ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stamule: Guvernul va trata cu atenţie subiectul gazelor din Marea Neagră începând din decembrie

24 Septembrie 2020   |   Agerpres

El a participat la conferinţa online "Energia în priză", organizată de ziarul Bursa.

 
 
Guvernul României doreşte exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagă şi va trata cu atenţie subiectul începând din decembrie, pentru a nu exista discuţii care să afecteze aceste proiecte, a declarat, joi, Tănase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului României.
 
El a participat la conferinţa online "Energia în priză", organizată de ziarul Bursa.
 
"În ceea ce priveşte Marea Neagră, există o dorinţă puternică a Guvernului să înceapă exploatarea gazelor de acolo, iar subiectul va fi tratat cu mare atenţie începând cu luna decembrie (când vor avea loc alegeri parlamentare - n.r.), ca să nu apară tot felul de discuţii care nu sunt utile şi care să afecteze proiectul. Este prioritar pentru noi să exploatăm acele resurse", a spus Stamule.
 
El s-a referit şi la importanţa dezvoltării reţelelor de gaze pe teritoriul României.
 
"Avem suficiente rezerve să acoperim România, însă, astăzi, doar 30% dintre cetăţeni au acces la gaze. Se rezolvă astfel şi problema tăierilor de păduri, pentru că mulţi oameni încă folosesc lemne pentru a se încălzi", a precizat consilierul premierului.
 
Extinderea reţelelor de gaz va duce inclusiv la o creştere a atractivităţii economice în localităţile care vor fi racordate, a menţionat el.
 
"Când vin investitorii la Guvern, întreabă de câteva lucruri: prima întrebare, bineînţeles, este dacă există autostradă în zona în care vor să investească, iar următoarea întrebare este dacă există reţele de gaz. De aceea este prioritate zero ca aceste reţele să ajungă în cât mai multe regiuni ale României, în paralel cu dezvoltarea reţelei de autostrăzi. Trebuie să folosim gazele pe care le avem, pentru că cine ştie cum va evolua tehnologia în următorii zeci de ani şi vom rămâne cu ele nefolosite. O să se avanseze tehnologic", a arătat Stamule.
 
În Marea Neagră românească există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă marile proiecte sunt îngheţate din cauza legislaţiei din sectorul petrolier offshore.
 
OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
 
Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.
 
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat în repetate rânduri, încă de la preluarea mandatului, că legislaţia din sectorul petrolier offshore va trebui aprobată în Parlament prin consens politic, iar Guvernul nu va avea nicio iniţiativă în acest sens.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7749 / 8887
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...