ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”

14 Mai 2025   |   Ștefania Enache

Partenerul BACIU PARTNERS apreciază că empatia, abilitățile de comunicare și colaborarea sunt adesea trăsături remarcabile ale femeilor avocat, care pot îmbunătăți rezultatele în afaceri.

Andreea BENDE, Partener BACIU PARTNERS

 
 
Parcursul profesional pe care l-a avut Andreea BENDE, Partener BACIU PARTNERS, a fost influențat decisiv de o hotărâre luată la început de drum. Curajul de a schimba „din mers” traseul, alegând calea unei cariere juridice, în defavoarea domeniului financiar-bancar pe care îl studia la acel moment a reprezentat etapa care i-a marcat viața profesională.  „Toate deciziile care i-au urmat nu au făcut altceva decât să contribuie la dezvoltarea mea profesională continuă și la succesul profesional pe care simt că îl trăiesc astăzi”, mărturisește reprezentanta firmei de avocați.

O carieră de succes în avocatura de business se construiește prin multe eforturi, succesul având la bază, în primul rând, foarte multă muncă. Doamnele care activează în această lume sunt obligate să navigheze într-un mediu profesional complex, adesea dominat de bărbați, dar care devine treptat din ce în ce mai incluziv și mai diversificat. „Femeile avocat se confruntă deseori cu provocările determinate de echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Însă, aceste provocări le permit și să aducă perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”, susține interlocutoarea BizLawyer.


Partenerul BACIU PARTNERS apreciază că empatia, abilitățile de comunicare și colaborarea sunt adesea trăsături remarcabile ale femeilor avocat, care pot îmbunătăți rezultatele în afaceri.

De altfel, în prezent, multe femei din avocatură își formează rețele de sprijin și mentorat pentru a se ajuta reciproc, promovând astfel mai multă solidaritate și succes în carieră. De asemenea, tot mai multe femei ajung în funcții de conducere în firmele de avocatură, influențând astfel cultura organizațională și deschizând uși pentru generațiile viitoare. „Nu în ultimul rând, femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu”, mai spune Andreea Bende.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și


→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”


--------------------------------------------------------------------------

Factorii culturali și sociali pot genera diferențe de gen

Ea amintește faptul că, în mod tradițional, profesia de avocat, și în special avocatura de business, a fost dominată de bărbați. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat semnificativ în ultimele decenii, există încă diferențe de percepție între un avocat bărbat și unul femeie. Aceste diferențe sunt influențate de factori culturali și sociali, fiind unele subtile, dar care pot avea impact asupra modului în care fiecare este perceput și tratat în cadrul profesiei, din perspectiva percepției autorității și a puterii de negociere, a competențelor tehnice, și a rolului de lider. „Toate acestea reprezintă, în opinia mea, criterii pentru a măsura valoarea și succesul unui avocat, fie el bărbat sau femeie, cărora li s-ar adăuga abilitățile interpersonale și managementul relațiilor, integritatea și etica profesională, și, desigur, rezultatele obținute pentru clienți”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.

În acest context, Partenerul BACIU PARTNERS menționează faptul că prejudecățile din avocatură sunt adesea alimentate mai degrabă de stereotipuri legate de tipologia avocatului. Astfel, avocații litigatori sunt percepuți ca fiind mai agresivi și orientați spre confruntare, în timp ce cei din consultanță sunt considerați mai precauți și strategici. „Când întâlnim astfel de prejudecăți, este esențial să răspundem prin demonstrarea valorii reale a profesiei noastre, subliniind că fiecare tip de avocat aduce un set unic de abilități și perspective, iar succesul depinde de experiența și etica profesională, nu de etichetele predefinite”, indică reprezentanta firmei BACIU PARTNERS.

Prezența tehnologiei în foarte multe profesii a dat naștere unor idei potrivit cărora bărbații ar face față mult mai bine provocărilor generate de aceste schimbări. Astfel de concepții sunt întâlnite inclusiv în avocatură, dar realitățile le contrazic și evidențiază faptul că abilitățile tehnologice nu țin de gen, ci de educație, interes și practică. „Tot mai multe femei excelează în domenii tehnologice, demonstrând că talentul și competențele în tehnologie sunt accesibile oricărei persoane, indiferent de sex”, este de părere Andreea Bende.

