ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pintea: Analizăm lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului

07 Octombrie 2019   |   MEDIAFAX

Sorina Pintea a punctat faptul că restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor UE în vigoare.

 
 
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, luni, că e analizată în continuare lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului. Oficialul a spus că Ordinul privind limitarea exportului va mai fi în dezbatere publică pe site-ul ministerului până în data de 24 octombrie.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, luni, la sediul Ministerului Sănătății, că se analizează în continuare lista celor 172 de medicamente care sunt propuse pentru interzicerea exportului, Ordinul aflându-se în dezbatere publică pe site-ul Ministerului până pe 24 octombrie.

În același context, ministrul a precizat că nu există riscul ca pentru unele medicamente prețul să fie majorat.

„Nu există aceste risc pentru că politica de preţuri ţine tot de legislaţie şi nu am făcut o legislaţie în acest sens”, spune ministrul.

Sorina Pintea a punctat faptul că restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor UE în vigoare.

„Aș vrea să precizez un lucru foarte important. Restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor UE în vigoare, Directiva 2001/83, art. 81. Niciodată, nicio clipă, nu s-a pus problema să nu respectăm aceste reglementări, deși am auzit în spațiul public că Ministerul face asta fără a respecta reglementările. Deci, exclus (...). Iar am auzit în spațiul public diverse opinii, dar aceasta este realitatea, am spus-o și atunci, am spus-o și la discuții cu asociații, o spun și acum: am ales să facem aceste lucruri în paralel, evaluând discontinuitățile și având Ordinul pus în Transparență pentru că am început demersurile din vară și pentru a nu pierde timp am considerat că este bine să reglăm situația cât mai curând posibil, adică la expirarea perioadei de Transparență să avem foarte clar câte vor rămâne restricționate la export și ce măsuri trebuie să luăm pentru celelalte discontinuități”, completează Pintea.

Pintea a precizat faptul că în contextul exportului paralel a purtat discuții cu comisiile de specialitate.

„Întotdeauna când se ia o decizie se discută cu comisiile de specialitate. Noi suntem cei care ţinem cont de ce spun comisiile de specialitate, inclusiv un tratament nou, inclusiv un protocol. Sunt chestiuni pe care şi le asumă medicii. Şi atunci, cu siguranţă, deciziile comisiilor de specialitate sunt lege pentru noi. (...) Întotdeauna o comisie formată din mai multe persoane şi care funcţionează la nivel central îngreunează accesul pacienţilor la medicaţie şi avem exemplele din Austria, Bulgaria, Slovenia, care au această metodă hai să și spunem noi mai eficientă cu responsabilizare şi pe anumite domenii clar definite, deci nu va intra totul acolo”, a completat Pintea.

Sorina Pintea a declarat faptul că există produse pe care ministerul le-a analizat şi care au discontinuitate şi în Europa, nu doar în România. „Lucrurile cred că ar trebui spuse. Există la nivelul UE un site unde putem vedea discontinuităţile la nivelul diferitelor ţări. Şi am sesizat de foarte multe ori că existau chestiuni comune: România, Austria, Franţa. România, Italia, Germania. Nu doar în România există discontinuităţi la anumite produse, ci mai sunt produse. Problema este că ne îngrijorează acolo unde nu există la nivel european discontinuităţi şi sunt la noi”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a precizat și că încă din iunie 2019, prin Direcția de Politică a Medicamentului, a solicitat prin Direcțiile de Sănătate Publică, spitalelor, secțiilor de oncologie și hematologie, necesarul pe care acestea îl au până în decembrie 2019 și stocurile existente.

„Am constatat că la anumite produse care apăreau pe listă, notificate pentru export, din ceea ce ne-au transmis DSP-urile, rezulta că o mare parte din produse sunt exportate. Am analizat această situație și am constatat că la nivelul unor spitale județene stocurile de ocnologice sunt foarte reduse, la unele produse, inexistente. Eu cred că niciun ministru responsabil nu ar fi stat cu mâinile în sân”, a completat aceasta.

Ministrul Sănătății a precizat că prioritatea sa și a ministerului este reprezentată de pacient, și nu interesele comerciale.

„Pe de altă parte pot să înțeleg că fiecare are un business pe care trebuie să-l susțină sau dezolte, normal, când 98% din activitate este export, cu siguranță sunt întrebări. Cu siguranță nu o să facem în așa fel încât să omorâm pe cineva, dar eu vreau să trăiască pacienții mei”, a spus ministrul.

Ea a conchis spunând că singura măsură „care mai suportă discuții” din punctul său de vedere în acest moment este clawback-ul. „Celelalte, referitor la politica de prețuri și celelalte aspecte, nu mai suportă aspecte, este foarte clar ce avem de făcut”, a informat ministrul.

„În acest moment se fac analize referitor la medicamentele care sunt în această listă. Există posibilitatea să nu rămână cele 172 de medicamente dar înainte de expirarea datei de transparenţă vom publica în urma analizelor toate medicamentele care vor rămâne pe această listă, bineînţeles cu respectarea prevederilor Directivei Europene 2001/83 articolul 81. Să sperăm că nu vor fi probleme de niciun fel”, conchide ministrul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4380 / 5489
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...