ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor: Proiect privind constituirea de consorţii administrative - adoptat

20 Septembrie 2023   |   Agerpres

S-au înregistrat 94 voturi "pentru", 3 "contra" şi 70 abţineri.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care vizează posibilitatea înfiinţării de consorţii administrative, cu personalitate juridică, acestea fiind asociaţii de dezvoltare intercomunitară.
 
S-au înregistrat 94 voturi "pentru", 3 "contra" şi 70 abţineri.
 
Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ şi Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.
 
Actul normativ mai prevede instituirea unor obiective specifice pe care unităţile administrativ-teritoriale să le aibă în vedere atunci când se asociază într-un consorţiu administrativ, reglementarea organelor de conducere, de coordonare de la nivelul acestor consorţii, respectiv: adunarea generală, consiliul director şi cenzorul, existând şi posibilitatea de a înfiinţa un aparat tehnic care să sprijine activitatea acestor organe.
 
"Consorţiile administrative sunt asociaţii de dezvoltare intercomunitară constituite din două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale învecinate în scopul integrării furnizării de politici şi servicii la nivelul acestora, reducerii diferenţelor de dezvoltare şi creşterii funcţionalităţii la nivel local", prevede proiectul.
 
De asemenea, consorţiile administrative au personalitate juridică şi sunt de utilitate publică, prin efectul acestei legi.
 
"Consorţiile administrative se constituie din unităţi administrativ-teritoriale învecinate care acoperă zone geografice care prezintă potenţial de integrare din punct de vedere agricol, economic, social, cultural, de mediu, infrastructură, digitalizare sau de acces la servicii publice şi care se confruntă cu provocări şi oportunităţi similare pentru dezvoltarea lor", mai stabileşte actul normativ.
 
Printre obiectivele acestor consorţii se află: îmbunătăţirea eficienţei serviciilor publice, creşterea eficacităţii implementării investiţiilor la nivel local, furnizarea în comun a unor servicii publice de interes local, integrarea digitală a serviciilor publice furnizate, dezvoltarea infrastructurilor, salvgardarea patrimoniului natural şi cultural, alte obiective care contribuie la reducerea diferenţelor de dezvoltare.
 
Din aceste consorţii pot face parte unităţile administrativ-teritoriale care nu sunt dintr-o zonă metropolitană, iar cel puţin una dintre aceste UAT-uri are în componenţă o localitatea rurală.
 
Unităţile administrativ-teritoriale sunt reprezentate în adunarea generală a consorţiului administrativ de către primari, mai prevede proiectul.
 
Actul normativ mai prevede că, pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând din anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării UAT-urilor, membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării. Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd în legea bugetului de stat.
 
Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul fiind decizional. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 177 / 4948
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...