ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ONV LAW: De la 1 iulie 2021, șomajul tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat

30 Iunie 2021   |   BizLawyer

În urma experienței pandemiei, Codul Muncii a reglementat însă regimul șomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgență decretate pe teritoriul României * Angajatorii și angajații sunt protejați prin lege în cazul decretării unor noi stări de asediu sau de urgență.

Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW

 
 
Începând din data de 1 iulie, indemnizațiile de șomaj tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat, iar angajatorii care doresc să aplice măsura șomajului tehnic trebuie să suporte din bugete proprii aplicarea acesteia, conform unei analize ONV LAW. Facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei fiind 30.06.2021, conform OUG 211/2020.

Astfel, rămân aplicabile dispozițiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura șomajului tehnic în privința salariaților, însă indemnizația aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.


Potrivit modificărilor aduse de Legea 298/2020 în Codul Muncii, la finalul anului trecut s-a reglementat cu titlu general regimul șomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgență decretate pe teritoriul României. Astfel, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

Totuși, modificările introduse în Codul Muncii nu vizează și ipoteza unei stări de alertă, ci doar starea de urgență și starea de asediu.

De asemenea, angajatorul are posibilitatea acum, dacă bugetul acestuia permite, să suplimenteze indemnizația acoperită de la bugetul de stat cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

„O dispoziție particulară în noul Cod al Muncii este ultimul alineat al art. 531 din Codul Muncii. Potrivit acestuia, se interzice angajatorilor să îi concedieze pe acei angajați care au beneficiat de șomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puțin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat”, explică Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW.

O clarificare binevenită este adusă, respectiv că interdicția de concediere menționată mai sus se aplică doar pentru locurile de muncă ocupate de persoane cu privire la care s-a dispus șomajul tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, și anume 27.12.2020.

Potrivit declarațiilor publice în preajma momentului dezbaterii bugetului pe anul 2021, suma indemnizațiilor de șomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat a fost estimată pentru anul 2021 la 798 milioane lei. “Rămâne să monitorizăm în continuare noile dispoziții privitoare la eventualele prelungiri ale măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri”, completează specialistul ONV LAW.  

ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piața locală.  Fondată în 2000, ONV LAW acordă consultanță juridică clientilor privați și instituționali în domenii precum achiziții publice și concesiuni, market entry, dreptul aviației și infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenței, dreptul mediului, precum și dreptul digital.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1919 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...