În practica de zi cu zi, tehnologia ajută deopotrivă femeile și bărbații avocat prin automatizarea unor sarcini standardizate, repetitive, îmbunătățind eficiența și economisind timp prețios. Toate aceste instrumente bazate pe tehnologie le permit profesioniștilor din domeniul juridic să acceseze informații mai rapid, să colaboreze mai eficient și să rămână la curent cu cele mai noi reglementări și tendințe din domeniu. „De asemenea, tehnologia sprijină echilibrul între viața profesională și personală, prin flexibilitatea muncii la distanță sau utilizarea unor aplicații care optimizează modul de lucru și comunicarea cu clienții sau colegii”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”

--------------------------------------------------------------------------

Competența și expertiza sunt cele care fac diferența

Cele care fac diferența în avocatură, la fel ca în orice altă profesie, sunt competența și expertiza. Acestea sunt și criteriile de care ar trebui să țină cont și clienții atunci când își aleg specialistul cu care să lucreze. „Părerea mea este că un client ar trebui să-și aleagă avocatul, fie el femeie sau bărbat, în primul rând în funcție de competența și expertiza acestuia în domeniul specific al cazului, fiind necesară alegerea unui avocat cu o înțelegere profundă a legii și cu experiență relevantă”, subliniază Partenerul BACIU PARTNERS.

Și încrederea joacă un rol major, astfel că un client va căuta un avocat care să comunice clar, să fie transparent și să demonstreze integritate și etică profesională. „Specificul speței poate justifica însă alegerea unui avocat femeie. Am întâlnit astfel de situații, în care clienții au menționat preferința pentru o femeie avocat, datorită particularităților conflictului considerate mai relevante pentru interesele feminine (i.e. conflicte ce vizează domeniul produselor cosmetice, piața serviciilor de înfrumusețare, industria modei etc.) ”, explică Andreea Bende.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”

--------------------------------------------------------------------------

„Echipa BACIU PARTNERS m-a ales pe mine”


Atunci când vine vorba despre cariera sa, interlocutoarea BizLawyer se declară fericită de faptul că a decis, la început de drum, să facă o schimbare majoră și să opteze pentru o carieră juridică. A făcut pasul acesta chiar dacă, în momentul respectiv, domeniul pe care îl studia era cel financiar-bancar. Schimbarea aceasta i-a permis să se îndrepte către cariera care i se potrivește cel mai bine: cea de avocat.

În ceea ce privește echipa în care activează în prezent, Andreea Bende mărturisește că firma BACIU PARTNERS a fost cea care a ales-o. „Am avut privilegiul de a mă număra printre cei care au pus temelia a ceea ce este astăzi BACIU PARTNERS, contribuind la fundația pe care aceasta se bazează, prin încredere, colaborare și respect reciproc”, precizează avocatul.

În timpul dialogului nostru am întrebat-o care este femeia lider pe care o admiră cel mai mult, iar răspunsul oferit este legat tot de echipa din care face parte. „Partenera mea de business, Ana-Maria Baciu, este mereu prima persoană la care mă gândesc în fața acestei întrebări. Nu doar pentru faptul că mi-a fost mentor de-a lungul carierei, ci pentru că a făcut-o cu viziune, cu abilitatea de a mă inspira și motiva, cu integritate și empatie. Ana-Maria este un lider eficient, bun comunicator, capabil să construiască încredere și să mențină un climat pozitiv și productiv în echipă, calități pe care le-am apreciat mereu”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

Apartenența la această firmă de avocatură îi oferă Partenerului BACIU PARTNERS privilegiul de a se implica în foarte multe proiecte complexe.

Deși îi este greu să selecteze doar câteva dintre mandatele emblematice în care a fost alături de clienți în ultimul an, avocatul nominalizează dosarul în care a apărat utilizarea neîngrădită a denumirii ADA-KALEH de către o cafenea istorică din Turnul Severin, un proiect și un loc aproape de sufletul său, datorită originilor familiei sale.

De asemenea, indică proiectele în care a asistat, de-a lungul acestui an, cel mai pare producător de security software din România, gestionând pe plan mondial portofoliul de mărci al companiei. Acest proiect presupune coordonarea atentă a strategiei de protecție a drepturilor clientului pe diverse piețe internaționale, juriștii fiind obligați să se asigure că drepturile acestuia sunt protejate și respectate conform legislației specifice fiecărei țări. Un astfel de mandat implică adaptarea continuă a strategiei și un efort de coordonare al instrucțiunilor tuturor avocaților cu care echipa din România colaborează pe plan mondial.

„Întotdeanuna este dificil să selectez doar câteva proiecte. Diversitatea spețelor cu care ne confruntăm, de la cele mai simple, la cele mai complexe, face ca toate proiectele să pară emblematice, deoarece fiecare implică un efort colectiv, o viziune clară și o atenție la detalii care le transformă în realizări semnificative, indiferent de complexitatea lor”, încheie Andreea Bende.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 39 / 2021
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | Avocații Clifford Chance Badea coordonează de la București tranzacții globale de securitizări de peste 2,8 miliarde de lire sterline | De vorbă cu Adam Craig (Partener, Clifford Chance Londra), Radu Ropotă (Partener, București) și Dorin Giurgi (Senior Associate, București) despre modul în care acționează echipa în proiectele de mare anvergură și tranzacțiile reprezentative din acest segment
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | Patru case locale independente de avocați și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România”. NNDKP, CMS și Schoenherr, printre premianți, Popescu & Asociații, listată în trei categorii. Ce avocați români sunt în prim plan, anul acesta
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...