ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNAS: Proiectul normelor contractului-cadru pentru 2021 - 2022, în transparenţă decizională

16 Aprilie 2021   |   Agerpres

Alte prevederi ale proiectului vizează creşterea diagnosticării precoce a afecţiunilor gastroenterologice şi conexe, prin creşterea cuantumului de decontare pentru endoscopiile digestive în ambulatoriul de specialitate de la 40 de puncte la 100 de puncte; introducerea consultaţiilor la distanţă pentru afecţiuni cronice, care pot fi acordate fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.

 
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, vineri, că a publicat, pentru dezbatere publică, proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru anii 2021 - 2022, norme menite să asigure un acces "mai bun" la serviciile medicale de prevenţie, precum şi la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea afecţiunilor.
 
Proiectul prevede întărirea activităţii de prevenţie în asistenţa medicală primară, în special pentru adulţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, pentru care se acordă până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizarea pacienţilor; introducerea unor servicii adiţionale noi care pot fi acordate de medicul de familie (spirometrie, măsurare ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă-braţ); creşterea numărului de consultaţii la domiciliu acordate de către medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie, pentru boli cronice, de la patru consultaţii pe an la o consultaţie pe lună.
 
Alte prevederi ale proiectului vizează creşterea diagnosticării precoce a afecţiunilor gastroenterologice şi conexe, prin creşterea cuantumului de decontare pentru endoscopiile digestive în ambulatoriul de specialitate de la 40 de puncte la 100 de puncte; introducerea consultaţiilor la distanţă pentru afecţiuni cronice, care pot fi acordate fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.
 
"Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS-COV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii de specialitate din specialităţile clinice cardiologie şi pneumologie vor putea recomanda servicii conexe actului medical furnizate de kinetoterapeuţi/profesori de cultură fizică medicală/fiziokinetoterapeuţi, conform unui plan recomandat de medicul de medicină fizică şi de reabilitare, prin scrisoare medicală", mai stipulează proiectul de ordin, potrivit unui comunicat de presă al CNAS transmis, vineri, AGERPRES.
 
Potrivit proiectului, "în cazul prescripţiilor medicale electronice emise online sau offline ca urmare a unei consultaţii la distanţă acordate de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu, asiguratul sau persoana care ridică medicamentele în numele asiguratului va putea printa documentul transmis sau îl va putea prezenta/transmite farmaciei, în vederea imprimării".
 
De asemenea, biletul de trimitere pentru specialităţi clinice/internare/investigaţii paraclinice transmis prin mijloace electronice la distanţă de medicul de familie sau medicul de altă specialitate în cadrul unei consultaţii la distanţă va fi transmis/prezentat medicului de specialitate din ambulatoriu clinic/unităţii sanitare cu paturi/furnizorului de servicii medicale paraclinice, după caz, pentru acordarea serviciilor medicale pentru care a fost emis.
 
"Proiectul normelor metodologice ale contractului-cadru completează şi detaliază toate acele măsuri propuse în proiectul de contract-cadru care au rolul de a asigura serviciile medicale necesare populaţiei la timp, în mod echitabil şi eficient. Aprobarea şi punerea în aplicare începând cu data de 1 iulie 2021 a noului contract-cadru şi a normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru reprezintă şi primii paşi în demararea procesului de inversare a piramidei serviciilor de asistenţă medicală, prin creşterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară şi în ambulatoriul de specialitate şi reducerea internărilor nejustificate care ar putea fi tratate în condiţii de siguranţă şi în ambulatoriu sau de către medicii de familie", a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, citat în comunicat.
 
Proiectul poate fi accesat pe site-ul CNAS: http://www.casan.ro//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/NORME/2021/16.04.2021-Proiect_Ordin_Contract_cadru.pdf.
 
Calendarul consultărilor şi negocierilor pe tema acestui proiect, care se vor desfăşura online, va fi anunţat până la data de 20 aprilie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2135 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...