda companiilor

În timp ce tranziția energetică rămâne principala temă care determină activitatea de M&A în toate sectoarele EU&R, alte câteva teme sunt predominante: consolidarea, reglementările, securitatea aprovizionării și nevoia de optimizare a portofoliilor.

În perioadele de incertitudine, companiile trebuie să își reevalueze portofoliul în raport cu strategia lor de bază pentru a lua decizii critice în materie de investiții. Optimizarea portofoliului este o practică continuă, dar, în contextul economic actual, aceasta poate fi și o necesitate.

De asemenea, consolidarea continuă să fie considerată o temă cheie în sectoarele EU&R, pentru a-și îmbunătăți situația financiară și pentru a continua să se dezvolte și să se extindă. Mai multe tranzacții anunțate în cursul anului 2023 sunt exemple de astfel de strategii de consolidare și ne așteptăm ca această tendință să continue și în 2024.

Reglementările sunt alt subiect important pentru companiile din sector, care pot stimula realizarea tranzacțiilor, dar în același timp le pot încetini parcursul. De la modificări fiscale precum impozitul minim pe cifra de afaceri la cele comerciale de plafonare a prețului la energie și la investițiile necesare pentru a respecta obligațiile din pactul european Green Deal, sectorul energetic este din ce în ce mai reglementat. Așadar, adresarea tuturor acestor reglementări cu menținerea competitivității este dificilă și influențează direct profitabilitatea și, implicit, evaluarea companiilor de profil în vederea unor tranzacții. De aceea trebuie acordată o atenție sporită reglementărilor guvernamentale.

Totodată, tensiunile geopolitice crescute vor menține securitatea aprovizionării pe primul loc în agenda directorilor executivi. Asta, împreună cu creșterea prețurilor la energie a dus, de asemenea, la creșterea soluțiilor de gestionare și producere a energiei în rândul companiilor din diverse sectoare. De la companiile de tehnologie care își alimentează centrele de date cu panouri solare și parcuri eoliene până la comercianții cu amănuntul de mari dimensiuni care își construiesc capacități solare pe acoperiș și de biogaz pentru a-și alimenta magazinele și centrele de distribuție, numărul companiilor care își generează propria energie la fața locului este în creștere. Preocupările legate de aprovizionare, prețurile energiei și disponibilitatea din ce în ce mai mare a tehnologiei și a platformelor energetice digitale vor continua să canalizeze niveluri puternice de investiții în aceste domenii în 2024.

Piața la nivel global

Volumele și valorile fuziunilor și achizițiilor în EU&R au crescut cu 1% și, respectiv, 26% în 2023 comparativ cu anul anterior. În timp ce tranzacțiile au scăzut în multe alte sectoare, EU&R au rămas active, investitorii fiind atrași de acest sector datorită importanței sale pentru tranziția energetică. Creșterea valorii tranzacțiilor în 2023 s-a datorat parțial creșterii numărului de mega dealuri (tranzacții cu o valoare de peste 5 miliarde USD), care a crescut de la șase în 2022 la 15 în 2023, cele mai multe dintre aceste în sectoarele petrolului și gazelor și al mineritului. Cinci dintre cele 15 mega dealuri din 2023 au fost anunțate în cursul trimestrului al patrulea și au reprezentat o valoare a tranzacțiilor de aproape 150 de miliarde de dolari, ceea ce oferă un impuls pozitiv pentru încheierea de tranzacții în 2024.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 46 / 8653
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...