ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”

28 Martie 2025   |   Ștefania Enache

La început de primăvară, BizLawyer le aduce în prim plan pe doamnele din avocatura de business care se remarcă prin proiectele pe care le dezvoltă și prin soluțiile juridice oferite.

 
 
Profesionalismul este cel care definește un avocat, iar diferențele sunt generate prin muncă, implicare, pregătire continuă.  „Atunci când vorbesc despre lumea avocaturii mă raportez generic la avocați și nu specific la femeile sau bărbații din avocatură. Aceasta nu pentru rațiuni de incluziune, evitarea raportării la vreun gen anume, ci pentru că vorbim despre o profesie (de avocat) unde toți – femei sau bărbați deopotrivă – suntem supuși unei sume constante de provocări.  Desigur, provocările sau modul de a răspunde acestor provocări diferă, însă nu cred că de la un gen la altul, ci de la un om la altul”, punctează Mihaela Ion, Partener Popovici Nițu Stoica& Asociații ( PNSA).


La început de primăvară, BizLawyer le aduce în prim plan pe doamnele din avocatura de business care se remarcă prin proiectele pe care le dezvoltă și prin soluțiile juridice oferite.

Mihaela Ion subliniază faptul că nu crede într-o clasificare a profesiei de avocat după gen sau alte criterii. Din punctul său de vedere, valoarea sau succesul unui avocat se măsoară, la fel ca și în orice profesie, în funcție de cel care face evaluarea și de obiectivul evaluării. „Pentru mine, personal, valoarea este dată de mulțumirea din privirea clientului la finalul audierilor în fața unei instanțe sau a unei alte autorități, de reacția primită de la participanți în cadrul sesiunilor de training privind conformarea cu legislația concurenței pe care le implementez, de reacția colegilor aflați de cealaltă parte a baricadei etc. După cum vedeți, aprecieri subiective care țin de relația dezvoltată între oameni în exercitarea propriilor profesii”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Partenerul PNSA menționează faptul că nu știe dacă există diferențe de percepție între un domn și o doamnă în această lume, iar dacă există, atunci ea se declară mulțumită pentru că nu le-a întâlnit.

„În ce priveste împrietenirea cu tehnologia, nu am dat un test de aptitudini/abilități tehnice și nici nu știu să existe un astfel de test implementat la nivel de profesie care să compare rezultatele în funcție de performanțele unei categorii anume. Ce pot să spun este că, în general, profesia de avocat presupune să fii curios, să descoperi, așa că oricine deține încă această sete de cunoaștere se va împrieteni rapid cu tehnologia”, mai spune avocatul.

Oamenii sunt cei care fac diferența

Parcursul profesional pe care Mihaela Ion l-a avut până acum a fost marcat de multe momente importante care au fost determinante în evoluția sa. Lecțiile majore învățate de la oamenii care i-au fost alături au ajutat-o să evolueze și să ajungă la nivelul de astăzi. „În curând cred că se fac aproape 20 de ani de când sunt în echipa PNSA și îmi amintesc atât de clar momentele-cheie ale parcursului profesional, dar mai ales oamenii care au fost alături de mine. Subliniez oamenii, pentru că în fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Primul moment major din parcursul său în lumea juridică a fost atunci când a ajuns la concluzia că nu vrea să rămână la Ploiești,  acolo unde începuse cariera de avocat, cu tot specificul și dinamica aferentă. Și-a dorit să „vadă” cum este avocatura la București, iar această dorință a condus-o către realizările din ultimele două decenii.

„Al doilea moment – când mi-am dat seama că aș vrea să mă specializez în dreptul concurenței – nu am ratat nicio conferință pe acest subiect organizată de Consiliul Concurenței, în orice dosar/proiect pe care îl primeam încercam să văd dacă am, înainte de orice, un temei pe dreptul concurenței. Al treilea moment este acela când am decis că vreau să lucrez în departamentul de concurență din cadrul unei firme mari de avocatură… De atunci, povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie – spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”, povestește Partenerul PNSA.

Oamenii, prin comportamentul lor, prin implicarea lor sunt cei care fac diferența în modul în care se evidențiază într-o profesie. Succesul în avocatură, la fel ca în multe alte meserii, nu are nicio legătură cu genul. Femei sau bărbați, experții din acest domeniu, se evidențiază prin munca lor continuă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 117 / 2040
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...