
Electrica va investi în reţeaua de distribuţie, în acest an, cu 35% mai puţin decât anul trecut
12 Februarie 2019
AGERPRESNivelul de investiţii planificat pentru acest an este mai mic decât cel de anul trecut, de 900 de milioane de lei în total pentru cele trei distribuţii, dar şi faţă de cel din 2017, care a fost de aproximativ 750 de milioane de lei.
![]() |
Electrica şi-a propus pentru acest an realizarea unui nivel de investiţii de 608 milioane de lei în total în reţeaua de distribuţie, cu 35% mai puţin decât anul trecut, dar cu aproximativ 43% mai mult decât obligaţia impusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat, marţi, Corina Popescu, CEO al Electrica, într-o întâlnire cu presa.
"Faţă de nivelul minim de investiţii impus de ANRE prin metodologia de distribuţie, respectiv cel puţin nivelul amortizării reglementate, Electrica are planificate puneri în funcţiune de investiţii în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcţiune de investiţii la nivelul celor trei operatori de distribuţie din cadrul grupului pentru anul 2019, investiţii care vor avea ca efect îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care le asigurăm", a spus Popescu.
"Faţă de nivelul minim de investiţii impus de ANRE prin metodologia de distribuţie, respectiv cel puţin nivelul amortizării reglementate, Electrica are planificate puneri în funcţiune de investiţii în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcţiune de investiţii la nivelul celor trei operatori de distribuţie din cadrul grupului pentru anul 2019, investiţii care vor avea ca efect îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care le asigurăm", a spus Popescu.
Nivelul de investiţii planificat pentru acest an este însă mai mic decât cel de anul trecut, de 900 de milioane de lei în total pentru cele trei distribuţii, dar şi faţă de cel din 2017, care a fost de aproximativ 750 de milioane de lei.
Anterior, tot marţi, ANRE a anunţat că operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari şi-au propus să realizeze în 2019 investiţii totale de aproximativ 1,6 miliarde de lei.
"În aplicarea cadrului de reglementare prin care au fost stabilite obligaţii ferme pentru operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari pentru realizarea investiţiilor asumate, aceştia au transmis la ANRE planurile de investiţii pentru anul 2019. Din situaţiile transmise, rezultă că cei opt operatori concesionari si-au propus să realizeze investiţii în valoare totală de circa 1,6 miliarde lei. Acest efort investiţional va ţinti, în proporţie de 90%, reţeaua electrică de distribuţie, în care se vor realiza lucrări de retehnologizare constând în înlocuirea echipamentelor uzate fizic şi moral, lucrări pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice şi îmbunătăţirea calităţii serviciului, precum şi lucrări pentru extinderea de reţea. Un segment semnificativ din investiţii este dedicat implementării de sisteme de măsurare inteligentă, pentru care operatorii au alocat o valoare totală de circa 75 milioane lei, ceea ce reprezintă un procent de 6% din valoarea investiţiilor programate în anul 2019", se menţionează într-un comunicat al ANRE.
Potrivit datelor centralizate, E-Distribuţie Muntenia şi-a propus să investească în acest an suma de 310,473 milioane lei, în timp ce E-Distribuţie Banat are un plan de investiţii de 170,495 milioane lei, iar E-Distribuţie Dobrogea suma de 129,598 milioane lei.
De asemenea, Distribuţie Energie Oltenia anunţă investiţii de peste 212,5 milioane de lei, Delgaz Grid - de 148,648 milioane de lei, Electrica Distribuţie Muntenia Nord - de 212,043 milioane lei, Electrica Distribuţie Transilvania Nord - de 196,058 milioane de lei şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud - de 200 milioane lei.
ANRE precizează că operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari au obligaţia realizării a cel puţin 95% din valoarea planului anual de investiţii asumat şi aprobat de către Autoritate.
"Menţionăm că nerealizarea planului anual de investiţii se sancţionează contravenţional cu amendă, care poate fi un procent situat între 5% şi 10% din cifra de afaceri realizată din activitatea de distribuţie a energiei electrice", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, începând cu anul 2018, autoritatea de reglementare a întărit controlul asupra activităţii investiţionale în domeniul reţelelor electrice de distribuţie, astfel încât să se înregistreze o îmbunătăţire reală a eficienţei, fiabilităţii şi siguranţei în funcţionare a acestora, reflectată în creşterea nivelului de performanţă a serviciului de distribuţie a energiei electrice.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8 / 11 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...