ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tranziția energetică și securizarea materiilor prime vor fi motoarele pieței de M&A în sectorul energiei

28 Februarie 2023   |   Andreea Mitiriță, Partener PwC România

Doar activitatea de fuziuni și achiziții în sectorul minier și al metalelor a rămas sub nivelurile pre-pandemice, în principal din cauza volumelor mai mici de tranzacții în Asia-Pacific și Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

 
 
Tranziția energetică rămâne, în 2023 și în viitorul apropiat, o prioritate pentru investitori și companii, care vor aloca fonduri atât pentru fuziuni și achiziții (M&A), cât și pentru dezvoltarea de proiecte de investiții în acest sector, cu scopul de a-și securiza lanțul de aprovizionare, în special în ceea ce privește energia regenerabilă și mineralele de bază, reiese din raportul M&A Outlook 2023, realizat de PwC.

Deși, în 2022, volumele și valorile fuziunilor și achizițiilor în sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R) la nivel global au scăzut cu 17% și, respectiv, 37%, după un an 2021 record, din cauza crizei energetice și incertitudinilor generate de războiul din Ucraina, activitatea de M&A a revenit la nivelurile anterioare pandemiei în sectoarele chimiei, petrolului și gazelor, energiei și utilităților.


Doar activitatea de fuziuni și achiziții în sectorul minier și al metalelor a rămas sub nivelurile pre-pandemice, în principal din cauza volumelor mai mici de tranzacții în Asia-Pacific și Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

Biocombustibilii și mineralele rare, targeturi pentru fuziuni și achiziții în 2023

Pe parcursul anului trecut, am văzut mai multe exemple de tranzacții care au implicat companii care converg în diferite sectoare sau subsectoare. Spre exemplu, companii chimice care au cumpărat proiecte de energie regenerabilă, companii de petrol și gaze care au achiziționat retaileri de energie electrică și producători de echipamente auto care au cumpărat sau și-au asigurat direct materia primă de la producătorii de minerale rare. Această tendință de convergență va continua, aducând noi investitori pe piața de fuziuni și achiziții din EU&R și sporind complexitatea acesteia.

Companiile petroliere și-au arătat interesul de a dezvolta proiecte globale în domeniul biocombustibililor și se concentrează pe achiziția de biogaz. În același timp, marii jucători vor căuta în continuare parteneriate strategice și vor fi din ce în ce mai interesați de preluări directe ale producătorilor și dezvoltatorilor de minereuri esențiale.

De asemenea, companiile petroliere vor continua să-și regândească portofoliile de explorare și producție pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Totodată, investițiile în întregul lanț valoric al mobilității electrice vor crește în 2023, potrivit raportului, pe măsură ce furnizorii de energie și companiile de utilități vor căuta să creeze valoare din orice oportunitate, de la componentele bateriilor până la operatorii de puncte de încărcare.

Și în România, sectorul energiei și utilităților a generat anul trecut o multitudine de tranzacții atât în domeniul energiei regenerabile, cu jucători noi care au intrat pe piață prin preluarea unor proiecte aflate în dezvoltare, cât și în domeniul extracției de gaze naturale, iar anul 2023 se preconizează a fi la fel de activ.

Tendințe la nivelul industriilor


În sectorul de petrol și gaze, incertitudinea pieței pe termen scurt și mediu, respectiv volatilitatea prețurilor la materii prime, ritmul tranziției energetice, impactul impozitelor excepționale și geopolitica, va favoriza tranzacțiile de dimensiuni medii și mai mici care adaugă noi capacități, mai degrabă decât tranzacții mai mari și transformaționale. În cazul companiilor cu strategii de diversificare a tranziției energetice, fluxul de numerar puternic din hidrocarburi va continua să alimenteze oportunitățile de investiții cu emisii reduse de carbon, precum energia regenerabilă, încărcarea vehiculelor electrice, biocombustibilii și hidrogenul.

În industria extractivă, obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon vor continua să stimuleze cererea de minerale rare pe fondul unei atenții crescute cu privire la securitatea aprovizionării.

În industria chimică este așteptat un val de fuziuni și achiziții abia în a doua jumătate a anului 2023, pe fondul costurilor ridicate ale energiei și penuriei de gaze naturale care pun presiune atât asupra marjelor, cât și asupra capacității unor companii de a menține fabricile deschise.

În sectorul de utilități, companiile mari se orientează către strategii de optimizare a portofoliilor, în principal prin eliminarea activelor secundare și a reorientării capitalului către teme legate de securitatea energetică, decarbonizare și tranziție energetică.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1744 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...