ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sinergia dintre Directiva 2024 ̸ 825 care aduce o protecție sporită împotriva practicilor neloiale și Directiva CSRD asupra companiilor românești

30 Mai 2024   |   Ioan Dumitrașcu (partener), Irina Oprea (senior associate) – Filip & Company

Directiva 825 servește drept busolă pentru companiile care aspiră să demonstreze responsabilitate față de mediu.

 
 
Peisajul dinamic al afacerilor din România este remodelat de două directive: Directiva 2024/825 în ceea ce privește consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi printr-o mai bună protecție împotriva practicilor neloiale și o mai bună informare („Directiva 825”) și Directiva 2022/2464 în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi („Directiva CSRD”). Aceste directive nu sunt simple acte de reglementare; sunt instrumente strategice menite sa ghideze practicile de afaceri și să influențeze percepțiile părților interesate. În acest context, este important de observat modul în care aceste directive se intersectează și ce implică ele pentru întreprinderile românești.


Directiva 825 servește drept busolă pentru companiile care aspiră să demonstreze responsabilitate față de mediu. Aceasta subliniază transparența și acuratețea în comunicarea declarațiilor de sustenabilitate către consumatori, solicitând dovezi concrete care să susțină afirmațiile de marketing ecologic. În esență, stabilește scena pentru o responsabilitate corporativă autentică față de mediu.

Imaginați-vă că sunteți un antreprenor român care dorește să își prezinte marca drept ecologică. Sunteți tentat să vă umpleți produsele cu etichete care proclamă sustenabilitate, însă Directiva 825 impune un nivel mai profund de responsabilitate. Termeni generici precum „eco”, „prietenos cu mediul” sau „bio” nu mai sunt suficienți. Directiva 825 impune o abordare cuprinzătoare, solicitând fundamentarea afirmațiilor prin dovezi concrete ale eforturilor de reducere a impactului asupra mediului. Pentru a asigura credibilitatea etichetelor de sustenabilitate, o astfel de sustenabilitate trebuie să fie constatată de entități de certificare recunoscute sau stabilită de autoritățile publice.

Pe piața actuală, consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul asupra mediului al produselor pe care le achiziționează. Directiva 825 servește drept instrument critic în a permite consumatorilor să facă alegeri mai informate și mai sustenabile, obligând companiile în același timp să își asume responsabilitatea pentru declarațiile și practicile lor de mediu.

Unul dintre obiectivele cheie ale Directivei 825 este abordarea inutilității premature, o problemă de mare importanță pe piețele de consum. De exemplu, companiile trebuie acum să informeze în mod transparent consumatorii despre modul în care actualizările de software pot afecta funcționalitatea produsului. Aceasta înseamnă că, dacă cea mai recentă actualizare de software a unui smartphone încetinește semnificativ dispozitivul, producătorul este obligat să dezvăluie acest lucru potențialilor cumpărători, asigurându-se că aceștia sunt conștienți de orice eventuale riscuri sau limitări asociate asistenței continue pentru produs.

Mai mult, în temeiul acestei Directive 825, companiile trebuie să dezvăluie caracteristicile care pot limita durabilitatea unui produs, prevenind declarațiile înșelătoare de longevitate. De exemplu, o companie care vinde electrocasnice nu poate prezenta un frigider drept „de lungă durată” fără a dezvălui caracteristici de design care îi pot compromite durabilitatea, cum ar fi piesele ce nu pot fi inlocuite.

Directiva 825 promovează, de asemenea, oferirea de informații clare despre produs înainte de cumpărare. Companiile sunt acum obligate să furnizeze detalii precontractuale clare cu privire la durabilitatea, reparabilitatea și disponibilitatea actualizărilor de software ale unui produs. De exemplu, înainte de a cumpăra un laptop, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la durata de viață estimată a dispozitivului, dacă poate fi reparat cu ușurință, dacă vor fi furnizate actualizări de software, precum și informații cu privire la cât timp va furniza producătorul actualizări de software pentru a se asigura că dispozitivul rămâne sigur și funcțional. Acest lucru permite consumatorilor să evalueze longevitatea și sustenabilitatea unui produs înainte de a face o achiziție, aliniindu-se la valorile și preferințele lor.

Pentru a simplifica și mai mult lucrurile, se introduc etichete standardizate care să arate cât de durabil este un produs și ce garanții sunt oferite. Aceste etichete, afișate vizibil pe ambalaje și în listele online, servesc drept repere vizuale pentru consumatori, crescând transparența și responsabilitatea pe piață. De exemplu, pe ambalajul unei mașini de spălat poate fi prezentă o etichetă care să indice durata estimată de viață a produsului și garanția legală de conformitate, permițând consumatorilor să facă comparații între diferite modele ale produsului în funcție de criterii de sustenabilitate.

Privind spre viitor, Directiva 825 include, de asemenea, dispoziții privind raportarea și implementarea noilor cerințe referitoare la sustenabilitate. Până în 2026, statele membre au obligația de a transpune aceste dispoziții în legislația națională, iar până în anul 2031, Comisia va evalua eficacitatea directivei și va propune noi acte legislative, dacă va fi cazul. Acest lucru asigură o îmbunătățire continuă și o adaptare la nevoile în evoluție ale consumatorilor și la dinamica pieței.

