ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

„Trilogia” elitelor de facto din România (III) – Motivele principale reale pentru care ponderea competenței și eticii este deficitară și ce e de făcut (continuare)

14 Ianuarie 2021   |   Lucian Bondoc

Această a treia și ultimă parte încearcă să arate care sunt motivele principale pentru care ponderea competenței și integrității e deficitară la nivelul elitelor de facto de la noi.

 
 

Unele concluzii

(1)    Într-o societate democratică, media elitelor din punctul de vedere al meritului și eticii nu poate fi foarte diferită de cea a populației. Poate fi la fel, mai mică sau ceva mai mare. La noi pare relevant mai mică, adică cea mai proastă variantă, motivele principale fiind, cred, cele de mai sus.

(2)    În esență:

i.    la nivel de elite de facto, România a intrat în anul 1990 cu un fond cultural mediu păgubos, iar fractura de la Revoluție a generat fisuri complexe (a) atât între segmente cheie ale acestora, cât și (b) între destule dintre ele și populația largă. Aceste aspecte au facilitat:
(a)    preocupări de ascundere a adevărului și mistificare simbolică de masă și cu bătaie lungă și care făceau foarte dificile revenirile la baze sănătoase (inițial ar fi fost mult mai simplu de parat);


(b)    abordări de „tabere”, (i) concentrate pe rezultatul imediat de putere, nu pe rezultate și principii de termen mai lung și (ii) bazate mai mult pe “loialități” cointeresate economic decât pe merit;

(c)    pe fondul obsesiei “controlului”, evoluții (inclusiv culturale și generaționale) ale elitelor de facto în procent mult mai mare în cadrul acelorași segmente, cu schimburi reciproce cu sectorul privat mult mai limitate decât în alte țări. Acest lucru e contraproductiv în sine într-o economie de piață pentru că grosul experienței economice și de viață se întâmplă natural în afara aparatului de stat.

Desigur, și rotații/schimburi de personal între sectorul public și cel privat au propriile complexități, dar experiența altor țări arată că un nivel mult mai mare de deschidere decât la noi (măcar la nivel de dialog larg, onest și de substanță) e util societății. În România s-a oscilat prea des între “cvasigrupuri infracționale” și a nu vorbi real mai nimic sau chiar a nu te întâlni “să nu se interpreteze” (favorizând, astfel, tot circuite oculte și manipulări).

(d)    O dificultate frecventă de a privi lucrurile non-partizan/din afara “ringului de box” pentru a identifica cele mai bune variante pentru interesul general real al României.

ii.    Mai toate politicile publice majore/de profunzime au fost eronate total sau au inclus parțial erori serioase pe partea de favorizare a meritului și integrității – săpând tranșee adânci și acolo unde anterior erau doar linii fine sau șanțuri mici, mai ales în contextul numeroaselor erori tactice și manipulărilor enorme din ultimii 30 de ani.

(3)    Unele decizii mai că par să fi fost concepute pentru a împinge segmente largi de oameni spre precaritate multiplă și spre comportamente speculative – aspecte de natură a conduce, în pasul doi, spre relativizări etice de termen lung care facilitau menținerea la putere tocmai a celor mai devianți etic.

(4)    Pentru remedierea situației trebuie conștientizat (a) că mecanisme bune sunt esențiale pentru a crește ponderea de corectitudine și merit în elitele de facto și societate și că (b) la noi, cele care contează profund au fost deficitar concepute după 1989 și au scos de multe ori ce era mai rău din oameni, în loc să stimuleze ce era mai bun.

(5)    Dacă nu sunt promovate mecanisme corecte, este imposibil ca situația să se schimbe relevant, altfel decât cu generarea altor dezechilibre și abuzuri.

(6)    Pentru aceasta, deși e dificil din unele perspective, subiectul trebuie abordat cu înțelepciune, pe baze cât mai inclusive, fără radicalism și având în vedere fiecare dintre aspectele de mai sus. Altfel, dacă vor fi promovate mesaje fără nuanțe și inabile, din motivele menționate, nu va exista o masă suficientă (și suficient de stabilă) pentru curbarea și inversarea unor dinamici în timp rezonabil.

(7)    Soluții destul de rapide există (majoritatea rezultă din chiar descrierile de mai sus), doar că o parte sunt mai eficiente dacă sunt promovate tot indirect.

(8)    Adoptarea mecanismelor corecte și folosirea inteligentă a pachetului enorm de finanțare externă disponibil României în următorii ani vor fi foarte importante.

(9)    Pentru că fondurile respective sunt destinate modificării unora dintre bazele importante ale însăși economiei globale, dacă nu sunt folosite bine, vor pierde mult și grupuri tradițional „contra” reformelor. Acest aspect va alinia unele eforturi în pasul doi, dar în 2021, mai ales, va stimula multă agresivitate comunicațională/politică (și pe fondul rezultatului electoral complex).

(10)    Sunt însă multe premize pentru o cotitură reală în interesul României - e timpul pentru modificările de strategii necesare finalizării unor subiecte în mod echilibrat, întoarcerii paginii și bunei pregătiri a viitorului, cu atenție la imaginea de ansamblu.


  https://www.contributors.ro/trilogia-elitelor-de-facto-din-romania-i-fractura-din-19891990/
  https://www.contributors.ro/trilogia-elitelor-de-facto-din-romania-ii-evolutii-cheie-in-perioada-1990-2020/
  Raportat la datele sintetizate în 2018 pe https://www.aracis.ro cu privire la geneza și evoluția învățământului superior din România.
  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Tertiary_education_attainment_2019-01.jpg
  https://www.edupedu.ro/rezultate-pisa-2018-romania-obtine-cel-mai-slab-punctaj-din-ultimii-9-ani-cea-mai-mare-cadere-fiind-la-matematica-analfabetismul-functional-la-apogeu/.
 Pentru detalii, a se vedea: https://www.contributors.ro/de-ce-lupta-anti-corupție-trebuie-recalibrata/
  Date conform comunicatului de presă DNA Nr. 232/VIII/3 din 7 martie 2019, completat cu o actualizare în data de 8 martie 2019 cu privire la perioada 2002-2018 – disponibil la: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9322
.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6894 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...