ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind protecţia arborilor remarcabili

29 Martie 2023   |   Agerpres

Iniţiativa legislativă care are ca obiect de reglementare instituirea unui mecanism de evidenţă şi protecţie a arborilor remarcabili, precum şi stabilirea condiţiilor pentru inventarierea, marcarea şi tăierea acestora cu scopul protejării acestora a fost adoptată cu 254 de voturi favorabile şi o abţinere.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind protecţia arborilor remarcabili.
 
Iniţiativa legislativă care are ca obiect de reglementare instituirea unui mecanism de evidenţă şi protecţie a arborilor remarcabili, precum şi stabilirea condiţiilor pentru inventarierea, marcarea şi tăierea acestora cu scopul protejării acestora a fost adoptată cu 254 de voturi favorabile şi o abţinere.
 
Arborii remarcabili sunt consideraţi arborii din afara fondului forestier naţional, inclusiv din intravilanul localităţilor, care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele caracteristici: au o circumferinţă minimă a trunchiului, măsurată la 130 cm de sol în amonte, conform anexei legii; au vârsta de minimum 160 de ani, stabilită în baza datelor înscrise în amenajamentele silvice sau a altor documente, precum şi a determinărilor şi măsurătorilor specifice, efectuate la data înregistrării arborelui; prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă şi comunitate, fiind legaţi de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică sau de o legendă.
 
Prevederile actului normativ sunt obligatorii pentru proprietarii şi deţinătorii cu orice titlu de teren cu vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, inclusiv din intravilanul localităţilor, cu excepţia proprietăţilor private din intravilanul localităţii.
 
"Tăierea şi valorificarea arborilor remarcabili, indiferent de proprietate, este permisă numai în următoarele cazuri: a) arborele remarcabil este complet uscat, cu excepţia cazurilor în care extragerea lemnului mort este interzisă; b) arborele remarcabil este dezrădăcinat din cauze naturale, cu excepţia cazurilor în care extragerea arborilor doborâţi este interzisă; c) arborele remarcabil pune în pericol siguranţa oamenilor şi a bunurilor şi nu există altă modalitate de a reduce acest risc, în urma unei evaluări făcute de către autoritatea responsabilă", prevede proiectul.
 
Iniţiativa mai stipulează că marcarea pentru tăiere şi tăierea arborilor remarcabili se face numai după evaluarea prealabilă şi cu avizul favorabil al Gărzii Forestiere competente. Încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei.
 
Proiectul mai prevede că proprietarii privaţi vor fi despăgubiţi, la cerere, pentru arborii remarcabili înscrişi în Catalogul arborilor remarcabili.
 
Inventarierea arborilor remarcabili din afara fondului forestier intră în obligaţia administratorilor silvici.
 
Totodată, unităţile administrativ-teritoriale, prin structurile de administrare a spaţiilor verzi, au obligaţia inventarierii arborilor remarcabili din intravilanul localităţilor.
 
"Persoanele fizice pot cere administratorilor silvici să inventarieze unul sau mai mulţi arbori remarcabili neidentificaţi până la acel moment de către administratorii silvici. Cererea trebuie să conţină coordonatele geografice ale arborelui sau arborilor", mai arată proiectul.
 
Nerespectarea acestor obligaţii, cu scopul tăierii arborilor remarcabili, de către proprietarii terenurilor, structurile de administrare silvică sau de către unităţile administrativ-teritoriale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei.
 
În termen de 60 de zile de la data adoptării legi, serviciile judeţene teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate au obligaţia de a întocmi şi actualiza permanent Catalogul arborilor remarcabili, document disponibil publicului pe pagina web a instituţiei.
 
Catalogul arborilor remarcabili trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii: judeţul, proprietarul, administratorul silvic sau unitatea administrativ-teritorială care a completat catalogul, unitatea de producţie şi unitatea amenagistică, specia, circumferinţa măsurată la 130 cm de sol, înălţimea, vârsta, descrierea principalelor caractere morfologice şi cultural-istorice dacă e cazul, precum şi dacă a fost emis un aviz de tăiere, elementele de identificare ale acestuia şi cauza eliberării acestui aviz.
 
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 762 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...