În ceea ce privește Directiva CSRD, aceasta este o directivă strategică axată pe divulgarea informațiilor non-financiare, inclusiv a indicatorilor de sustenabilitate. Aceasta ridică sustenabilitatea de la un simplu instrument de marketing la un aspect critic al raportării corporative, solicitând transparență și responsabilitate în raportarea performanței de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

Pentru întreprinderile din România, aceste două directive funcționează împreună. Directiva 825 subliniază importanța încrederii consumatorilor și a credibilității mărcii prin comunicarea transparentă a sustenabilității, în timp ce Directiva CSRD subliniază impactul financiar al faptului de a fi ecologic, îndemnând companiile să integreze considerațiile ESG în procesele lor strategice de luare a deciziilor.

Ca antreprenor care își planifică strategia de sustenabilitate, Directiva 825 îți spune să fii deschis și sincer cu privire la eforturile tale ecologice, în timp ce Directiva CSRD îți reamintește că sustenabilitatea nu are ca beneficiu doar salvarea planetei, ci, mai palpabil si cu efect mai rapid, economisirea banilor și luarea unor decizii de afaceri inteligente.

Directiva 825 și Directiva CSRD converg pentru a crea o poveste convingătoare pentru companiile românești. Prin adoptarea transparenței și autenticității în comunicarea sustenabilității, întreprinderile își pot îmbunătăți reputația brandului și încrederea consumatorilor. În același timp, integrarea indicatorilor de sustenabilitate în raportarea financiară demonstrează un angajament față de crearea de valoare pe termen lung și reziliență.

Cum pot antreprenorii români să valorifice potențialul sinergiei dintre Directiva 825 și Directiva CSRD? Iată câteva sugestii:

        ·         asigură transparența în acțiune: Nu este suficient să susții sustenabilitatea, ci trebuie să o demonstrezi!  Furnizați dovezi concrete pentru a vă susține declarațiile de mediu, cum ar fi certificări, date privind reducerea emisiilor sau practici de achiziție sustenabile. De exemplu, dacă sunteți un brand de îmbrăcăminte, prezentați utilizarea bumbacului organic sau a materialelor reciclate în produsele dvs., împreună cu certificări de la organizații de renume precum GOTS (Global Organic Textile Standard).

        ·         viziune pe termen lung: Sustenabilitatea nu este un trend; este o necesitate strategică pentru viabilitatea pe termen lung.  Integrați aspectele de sustenabilitate în strategia dvs. de afaceri, de la dezvoltarea produselor până la managementul lanțului de aprovizionare. De exemplu, dacă sunteți un producător de alimente, investiți în practici durabile de aprovizionare cu ingrediente, implementați procese de producție cu eficiență energetică și explorați alternative de ambalare pentru a minimiza deșeurile.

        ·         adoptă soluții de ultimă generație: Țineți pasul cu progresul tehnologic prin adoptarea tehnologiilor și practicilor inovatoare care reduc impactul asupra mediului, sporind în același timp eficiența activității dvs.. De exemplu, dacă sunteți o companie de construcții, adoptați tehnici de construcție ecologică precum construcții modulare sau designuri cu eficiență energetică pentru a minimiza consumul de resurse și emisiile de carbon.

        ·         intră în parteneriate de încredere: Colaborarea este esențială pentru a amplifica eforturile dvs. de sustenabilitate.  Implicați-vă cu părțile interesate din lanțul valoric, inclusiv furnizori, clienți și asociații din industrie, pentru a stimula acțiunea colectivă. De exemplu, dacă sunteți o companie de retail, colaborați cu furnizori care se angajează la practici durabile și colaborați cu cei din aceeași industrie pentru a promova inițiative ecologice.

        ·         măsoară progresul și promovează responsabilitatea: Urmăriți și raportați periodic performanța dvs. de sustenabilitate pentru a demonstra responsabilitate și transparență. Utilizați indicatori cheie de performanță (KPI) pentru a măsura progresul către obiectivele de mediu, cum ar fi reducerea amprentei de carbon sau creșterea ratelor de reciclare a deșeurilor. De exemplu, dacă sunteți o companie hotelieră, urmăriți consumul de energie și apă, generarea deșeurilor și emisiile de gaze cu efect de seră și raportați constatările în rapoartele anuale de sustenabilitate.

        ·         angajați-vă către un viitor mai verde: Fiți motorul schimbării în industria dvs. prin stabilirea unor obiective ambițioase de sustenabilitate și dând dovadă de leadership. Inspirați-i pe alții să vă urmeze exemplul împărtășind poveștile de succes și cele mai bune practici. De exemplu, dacă sunteți un start-up din domeniul tehnologiei, străduiți-vă să obțineți neutralitatea carbonului prin investiții în surse regenerabile de energie și compensarea emisiilor inevitabile, și încurajați alte companii din sectorul dvs. să facă același lucru.

În esență, aceste directive nu sunt obstacole administrative; ele sunt instrumente strategice care permit companiilor românești să se dezvolte. Valorificând sinergiile dintre Directiva 825 și Directiva CSRD, întreprinderile pot descoperi noi oportunități de creștere durabilă, generând rezultate pozitive din punct de vedere al mediului și financiar. Faptele bune și înțelepte trebuie să fie comunicate și vor fi răsplătite prin creșterea încrederii clienților și furnizorilor și deci a rezultatelor pe care le veți obține.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 29 / 8747
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
  Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
  Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
  Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
  Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...