ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Teleman: Instituţiile din România şi-au făcut propriile infrastructuri fără a se îngriji de interoperabilitatea lor

15 Iulie 2021   |   Agerpres

Acesta a adăugat că reactivitatea instituţiilor din România a dus la crearea unor aplicaţii implementate sub presiune, fără a fi testate înainte de a se adresa utilizatorilor.

 
 
Instituţiile din România şi-au făcut propriile infrastructuri şi au dezvoltat propriile aplicaţii, dar fără a se îngriji de interoperabilitatea lor, a declarat, joi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.
 
"Pentru noi, în ultimii 15 - 20 de ani, dacă vorbim de informatizare, lucrurile au mers într-o direcţie de care nu suntem mulţumiţi. Cumva, ar trebui un reset. Cele patru convingeri pe care le-am identificat şi sunt 100% convins că mai pot fi găsite încă patru, opt sau 16, sunt foarte importante. Prima este legată de teritorialitate. În cuvinte mai simple, cum spun ardelenii: "Să ai lucrul tău". Asta a dus la insularizarea spaţiului digital românesc şi mă refer la una dintre caracteristicile care lipseşte, şi anume interoperabilitate. Nu avem un spaţiu digital interoperabil. De asemenea, această insularizare a dus şi la costuri foarte mari... Instituţiile din România, din nu ştiu ce motive, dar le putem bănui, şi-au făcut propriile infrastructuri, şi-au dezvoltat propriile aplicaţii, dar fără a se îngriji de interoperabilitatea lor. Am văzut că la nevoie au fost identificate şi implementate soluţii de interoperabilitate. Aici, mă refer strict la criza pandemică. Prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.) şi prin acest proiect de cloud guvernamental ne propunem să eliminăm această insularitate a spaţiului digital", a afirmat Teleman, în cadrul videoconferinţei "Digitalizarea României".
 
Acesta a adăugat că reactivitatea instituţiilor din România a dus la crearea unor aplicaţii implementate sub presiune, fără a fi testate înainte de a se adresa utilizatorilor.
 
"A doua convingere neproductivă este competitivitatea. Pe lângă faptul că instituţiile şi-au dorit propria infrastructură sau propria soluţie, şi-au dorit să fie şi cea mai bună din piaţă, asta generând costuri foarte mari pentru statul român. Avansul tehnologic face aceste infrastructuri perisabile în timp foarte scurt. A treia convingere neproductivă se referă la modul în care administraţia a reacţionat la nevoi, adică reactivitatea. Soluţiile au fost consecinţa unor presiuni, unor nevoi, atunci când a durut şi nu s-a mai putut, lucrul pe care în continuare îl vedem. Când era nevoie de o simplificare a interacţiunii oamenilor cu sistemul de sănătate a apărut acel sistem bazat cu carduri. Atunci când faci lucrurile sub presiune probabilitatea de a le face prost e foarte mare, pentru că nu ai timp să testezi, nu ai timp dă derulezi un proces de creare a unei arhitecturi, de testare a experienţei de utilizator în aşa fel încât produsul să aibă interacţiune. Ceea ce simţim acum este o galaxie de aplicaţii neprietenoase. În clasamentul DESI nu strălucim la criteriul cât de mult folosesc oamenii aplicaţiile, sistemele digitale pe care le pune la dispoziţie statul român, dar înainte de a ne uita la abilităţile digitale ale oamenilor ar trebui să ne uităm la cât de dedicate oamenilor sunt aceste aplicaţii", a explicat ministrul de resort.
 
Potrivit oficialului, opacitatea instituţională reprezintă o altă "boală grea" ce trebuie tratată şi, implicit, să înceteze.
 
"Ultima convingere neproductivă este opacitatea instituţională. O boală grea pe care o ducem mai departe, dar care trebuie să înceteze. Instituţiile vor să ştie ele ce fac, să nu ştie şi alte instituţii, să nu ştie cetăţenii şi pun cumva vălul peste datele pe care le deţin, peste felul în care îşi dezvoltă sistemele şi aplicaţiile. Acest lucru nu poate continua", a spus Ciprian Teleman.
 
Grupul de presă Bursa organizează, joi, o nouă ediţie a videoconferinţei "Digitalizarea României", în care va fi abordat inclusiv rolul pe care tehnologia 5G îl are în dezvoltarea economică. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6438 / 9762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...