
Cseke Attila: Guvernul vizează reducerea semnificativă a termenelor privind autorizarea lucrărilor de construire
24 Aprilie 2025
AgerpresProiectul urmează să fie pus în transparență decizională pe site-ul MDLPA.
Guvernul a discutat joi, în primă lectură, un proiect de act normativ care vizează reducerea 'semnificativă' a termenelor privind autorizarea lucrărilor de construcție, a informat, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Proiectul urmează să fie pus în transparență decizională pe site-ul MDLPA.
'În ceea ce privește Programul național de investiții 'Anghel Saligny', media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism și autorizația de construire - vorbim de 2.700 de investiți astfel analizate - este de 507 zile. Asta înseamnă un an și cinci luni în care o investiție stă în perioada de avizare și nu se poate emite autorizația de construire și nu se poate trece la procedura de achiziție. Din investițiile analizate, la peste 20% această durată depășește 700 de zile. Adică e o durată de avizare de doi ani', a precizat Cseke Attila.
Proiectul urmează să fie pus în transparență decizională pe site-ul MDLPA.
'În ceea ce privește Programul național de investiții 'Anghel Saligny', media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism și autorizația de construire - vorbim de 2.700 de investiți astfel analizate - este de 507 zile. Asta înseamnă un an și cinci luni în care o investiție stă în perioada de avizare și nu se poate emite autorizația de construire și nu se poate trece la procedura de achiziție. Din investițiile analizate, la peste 20% această durată depășește 700 de zile. Adică e o durată de avizare de doi ani', a precizat Cseke Attila.
Pentru investițiile care se derulează prin Ministerul Dezvoltării, finanțate din PNRR, perioada de la emiterea certificatului de urbanism până la autorizația de construire este în medie de 416 zile, a completat el.
'Propunem câteva măsuri pentru a putea accelera investițiile, nu numai cele publice, ci și cele private, astfel încât procedura de avizare să nu mai țină doi ani, un an și jumătate, un an și două luni. (...) În primul rând, toate documentațiile pentru obținerea avizelor se vor depune de aici încolo simultan. Ceea ce înseamnă că dacă am 30 de instituții care trebuie să avizeze o investiție, o documentație pentru derularea unei investiții, atunci pot să le introduc toate deodată la avizare aceste documentații', a explicat Cseke Attila.
Conform acestuia, vor exista termene pentru instituțiile avizatoare în care trebuie să analizeze documentațiile.
'Astăzi este o avizare în cascadă - se începe cu avizarea pentru utilități publice, după care se trece la energie electrică, se trece la alte utilității, se trece la mediu, la cultură, la ISU și așa mai departe. Practica ne arată că în momentul în care ajungi la al cincilea, al șaselea avizator, primul aviz ți-a expirat. Trebuie să reiei procesul cu primul avizator. De aici încolo, avizarea se face simultan, documentațiile se depun la toate instituțiile deodată și aceste instituții trebuie să analizeze în termen aceste documentații', a transmis ministrul.
El a adăugat că instituțiile avizatoare vor avea posibilitatea de a cere completări, clarificări o singură dată.
'Astăzi, în practică, sunt mai multe tururi, dacă vreți, de completări, de clarificări cerute, fapt care duce la prelungirea perioadei de avizare. (...) Toată lumea trebuie să-și asume aceste termene, să dea toate completările și calificările care sunt necesare. În cazul în care perioada de avizare prevăzută pentru instituțiile avizatoare trece și avizul nu este emis și nici nu se cer completări în această etapă, se va considera o avizare tacită, ceea ce înseamnă că se va putea merge mai departe, documentația va fi considerată ca fiind completă', a indicat Cseke Attila.
Prin noul act normativ se propune ca pentru investițiile publice să nu se mai perceapă niciun fel de taxe, tarife de avizare.
'Sunt instituții publice astăzi care percep taxe și tarife de avizare pentru investiții publice, este un lucru prin care statul mută banii dintr-un buzunar în altul', a completat el.
Se mai propune ca avizele obținute în faza de studiu de fezabilitate sau DALI să rămână valabile până la recepția finală, la terminarea lucrării.
'În ceea ce privește avizările pentru procedurile de autorizare a lucrărilor de construire, cum v-am spus, în practică, astăzi, avem un an și cinci luni la 'Saligny' , un an și două luni la PNRR, chiar și doi ani la anumite investiții. Proiectul propune, în cazul în care nu sunt necesare completări, emiterea tuturor avizelor la maxim 4,5 luni, iar dacă sunt necesare completări și clarificări atunci termenul maxim este de 6,5 luni, 195 de zile', a declarat ministrul.
El a adus în atenție și termenele privind Planurile urbanistice generale și Planurile urbanistice zonale.
'Astăzi, în practică, durata de avizare a unui PUG pentru o comună mică este de minim 18 luni, deci un an și jumătate. La localități mai mari această durată de avizare este de 3 - 5 ani. Există și localități în care PUG-urile au fost avizate în 11 ani. (...) Propunerea noastră din proiectul de act normativ cu toate aceste termene precise și cu avizare tacită în cazul în care nu se emit în termen, niciun fel de clarificări, este de 6,5 luni. (...) În privința PUZ-urilor, unde durata avizării în acest moment este între un an jumătate și doi, noi propunem pe baza proiectului de act normativ termenul maxim legal, în cazul în care nu sunt observații, nu se cer clarificări, va fi de 5 luni, iar în cazul în care se parcurge și procedura clarificării, completării, atunci termenul final va fi de 7,5 luni', a declarat Cseke Attila.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9 / 5426 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...