ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OUG 30 I 2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale - aprobată

01 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Senatul este prima Cameră sesizată, iar proiectul face parte din categoria legilor organice.

 
 
Senatul a aprobat în şedinţa online de marţi OUG nr. 30 /2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului.

Ordonanţa a fost aprobată cu 91 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi nouă abţineri.

Senatorul PSD Ion Rotaru a declarat că elaborarea Ordonanţei 30/2020 era necesară şi, împreună cu amendamentele admise, răspunde unor comandamente "extreme de urgenţă", în contextul epidemiei de coronavirus, măsuri care trebuie să vină în sprijinul unor categorii de persoane angajate sau care realizează venituri din activităţi independente ori din proprietate intelectuală.


"Parlamentarii PSD au depus o serie de amendamente care vizează definirea mai clară a facilităţilor, dar şi a procedurilor care să garanteze siguranţa oamenilor, sănătatea, siguranţa persoanei şi a locului de muncă, dar şi o protecţie socială sporită atât pe perioada aplicării stării de urgenţă, cât şi în mod deosebit, după ce se încheie acest episod nefericit", a precizat Rotaru.

În intervenţia sa telefonică, senatorul PNL Carmen Hărău a precizat că Ordonanţa 30 este o dovadă că Guvernul Orban are în vedere să-i sprijine pe români în această împrejurare dificilă, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă şi angajaţii lor să poată să-şi reia activitatea cât mai curând posibil după criză.

Cât priveşte amendamentele formulate de PSD şi UDMR, Hărău a semnalat faptul că în cursul zilei de luni a fost publicată în Monitorul Oficial OUG 32/2020, care cuprinde cele mai multe dintre aceste amendamente.

"Nu înţeleg de ce nu a fost aşteptată Ordonanţa 32, să poată fi discutate la pachet, PNL îşi însuşeşte şi votează Ordonanţa 30, dar nu ne putem însuşi şi amendamentele formulate pentru motivele menţionate", a punctat Hărău.

Pe de altă parte, senatorul liberal a criticat modul în care s-a desfăşurat şedinţa de marţi a Comisiei pentru muncă din Senat.

"Dacă domnul preşedinte al Comisiei de muncă consideră că este regulamentar să prezinţi 21 de puncte de discuţie şi câteva zeci de amendamente pe whatsapp şi să ceri urgent vot după 10 secunde de analiză, mare parte dintre aceste proiecte de lege şi amendamente fiind prezentate în premieră, vă spun că şedinţa în Comisia de muncă nu a fost regulamentară, nu a fost legală, a fost pur şi simplu un simulacru de şedinţă", a afirmat Hărău.

Senatorul USR Florina Presadă a declarat că grupul său parlamentar susţine OUG 30, care a fost îmbunătăţită prin Ordonanţa 32/2020.

"Ar fi fost de preferat ca Senatul să aştepte şi OUG 32, înainte de a introduce în dezbaterea parlamentară OUG 30, numai că nu putem fi de acord cu amendamentele adoptate în cadrul acestui simulacru de şedinţă a Comisiei de muncă de astăzi (...). Nu mai e vorba despre a puncta electoral în faţa oamenilor, nu ne mai permitem să fim populişti, trebuie să fim responsabili şi în sensul acesta noi vom vota împotriva raportului cu amendamente şi pentru ordonanţa de urgenţă", a arătat Presadă.

Senatorul UDMR Derzsi Akos s-a pronunţat în favoarea amendamentelor la Ordonanţa 30, pe care le-a formulat împreună cu PSD, însă a recomandat ca acestea să fie corelate cu prevederile OUG 32, atunci când proiectul de act normativ va ajunge la Camera Deputaţilor.

Ordonanţa discutată se referă la faptul că angajatorii care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 pot beneficia de plata indemnizaţiei din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada stării de urgenţă, pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active.

Plata indemnizaţiei pentru companiile care reduc activitatea se va realiza în baza unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declaraţiei, cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din ianuarie - februarie 2020 şi că nu are capacitatea financiară de a plăti toţi angajaţii.

Indemnizaţia se acordă şi salariaţilor angajatorilor care întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Potrivit actului normativ, indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, iar calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor se realizează în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.

Cheltuielile din bugetul asigurărilor pentru şomaj efectuate pentru plata indemnizaţiilor se pot acoperi din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate aplicate.

Angajatorii trebuie să depună prin poştă electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar proiectul face parte din categoria legilor organice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3830 / 5490
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...