ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Politica antitrust: CE vrea soluţionarea problemelor structurale în materie de concurenţă în timp util şi cu eficacitate

02 Iunie 2020   |   AGERPRES

Părţile interesate îşi pot prezenta opiniile cu privire la evaluarea iniţială a impactului până la 30 iunie 2020 şi pot răspunde la consultarea publică deschisă până la 8 septembrie 2020.

 
 
Comisia Europeană a publicat marţi o evaluare iniţială a impactului, precum şi un anunţ referitor la lansarea unei consultări publice deschise prin care invită părţile interesate să îşi exprime opinia cu privire la necesitatea instituirii unui eventual nou instrument în domeniul concurenţei, care ar permite soluţionarea problemelor structurale în materie de concurenţă în timp util şi cu eficacitate, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Părţile interesate îşi pot prezenta opiniile cu privire la evaluarea iniţială a impactului până la 30 iunie 2020 şi pot răspunde la consultarea publică deschisă până la 8 septembrie 2020.

În ultimii ani, Comisia a reflectat asupra rolului politicii în domeniul concurenţei şi a măsurii în care aceasta îşi păstrează caracterul adecvat într-o lume care se schimbă rapid, care este din ce în ce mai digitală şi mai globalizată şi care trebuie să devină mai verde. Acest proces de reflecţie face parte dintr-o dezbatere mai amplă în materie de politici, cu privire la necesitatea unor modificări ale actualului cadru legislativ în domeniul concurenţei, astfel încât agenţiile de aplicare a legii din întreaga lume să poată continua să menţină competitivitatea pieţelor. Diferite părţi interesate s-au implicat în această dezbatere şi au contribuit cu rapoarte şi studii, făcând propuneri cu privire la modul în care setul de instrumente aferent legislaţiei privind concurenţa ar putea fi adaptat sau extins.


În acest context, Comisia a ajuns la concluzia că este foarte probabil ca asigurarea contestabilităţii şi a unei funcţionări echitabile a pieţelor în toate sectoarele economice să necesite o abordare holistică şi cuprinzătoare, cu accent pe următorii trei piloni: aplicarea fermă în continuare a normelor de concurenţă existente, valorificând pe deplin articolele 101 şi 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), inclusiv utilizarea măsurilor provizorii şi a celor reparatorii, după caz; posibilitatea unei reglementări ex ante specifice pentru platformele digitale, inclusiv cerinţe suplimentare pentru cei care au rolul de controlor al fluxului de informaţie; precum şi un posibil nou instrument în domeniul concurenţei, pentru a aborda problemele structurale de concurenţă de pe toate pieţele, care nu pot fi soluţionate sau abordate cu eficacitate maximă pe baza normelor de concurenţă actuale (de exemplu, să prevină dezechilibrul în cadrul pieţelor).

Evaluarea impactului referitoare la o reglementare ex ante specifică pentru platforme, efectuată în paralel, pentru care s-a lansat astăzi o consultare separată a părţilor interesate, acoperă cel de-al doilea pilon, în timp ce această consultare a părţilor interesate se referă la cel de-al treilea pilon.

Experienţa Comisiei în ceea ce priveşte asigurarea respectării normelor de concurenţă ale UE pe piaţa digitală şi pe alte pieţe, precum şi procesul de reflecţie desfăşurat de Comisie şi autorităţile naţionale de concurenţă privind caracterul adecvat al normelor de concurenţă existente, i-au permis Comisiei să identifice anumite probleme structurale în ceea ce priveşte concurenţa, pe care normele actuale nu le pot aborda sau nu le pot soluţiona cu eficacitate maximă.

Noul instrument în domeniul concurenţei ar trebui să îi permită Comisiei să abordeze lacunele normelor de concurenţă actuale şi să intervină împotriva problemelor structurale în materie de concurenţă de pe toate pieţele, în timp util şi cu eficacitate.

După ce a constatat o problemă structurală în materie de concurenţă printr-o investigaţie riguroasă privind piaţa, în cursul căreia dreptul la apărare este pe deplin respectat, noul instrument ar trebui să îi permită Comisiei să impună măsuri corective privind comportamentul şi, după caz, structurale. Cu toate acestea, nu ar exista nici o constatare a unei încălcări şi nici nu s-ar aplica amenzi participanţilor pe piaţă.

"Lumea se schimbă rapid şi este important ca normele în materie de concurenţă să fie adecvate pentru această schimbare. Normele noastre au o flexibilitate intrinsecă, ce ne permite să abordăm o gamă largă de comportamente anticoncurenţiale pe toate pieţele. Cu toate acestea, observăm că există anumite riscuri structurale pentru concurenţă, cum ar fi pieţele dezechilibrate, care nu sunt abordate de normele actuale. Solicităm opiniile părţilor interesate pentru a analiza dacă ar fi necesar să se instituie un eventual nou instrument în domeniul concurenţei, care să permită abordarea unor astfel de probleme structurale în materie de concurenţă în timp util şi cu eficacitate, asigurând pieţe echitabile şi competitive în toate sectoarele economice", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3243 / 5185
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...