ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tranziția energetică și securizarea materiilor prime vor fi motoarele pieței de M&A în sectorul energiei

28 Februarie 2023   |   Andreea Mitiriță, Partener PwC România

Doar activitatea de fuziuni și achiziții în sectorul minier și al metalelor a rămas sub nivelurile pre-pandemice, în principal din cauza volumelor mai mici de tranzacții în Asia-Pacific și Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

 
 
Tranziția energetică rămâne, în 2023 și în viitorul apropiat, o prioritate pentru investitori și companii, care vor aloca fonduri atât pentru fuziuni și achiziții (M&A), cât și pentru dezvoltarea de proiecte de investiții în acest sector, cu scopul de a-și securiza lanțul de aprovizionare, în special în ceea ce privește energia regenerabilă și mineralele de bază, reiese din raportul M&A Outlook 2023, realizat de PwC.

Deși, în 2022, volumele și valorile fuziunilor și achizițiilor în sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R) la nivel global au scăzut cu 17% și, respectiv, 37%, după un an 2021 record, din cauza crizei energetice și incertitudinilor generate de războiul din Ucraina, activitatea de M&A a revenit la nivelurile anterioare pandemiei în sectoarele chimiei, petrolului și gazelor, energiei și utilităților.


Doar activitatea de fuziuni și achiziții în sectorul minier și al metalelor a rămas sub nivelurile pre-pandemice, în principal din cauza volumelor mai mici de tranzacții în Asia-Pacific și Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

Biocombustibilii și mineralele rare, targeturi pentru fuziuni și achiziții în 2023

Pe parcursul anului trecut, am văzut mai multe exemple de tranzacții care au implicat companii care converg în diferite sectoare sau subsectoare. Spre exemplu, companii chimice care au cumpărat proiecte de energie regenerabilă, companii de petrol și gaze care au achiziționat retaileri de energie electrică și producători de echipamente auto care au cumpărat sau și-au asigurat direct materia primă de la producătorii de minerale rare. Această tendință de convergență va continua, aducând noi investitori pe piața de fuziuni și achiziții din EU&R și sporind complexitatea acesteia.

Companiile petroliere și-au arătat interesul de a dezvolta proiecte globale în domeniul biocombustibililor și se concentrează pe achiziția de biogaz. În același timp, marii jucători vor căuta în continuare parteneriate strategice și vor fi din ce în ce mai interesați de preluări directe ale producătorilor și dezvoltatorilor de minereuri esențiale.

De asemenea, companiile petroliere vor continua să-și regândească portofoliile de explorare și producție pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Totodată, investițiile în întregul lanț valoric al mobilității electrice vor crește în 2023, potrivit raportului, pe măsură ce furnizorii de energie și companiile de utilități vor căuta să creeze valoare din orice oportunitate, de la componentele bateriilor până la operatorii de puncte de încărcare.

Și în România, sectorul energiei și utilităților a generat anul trecut o multitudine de tranzacții atât în domeniul energiei regenerabile, cu jucători noi care au intrat pe piață prin preluarea unor proiecte aflate în dezvoltare, cât și în domeniul extracției de gaze naturale, iar anul 2023 se preconizează a fi la fel de activ.

Tendințe la nivelul industriilor


În sectorul de petrol și gaze, incertitudinea pieței pe termen scurt și mediu, respectiv volatilitatea prețurilor la materii prime, ritmul tranziției energetice, impactul impozitelor excepționale și geopolitica, va favoriza tranzacțiile de dimensiuni medii și mai mici care adaugă noi capacități, mai degrabă decât tranzacții mai mari și transformaționale. În cazul companiilor cu strategii de diversificare a tranziției energetice, fluxul de numerar puternic din hidrocarburi va continua să alimenteze oportunitățile de investiții cu emisii reduse de carbon, precum energia regenerabilă, încărcarea vehiculelor electrice, biocombustibilii și hidrogenul.

În industria extractivă, obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon vor continua să stimuleze cererea de minerale rare pe fondul unei atenții crescute cu privire la securitatea aprovizionării.

În industria chimică este așteptat un val de fuziuni și achiziții abia în a doua jumătate a anului 2023, pe fondul costurilor ridicate ale energiei și penuriei de gaze naturale care pun presiune atât asupra marjelor, cât și asupra capacității unor companii de a menține fabricile deschise.

În sectorul de utilități, companiile mari se orientează către strategii de optimizare a portofoliilor, în principal prin eliminarea activelor secundare și a reorientării capitalului către teme legate de securitatea energetică, decarbonizare și tranziție energetică.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2876 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...