
Parlamentul European a adoptat regulile de protecţie a avertizorilor de integritate
16 Aprilie 2019
AGERPRESCei care dezvăluie informaţii dobândite în context profesional asupra unor activităţi ilegale sau dăunătoare vor fi mai bine protejaţi de noi reglementări europene aprobate marţi.
Parlamentul European (PE) a adoptat marţi regulile care protejează avertizorii de integritate în UE, astfel încât aceştia să poată avertiza direct opinia publică asupra unor fraude, fără a se teme de represalii, se menţionează într-un comunicat al PE.
Noile norme, adoptate cu 591 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 33 de abţineri, convenite deja de negociatorii Parlamentului cu miniştrii UE, conţin noi reglementări la nivel european pentru protecţia avertizorilor de integritate ce semnalează încălcări ale dreptului european în diverse domenii, precum achiziţiile publice, serviciile financiare, spălarea de bani, siguranţa produselor sau a transportului, siguranţa nucleară, sănătatea publică, protecţia consumatorilor sau a datelor.
Noile norme, adoptate cu 591 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 33 de abţineri, convenite deja de negociatorii Parlamentului cu miniştrii UE, conţin noi reglementări la nivel european pentru protecţia avertizorilor de integritate ce semnalează încălcări ale dreptului european în diverse domenii, precum achiziţiile publice, serviciile financiare, spălarea de bani, siguranţa produselor sau a transportului, siguranţa nucleară, sănătatea publică, protecţia consumatorilor sau a datelor.
Cei care dezvăluie informaţii dobândite în context profesional asupra unor activităţi ilegale sau dăunătoare vor fi mai bine protejaţi de noi reglementări europene aprobate marţi.
Pentru a garanta siguranţa potenţialilor avertizori de integritate şi confidenţialitatea informaţiilor dezvăluite, noile norme permit dezvăluirea informaţiilor fie la nivel intern al organizaţiei în cauză, fie direct autorităţilor naţionale competente, precum şi instituţiilor, organismelor sau agenţiilor europene.
În cazurile în care nu a fost luată nicio măsură adecvată ca răspuns la semnalarea iniţială sau dacă există un pericol iminent la adresa interesului public sau un risc de represalii, avertizorii vor fi în continuare protejaţi dacă vor decide să facă publice informaţiile.
Reglementările interzic în mod explicit represaliile şi introduc măsuri de protecţie pentru a împiedica suspendarea, retrogradarea şi intimidarea sau confruntarea avertizorului cu alte forme de represalii. Cei care oferă sprijin avertizorului, cum ar fi facilitatorii, colegii sau rudele, sunt de asemenea protejaţi.
Statele membre trebuie să se asigure că avertizorii de integritate au acces gratuit la informaţii şi consultanţă complete şi independente cu privire la procedurile şi căile de atac disponibile, precum şi asistenţă juridică în timpul procedurilor. În timpul procedurilor judiciare, avertizorii pot beneficia, de asemenea, de sprijin financiar şi psihologic.
Raportorul Virginie Roziere (S&D, Franţa) a declarat: "Scandalurile recente, cum ar fi LuxLeaks, Panama Papers sau Football leaks, au adus în atenţie problematicile cu care se confruntă astăzi avertizorii de integritate. În ajunul alegerilor europene, Parlamentul s-a reunit pentru a transmite un semnal puternic: a auzit preocupările cetăţenilor săi şi a impus reguli ferme care să garanteze siguranţa acestora şi a celor care aleg să vorbească deschis"
Reglementările urmează a fi aprobate şi de către miniştrii UE. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie pentru a se conforma cu regulile prevăzute de directivă.
În prezent, doar 10 ţări UE (Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Slovacia, Suedia şi Regatul Unit) oferă o protecţie juridică completă. În celelalte ţări, protecţia este doar parţială sau se aplică anumitor sectoare sau categorii de angajaţi.
Un studiu realizat în 2017 de către Comisia Europeană a estimat că pierderea potenţialelor avantaje datorate lipsei de protecţie a avertizorilor de integritate, numai în cadrul achiziţiilor publice, se situează între 5,8 şi 9,6 miliarde EUR pe an la nivel UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4959 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...