
Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online începând de miercuri
01 Februarie 2023
AgerpresCetăţenii au la dispoziţie două mecanisme de acces pentru obţinerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate.
Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online începând de miercuri, prin platformele ghişeul.ro şi hub.mai.ro, după ce Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Afacerilor Interne au operaţionalizat acest proiect pilot.
"Începând de astăzi, 1 februarie, versiunea pilot a aplicaţiei permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetăţenie română, care nu sunt înscrise în evidenţele Sistemului Naţional de Evidenţă a Cazierului Judiciar Român - ROCRIS", informează MCID într-un comunicat de presă.
"Începând de astăzi, 1 februarie, versiunea pilot a aplicaţiei permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetăţenie română, care nu sunt înscrise în evidenţele Sistemului Naţional de Evidenţă a Cazierului Judiciar Român - ROCRIS", informează MCID într-un comunicat de presă.
Cetăţenii au la dispoziţie două mecanisme de acces pentru obţinerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate.
"Continuăm procesul de digitalizare a serviciilor publice şi lansăm, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României şi MAI, cazierul judiciar online, aşa cum am promis public anterior. Practic, oferim celor aproape 2 milioane de români care merg anual la secţia de poliţie pentru a obţine acest document posibilitatea de îl accesa la câteva click-uri distanţă. Serviciul devine disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiţionat de programul de lucru cu publicul, facilitând interconectarea serviciilor instituţiilor publice", a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
"Digitalizarea fluxului de eliberare a certificatului de cazier judiciar permite cetăţenilor obţinerea documentului pe loc, indiferent de locaţia din care solicită eliberarea. Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relaţiei dintre Ministerul Afacerilor Interne şi cetăţeni, în beneficiul cetăţenilor. Prin implementarea serviciului public electronic de obţinere a certificatului de cazier judiciar, Guvernul României pune nevoile reale ale cetăţenilor în centrul procesului de digitalizare", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, conform aceluiaşi comunicat.
Potrivit MCID, proiectul pilot va fi extins, aplicaţia pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise menţiuni în cazier, cât şi pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.
Potrivit Legii nr. 3/03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.
Mecanismele de obţinere a certificatului de cazier judiciar electronic:
* prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistraţi sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identităţii electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituţie bancară din România. În urma validării, aceştia vor fi redirecţionaţi către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
* prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistraţi în GHISEUL.RO sau nu deţin un card bancar emis de o instituţie bancară din Romania. Solicitanţii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghişeu al MAI care oferă servicii publice.
În prima fază, certificarea identităţii va fi realizată prin prezentarea la unităţile de poliţie care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identităţii să poată fi făcută la toate instituţiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, paşapoartelor, cărţilor de identitate).
După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetăţenii vor accesa secţiunea "servicii", vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.
Totodată, sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier şi a CNP-ului persoanei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1134 / 5489 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...