
Director Evidenţa Persoanelor: Începând cu 3 august 2021, se va călători în UE doar cu noile buletine electronice
15 Ianuarie 2020
MEDIAFAXMAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carţilor electronice de identitate, acestea urmând să conţină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.
Buletinele propuse de MAI vor avea dimensiunea unui card bancar, iar documentul va putea scuti cetăţeanul de drumurile la diferite instituţii ale statului, precizează, pentru MEDIAFAX, directorul de la Evidenţa Persoanelor. Din august 2021, se va călători în UE doar cu aceste cărţi electronice.
„Noua carte electronică de identitate va cuprinde un cip, care va avea imaginea persoanei şi imaginea a două amprente, condiţii fiind impuse de regulamentul Uniunii Europene 1857/2019 - intrat în vigoare 2 august 2019 şi se va aplica direct începând cu 3 august 2021. (...) La momentul respectiv, statul român, ca orice stat membru în UE care emite documente de identitate propriilor cetăţeni va fi obligat să emită acte de identitate în noul format”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu.
„Noua carte electronică de identitate va cuprinde un cip, care va avea imaginea persoanei şi imaginea a două amprente, condiţii fiind impuse de regulamentul Uniunii Europene 1857/2019 - intrat în vigoare 2 august 2019 şi se va aplica direct începând cu 3 august 2021. (...) La momentul respectiv, statul român, ca orice stat membru în UE care emite documente de identitate propriilor cetăţeni va fi obligat să emită acte de identitate în noul format”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu.
Potrivit acestuia, noua carte electronică le va permite cetăţenilor să se autentifice, de la distanţă, în sistemele informatice ale administraţiei publice, pentru a accesa toate serviciile. Buletinul va fi de dimensiunile unui card bancar.
„Nu contează că soliciţi eliberarea unei autorizaţii, soliciţi eliberarea unui certificat, a unei adeverinţe, vrei să inmatriculezi o maşină, vrei să te înscrii la şcoală, la un curs, să-ţi înscrii copilul la şcoală. Acestea pot fi făcute de la distanţă, de acasă. De la calculatorul tău. Te loghezi în sistem, iar sistemul informatic de evidenţa persoanelor îţi va certifica identitatea”, mai precizează Giulescu.
Documentul nu este obligatoriu, potrivit proiectului Ministerului de Interne, însă în viitor fără ele nu se va mai putea călători în afara României.
„Există o parte a societăţii româneşti care nu îşi doreşte document cu cip. Pentru această parte, proiectul stabileşte faptul că se poate admite această carte de identitate simplă, adică fără cip electronic. Totuşi, această carte de identitate simplă nu îţi va permite să mai călătoreşti în afara României. Începând cu 3 august 2021, cetăţeanul român va putea călători în UE doar în baza noilor documente de identitate emise pe noul format sau în baza unei cărţi emise până la data de 2 august 2021. Adică cele care sunt emise vor putea fi utilizate până la expirarea lor”, mai explică directorul DEPABD.
Chiar dacă acest card va funcţiona şi ca un card de sănătate, acesta nu va conţine grupa sanguină sau alte detalii privind istoricul bolilor deţinătorului. Cu noul buletin cetăţenii se vor putea autentifica exact aşa cum o fac în cabinetele medicale cu cardurile de sănătate.
„În mare măsură, (buletinul, n.r.) va cuprinde datele de identitate ale persoanelor, numele, prenumele, luăm în calcul şi numele părinţilor. Semnătura olografă va fi înscrisă pe document întrucât este cerută de cetăţenii care locuiesc sau călătoresc în afara României. În spaţiul estic, este utilizată această semnătură olografă. Va fi pe document”, mai spune sursa citată.
În România, liniile de producţie deja există de aceea, la nivel de principiu, nu vor fi implicate instituţii private.
„În momentul acesta, documentul nostru de identitate este confecţionat după tehnologia anilor 90, adică este considerat a fi cel printre cele mai vulnerabile document din UE. Vom avea o securitate sporită a informaţiilor, vom utiliza tehnologii de ultimă oră astfel încât să avem acelaşi nivel precum statele din UE. (...) Compania naţională Imprimeria Naţională va produce blanchetele, adică acel material cu cip inserat. Personalizarea, adică înscrierea datelor pe document şi în cip, se va realiza la Centrul Naţional Unic de personalizare a paşapoartelor din cadrul Direcţiei generale a Paşapoartelor”, mai explică specialistul.
La rândul său Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a spus că nu vor fi trimise poziţii către Ministerul de Interne, în cadrul dezbaterii publice.
„Au fost voci din anumite cercuri monahale, dar niciodată poziţia Bisericii nu a fost contrară unor asemenea lucruri. Răspunsul meu este că nu există o poziţie contrară a Bisericii faţă de această problemă. Nu avem în vedere să trimitem (n.r. puncte de vedere la MAI). Pentru că e aceiaşi problema că şi în cazul paşapoartelor. Nu se pune nicio problemă. Problema cipurilor nu e o problemă cu relevanţă spirituală, religioasă, deci din această perspectivă nu există o poziţie negativă a Bisericii. Adică nu am cunoştinţă ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziţie critică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Bănescu.
MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carţilor electronice de identitate, acestea urmând să conţină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4120 / 5489 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...