ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect: Parlamentarii USR PLUS propun eliminarea certificatului medical prenupţial cerut la căsătorie

22 Septembrie 2021   |   Agerpres

Propunerea legislativă vizează modificarea art. 25 din Codul civil, în sensul scoaterii certificatului medical prenupţial, în acest fel reducându-se numărul de documente pe care cuplurile trebuie să le pregătească când se prezintă la starea civilă, transmite USR PLUS, miercuri, într-un comunicat de presă.

 
 
Trei parlamentari USR PLUS au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea certificatului medical prenupţial cerut la căsătorie.
 
Propunerea legislativă vizează modificarea art. 25 din Codul civil, în sensul scoaterii certificatului medical prenupţial, în acest fel reducându-se numărul de documente pe care cuplurile trebuie să le pregătească când se prezintă la starea civilă, transmite USR PLUS, miercuri, într-un comunicat de presă.
 
Iniţiatorii argumentează propunerea de eliminare a acestui certificat prin faptul că România a rămas singurul stat din UE care mai cere asemenea documente la căsătorie şi că, astfel, se va degreva activitatea consulatelor şi va debirocratiza procedura de căsătorie.
 
"Pentru românii din Diaspora este un chin să obţină acest certificat. Întâi şi întâi, trebuie să îl obţină în limba statului-gazdă, apoi au la dispoziţie 14 zile lucrătoare să îl traducă la consulat în limba română. Iar cozile la consulate pentru orice durează luni de zile. Programările trebuie făcute minuţios şi cu foarte mare precizie pentru a putea fi rezolvate traducerile şi legalizările în timp util. Acest proiect ne-a fost cerut chiar de românii din comunităţile din străinătate şi ca urmare l-am depus împreună cu colegii mei deputaţi USR PLUS de Diaspora în Parlament", a afirmat Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat, conform sursei citate.
 
Deputatul Simina Tulbure a susţinut că certificat medical prenupţial este un document care se eliberează în urma unor teste medicale pentru a arăta dacă viitorii soţi sunt bolnavi sau nu de HIV/SIDA, sifilis sau TB.
 
"Testul de sifilis, de exemplu, a fost introdus în SUA în anii '30, în contextul izbucnirii unei epidemii. Acum, la 90 de ani distanţă, medicina a evoluat, sistemele de tratare şi prevenţie au evoluat şi ele şi numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Însă, deşi numărul bolnavilor este foarte mic, legislaţia naţională nu a fost modificata sau schimbată. Aşa se face că România a rămas singurul stat din UE care încă cere în mod obligatoriu această testare în vederea căsătoriei", a adăugat Simina Tulbure, potrivit comunicatului.
 
De asemenea, deputatul Iulian Lorincz a menţionat că eliminarea acestui certificat este o măsură dorită de românii din străinătate.
 
"Eliminarea acestui certificat înseamnă uşurarea semnificativă a procesului căsătoriei, în special pentru cei din Diaspora care pe lângă obţinere, mai trebuie să îl şi traducă şi legalizeze. E o măsură dorită de românii din străinătate, am avut multe discuţii cu comunitatea din Spania pe subiect. Sperăm să fie trimis la comisiile competente cât mai rapid şi să fie adoptat până de sărbători", a afirmat Iulian Lorincz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1786 / 5130
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...