
„Trilogia” elitelor de facto din România (III) – Motivele principale reale pentru care ponderea competenței și eticii este deficitară și ce e de făcut (continuare)
14 Ianuarie 2021
Lucian BondocAceastă a treia și ultimă parte încearcă să arate care sunt motivele principale pentru care ponderea competenței și integrității e deficitară la nivelul elitelor de facto de la noi.
Unele concluzii
(1) Într-o societate democratică, media elitelor din punctul de vedere al meritului și eticii nu poate fi foarte diferită de cea a populației. Poate fi la fel, mai mică sau ceva mai mare. La noi pare relevant mai mică, adică cea mai proastă variantă, motivele principale fiind, cred, cele de mai sus.
(2) În esență:
i. la nivel de elite de facto, România a intrat în anul 1990 cu un fond cultural mediu păgubos, iar fractura de la Revoluție a generat fisuri complexe (a) atât între segmente cheie ale acestora, cât și (b) între destule dintre ele și populația largă. Aceste aspecte au facilitat:
(a) preocupări de ascundere a adevărului și mistificare simbolică de masă și cu bătaie lungă și care făceau foarte dificile revenirile la baze sănătoase (inițial ar fi fost mult mai simplu de parat);
(b) abordări de „tabere”, (i) concentrate pe rezultatul imediat de putere, nu pe rezultate și principii de termen mai lung și (ii) bazate mai mult pe “loialități” cointeresate economic decât pe merit;
(c) pe fondul obsesiei “controlului”, evoluții (inclusiv culturale și generaționale) ale elitelor de facto în procent mult mai mare în cadrul acelorași segmente, cu schimburi reciproce cu sectorul privat mult mai limitate decât în alte țări. Acest lucru e contraproductiv în sine într-o economie de piață pentru că grosul experienței economice și de viață se întâmplă natural în afara aparatului de stat.
Desigur, și rotații/schimburi de personal între sectorul public și cel privat au propriile complexități, dar experiența altor țări arată că un nivel mult mai mare de deschidere decât la noi (măcar la nivel de dialog larg, onest și de substanță) e util societății. În România s-a oscilat prea des între “cvasigrupuri infracționale” și a nu vorbi real mai nimic sau chiar a nu te întâlni “să nu se interpreteze” (favorizând, astfel, tot circuite oculte și manipulări).
(d) O dificultate frecventă de a privi lucrurile non-partizan/din afara “ringului de box” pentru a identifica cele mai bune variante pentru interesul general real al României.
ii. Mai toate politicile publice majore/de profunzime au fost eronate total sau au inclus parțial erori serioase pe partea de favorizare a meritului și integrității – săpând tranșee adânci și acolo unde anterior erau doar linii fine sau șanțuri mici, mai ales în contextul numeroaselor erori tactice și manipulărilor enorme din ultimii 30 de ani.
(3) Unele decizii mai că par să fi fost concepute pentru a împinge segmente largi de oameni spre precaritate multiplă și spre comportamente speculative – aspecte de natură a conduce, în pasul doi, spre relativizări etice de termen lung care facilitau menținerea la putere tocmai a celor mai devianți etic.
(4) Pentru remedierea situației trebuie conștientizat (a) că mecanisme bune sunt esențiale pentru a crește ponderea de corectitudine și merit în elitele de facto și societate și că (b) la noi, cele care contează profund au fost deficitar concepute după 1989 și au scos de multe ori ce era mai rău din oameni, în loc să stimuleze ce era mai bun.
(5) Dacă nu sunt promovate mecanisme corecte, este imposibil ca situația să se schimbe relevant, altfel decât cu generarea altor dezechilibre și abuzuri.
(6) Pentru aceasta, deși e dificil din unele perspective, subiectul trebuie abordat cu înțelepciune, pe baze cât mai inclusive, fără radicalism și având în vedere fiecare dintre aspectele de mai sus. Altfel, dacă vor fi promovate mesaje fără nuanțe și inabile, din motivele menționate, nu va exista o masă suficientă (și suficient de stabilă) pentru curbarea și inversarea unor dinamici în timp rezonabil.
(7) Soluții destul de rapide există (majoritatea rezultă din chiar descrierile de mai sus), doar că o parte sunt mai eficiente dacă sunt promovate tot indirect.
(8) Adoptarea mecanismelor corecte și folosirea inteligentă a pachetului enorm de finanțare externă disponibil României în următorii ani vor fi foarte importante.
(9) Pentru că fondurile respective sunt destinate modificării unora dintre bazele importante ale însăși economiei globale, dacă nu sunt folosite bine, vor pierde mult și grupuri tradițional „contra” reformelor. Acest aspect va alinia unele eforturi în pasul doi, dar în 2021, mai ales, va stimula multă agresivitate comunicațională/politică (și pe fondul rezultatului electoral complex).
(10) Sunt însă multe premize pentru o cotitură reală în interesul României - e timpul pentru modificările de strategii necesare finalizării unor subiecte în mod echilibrat, întoarcerii paginii și bunei pregătiri a viitorului, cu atenție la imaginea de ansamblu.
https://www.contributors.ro/trilogia-elitelor-de-facto-din-romania-i-fractura-din-19891990/
https://www.contributors.ro/trilogia-elitelor-de-facto-din-romania-ii-evolutii-cheie-in-perioada-1990-2020/
Raportat la datele sintetizate în 2018 pe https://www.aracis.ro cu privire la geneza și evoluția învățământului superior din România.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Tertiary_education_attainment_2019-01.jpg
https://www.edupedu.ro/rezultate-pisa-2018-romania-obtine-cel-mai-slab-punctaj-din-ultimii-9-ani-cea-mai-mare-cadere-fiind-la-matematica-analfabetismul-functional-la-apogeu/.
Pentru detalii, a se vedea: https://www.contributors.ro/de-ce-lupta-anti-corupție-trebuie-recalibrata/
Date conform comunicatului de presă DNA Nr. 232/VIII/3 din 7 martie 2019, completat cu o actualizare în data de 8 martie 2019 cu privire la perioada 2002-2018 – disponibil la: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9322.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7708 / 9446 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...