
Telemunca - La limita dintre beneficii si dezavantaje
23 Septembrie 2020
Andreea Bibu, Madalina Mihalcea - Leroy și AsociațiiPractica work from home prezinta numeroase beneficii atat pentru angajatori cat si pentru salariati, si totusi, nu putem sa nu observam ca prestarea muncii in acest regim, pe perioada indelungata, prezinta si o serie de dezavantaje care se reflecta atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.
Munca in regim remote, sau telemunca - anume forma de organizare care permite salariatilor sa lucreze din alt loc decat cel oferit de angajator, prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a fost si este una dintre solutiile salvatoare in perioada de lockdown cauzata de pandemia COVID-19.
In Romania regimul telemuncii a fost reglementat inca din anul 2018, dar angajatorii romani au fost reticenti la momentul respectiv in implementarea sa, ca atare, pana la inceputul acestui an, am primit un numar mic de solicitari de suport juridic in acest sens.
Anul acesta insa, pe fondul crizei sanitare cu care ne confruntam la nivel global, un numar considerabil de salariati lucreaza in regim remote.
Practica work from home prezinta numeroase beneficii atat pentru angajatori cat si pentru salariati, si totusi, nu putem sa nu observam ca prestarea muncii in acest regim, pe perioada indelungata, prezinta si o serie de dezavantaje care se reflecta atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.
In Romania regimul telemuncii a fost reglementat inca din anul 2018, dar angajatorii romani au fost reticenti la momentul respectiv in implementarea sa, ca atare, pana la inceputul acestui an, am primit un numar mic de solicitari de suport juridic in acest sens.
Anul acesta insa, pe fondul crizei sanitare cu care ne confruntam la nivel global, un numar considerabil de salariati lucreaza in regim remote.
Practica work from home prezinta numeroase beneficii atat pentru angajatori cat si pentru salariati, si totusi, nu putem sa nu observam ca prestarea muncii in acest regim, pe perioada indelungata, prezinta si o serie de dezavantaje care se reflecta atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.
In acest context, autoritatile romane au incurajat munca remote, dar modificarea legislatiei incidente pentru a limita consecintele negative ale telemuncii nu pare sa fi reprezentat o prioritate pentru partenerii sociali si autoritatile publice.
La ce ne referim?
Din seria consecintelor negative pe plan profesional, apreciem ca cel mai intalnit efect, cu un impact puternic asupra calitatii muncii, este lipsa interactiunii fizice cu ceilalti membri ai echipei, urmare ce se poate reflecta in scaderea volumului de cunostinte acumulate, dar si intampinarea unor dificultati in realizarea sarcinilor.
Lipsa productivitatii
De asemenea, desi potrivit studiilor recente, munca remote a generat o crestere a randamentului salariatilor, pe o perioada indelungata, aceasta genereaza scaderea motivatiei de a lucra.
Numerosi angajati marturisesc ca le-a scazut sau chiar le lipseste motivatia intrinseca de a lucra atunci cand nu dispun de un spatiu amenajat pentru activitati de birou.
Costurile suplimentare ale unui birou la domiciliu
Un alt aspect al muncii in regim remote care nu ar trebui in mod legal si normal sa se rasfranga asupra salariatilor, este generarea de costuri suplimentare pentru salariati. Potrivit legii, aceste costuri trebuie sa fie rambursate de catre angajatori, insa, in practica, sunt foarte putine companii care au elaborat si implementat politici interne prin care sa reglementeze toate aspectele telemuncii.
Izolarea sociala
In plan personal, izolarea sociala deschide lista consecintelor negative si poate genera in timp repercusiuni negative, atat asupra sanatatii mentale cat si a celei fizice.
Desigur, există e-mailuri, apeluri video și aplicatii menite sa ne aduca mai aproape, dar unele lucruri sunt mai ușor și mai repede de explicat atunci când stai chiar lângă persoana respectivă. Opțiunile limitate de comunicare pot face colaborările mai dificile.
Instalarea depresiei sau a sedentarismului, in contextul in care pentru unele persoane singura forma de miscare consta in deplasarea la birou.
„Forgetting to clock out”
Dificultatea de a realiza o delimitare clara intre viata profesionala si cea personala si echilibrul disproporționat dintre cele doua
Dormi acasă. Lucrezi acasă. Uneori este greu să separi viața privată de viața de afaceri. Nu depinzi de programul de lucru și poti lucra literalmente de dimineața devreme până noaptea târziu, fara sa realizezi ca toată viața ta se învârte în jurul muncii. Dacă îți place meseria ta, s-ar putea să nu privesti acest aspect ca pe un dezavantaj la început, dar în curând apare burnout, efectul epuizarii profesionale, deoarece munca și viața privată au devenit una.
Orele suplimentare neplatite
Atragem atentia ca, din punct de vedere legal, o implementare necorespunzatoare a telemuncii la nivelul angajatorilor ii dezavantajeaza cu precadere pe salariatii care au programul de munca flexibil. Beneficiile programului de munca flexibil tind sa se transforme in dezavantajul major creat de prestarea unor ore suplimentare, necontorizate ca atare de catre angajatori, si care pot genera conflicte legate de compensarea acestora.
Noul context social a provocat o accelerare majora a digitalizarii, iar efectele acesteia s-au resimtit puternic asupra muncii si a modului de organizare a acesteia. Din acest motiv, este esential sa identificam solutii care sa raspunda noilor nevoi generate de tehnologizarea procesului de munca, respectand dreptul salariatilor la sanatatea si securitatea in munca.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8653 / 9775 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...