
Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept să se pronunţe consultativ pe proiectele legislative fundamentale
21 Noiembrie 2019
AGERPRESMinistrul Cătălin Predoiu a arătat că există o insatisfacţie în privinţa legilor şi a aplicării lor, dar, printr-o muncă raţională, "se va putea scoate la capăt".
Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti să se pronunţe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale, a declarat, joi, ministrul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior.
"Există şi subzistă de ani de zile multiple dezbateri, poate chiar neînţelegeri, cu privire la unele ramuri ale dreptului nostru, cu privire la ordinea noastră juridică, mă refer în special la dreptul penal şţi dreptul procesual. Aceste clarificări necesare nu pot fi găsite fără implicarea celor mai buni dintre jurişti. Cred că, în acest delicat moment, înaintea unor previzibile dezbateri în Parlamentul României, aportul unor jurişti eminenţi care se află astăzi în această aulă ar putea fi salutar pentru găsirea celor mai bune redactări de texte fundamentale pentru ordinea de drept. Voi căuta acest suport în formule de consultare care să nu tulbure munca atât de importantă de cercetare şi de predare. Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept din Bucureşti să se pronunţe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale", a spus Predoiu.
"Există şi subzistă de ani de zile multiple dezbateri, poate chiar neînţelegeri, cu privire la unele ramuri ale dreptului nostru, cu privire la ordinea noastră juridică, mă refer în special la dreptul penal şţi dreptul procesual. Aceste clarificări necesare nu pot fi găsite fără implicarea celor mai buni dintre jurişti. Cred că, în acest delicat moment, înaintea unor previzibile dezbateri în Parlamentul României, aportul unor jurişti eminenţi care se află astăzi în această aulă ar putea fi salutar pentru găsirea celor mai bune redactări de texte fundamentale pentru ordinea de drept. Voi căuta acest suport în formule de consultare care să nu tulbure munca atât de importantă de cercetare şi de predare. Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept din Bucureşti să se pronunţe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale", a spus Predoiu.
El a arătat că există o insatisfacţie în privinţa legilor şi a aplicării lor, dar, printr-o muncă raţională, "se va putea scoate la capăt".
"În ciuda insatisfacţiilor pe care, pe de o parte magistraţii le au faţă de calitatea legii, pe de altă parte, poate mai puţin întemeiat, parlamentarii o au faţă de mersul justiţiei, iar cetăţenii le au şi faţă de legi şi faţă de judecăţi de prea multe ori, îmi exprim încrederea că o vom scoate la capăt împreună treptat, printr-o muncă raţională, atât în Parlament, cât pe tărâmul aplicării legilor, o muncă ce va dura, probabil, ani de zile. Alternativa la regula de drept este haosul social şi abisul civilizaţional, iar noi, cei care facem din drept şi respectarea dreptului lumina care scaldă libertăţile şi pacea socială şi internaţională, avem o datorie de la care nu putem abdica: aceea de a apăra dreptul în faţa ignoranţei şi arbitrariului", a mai spus Predoiu.
Decanul Facultăţii de Drept Bucureşti, Flavius Baias, a evidenţiat faptul că absolvenţii acestei facultăţi s-au dovedit a fi cei mai buni din ţară.
"Am păstrat examenul de admitere fără ca aceasta să afecteze atractivitatea în rândul elevilor de liceu care, după promovarea examenului de licenţă, s-au dovedit cei mai buni absolvenţi de drept din ţară. Sunt între 25% şi 35% dintre cei admişi la Institutul Naţional al Magistraturii şi 40% - 49% din cei admişi în profesia de avocat sunt foştii noştri studenţi, iar carierele lor de excepţie ale acestora au confirmat ulterior calitatea pregătirii lor în Facultatea de Drept", a spus acesta.
El a menţionat şi participarea studenţilor la concursurile internaţionale şi trofeele obţinute în ultimii ani. "Este o consecinţă firească a calităţii corpului didactic din facultatea noastră, cei mai buni jurişti din ţară. Dincolo de activitatea didactică, de cercetare ştiinţifică materializată în lucrări fundamentale pentru dreptul românesc, colegii noştri au fost, singur sau împreună cu alţi practicieni de drept, autorii unor acte normative fundamentale: Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală", a mai spus Baias.
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a subliniat că sunt date şi statistici care arată poziţia de lider a Facultăţii de Drept Bucureşti în învăţământul juridic superior.
"Sărbătorim 160 de ani de învăţământ juridic în Facultatea de Drept. În cei 160 de ani, prin competenţa generaţiilor de profesori, prin munca asiduă a generaţiilor de studioşi, prin prezenţa unor eminenţi absolvenţi în viaţa politică şi socială a ţării, Facultatea de Drept din Bucureşti a câştigat un prestigiu remarcabil, fiind recunoscută astăzi drept cea mai importantă facultate din ţară", a mai spus Dumitru.
Ambasadoarea Republicii Franceze în România, Michele Ramis a subliniat cooperarea între Franţa şi România în domeniul învăţământului juridic, referindu-se şi la faptul că România a adoptat Codul civil francez.
"Statul de drept este un fundament al statului democratic, garantul valorilor europene de apărare a justiţiei, ale drepturilor individuale, este un instrument contra abuzurilor şi formarea studenţilor în această disciplină fundamentală pentru un stat, ceea ce reprezintă misiunea dumneavoastră, este o mare responsabilitate", a transmis Michele Ramis.
"O instituţie de învăţământ ce a rezistat şi s-a afirmat pe parcursul a 16 decenii este o instituţie vrednică de toată cinstea şi demnitatea. Dacă am face acum bilanţul activităţii facultăţii ar trebui să evocăm un număr covârşitor de generaţii de studenţi şi reprezentanţi ai mediului academic, cercetători ştiinţifici care prin muncă asiduă viziune şi spirit creativ au făcut din Facultatea de Drept un reper al sistemului juridic românesc şi o carte de vizită a Universităţii Bucureşti", a afirmat şi ambasadorul Republicii Moldova în Româna, Mihai Gribincea,
În perioada 21- 22 noiembrie 2019, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti organizează o serie de activităţi dedicate sărbătoririi a 160 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, a fost proiectat un film despre Facultatea de Drept, a fost lansat un timbru şi o medalie aniversară, precum şi "Albumul decanilor 1859-2008", lucrare dedicată celor care au condus destinele facultăţii în această perioadă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4214 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...