ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul privind măsurile fiscal bugetare, în primă lectură în şedinţa de Guvern

20 Septembrie 2023   |   Agerpres

Un alt proiect de hotărâre se referă la suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru Structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România.

 
 
Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, va fi analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern care a început miercuri, la ora 18.30.

Conform unui comunicat transmis de Executiv, pe ordinea de zi figurează şi un proiect de lege pentru completarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România. Astfel, urmează să fie eliminată condiţionarea acordării dreptului de şedere pentru membrul de familie al unui cetăţean român căsătorit în alt stat membru UE de transcrierea în registrul naţional de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex.

"Modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinţei transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene", se arată în expunerea de motive a proiectului.


Un alt proiect de pe ordinea de zi vizează ratificarea unui acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii India. După intrarea în vigoare a acestuia, Republica India va achiziţiona un teren în Bucureşti pentru sediul misiunii sale diplomatice. În funcţie de resursele bugetare disponibile, în viitor şi România va putea achiziţiona un teren pentru misiunea diplomatică de la New Delhi, prevede expunerea de motive.

Pe ordinea de zi figurează şi ordonanţa de urgenţă pentru modificarea OUG 166/2022 privind acordarea unui sprijin persoanelor vulnerabile, pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile. Prin proiect se propune extinderea programelor operaţionale în derulare care să contribuie la finanţarea măsurilor pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile, pentru compensarea preţului la energie cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Astfel, se va modifica alin. (1) al art. 19 din OUG 166/2022 prin introducerea Programului operaţional "Competitivitate" precum şi a Programului operaţional Infrastructură Mare, pentru perioada de programare 2014-2020, a posibilităţii finanţării măsurilor de sprijin în cauză, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă vizează modificarea cadrului instituţional de coordonare şi gestionare a fondurilor europene alocate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi a mecanismului privind gestionarea acestor fonduri.

"În vederea întăririi rolului de coordonator naţional al MIPE, prin proiectul de act normativ se intenţionează diversificarea tipurilor de verificări efectuate de către coordonatorul naţional prin structura de specialitate în scopul întăririi principiului bunei gestiuni financiare, prin introducerea la nivel central a unor verificări asupra legalităţii şi regularităţii cheltuielilor raportate de coordonatorii de reformă şi investiţii - verificări ce urmează a fi efectuate, atât pe baza documentelor justificative transmise de coordonatorii de reforme şi/sau investiţii cât şi pe baza verificărilor prin eşantion a procedurilor de achiziţie derulate de către autorităţile contractante şi de beneficiarii privaţi care nu intră sub incidenţa prevederilor art. 6 din Legea nr 98/2016 privind achiziţiile publice cu modificările", reiese din nota de fundamentare.

Guvernul va analiza şi un proiect de hotărâre prin care este reglementată posibilitatea ca pentru Programul Sănătate autoritatea de management să poată delega exercitarea unor funcţii şi către Organismul intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI), direcţie generală în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Un alt proiect de pe ordinea de zi se referă la aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional. Obiectivele principale ale proiectului sunt evaluarea consumului de energie electrică al ţării, în perioada sezonului friguros, respectiv 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024, stabilirea resurselor energetice necesare pentru realizarea producţiei, precum şi evaluarea resurselor financiare aferente. În vederea monitorizării funcţionării Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale, se propune constituirea Comandamentului energetic de iarnă, cu rolul de a identifica situaţiile de disfuncţionalitate ce pot apărea în sectorul de energie şi de gaze naturale şi de a lua măsurile operative necesare, altele decât cele administrative.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea unui acord administrativ între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria. Documentul stabileşte modalităţile practice prin care se urmăreşte o aplicare mai eficientă a prevederilor Regulamentului Dublin, aspectele procedurale şi termenele limită pentru trimiterea şi soluţionarea cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil, procedurile de preluare şi reprimire şi răspuns la cereri, detaliile şi modalităţile de transfer, schimbul de informaţii şi de documente, modalitatea de comunicare între autorităţile competente.

Pe ordinea de zi mai figurează o hotărâre de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu 500 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata unor drepturi de natură socială. Printre acestea se regăsesc drepturile sociale finanţate de la Capitolul 68.01 "Asigurări şi asistenţă socială" - Titlul 57 "Asistenţă socială", plătite de către unităţile MAI.

Un alt proiect de hotărâre se referă la suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru Structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România. Este vorba despre o suplimentare de 6 posturi, dintre care 5 posturi de ofiţeri de poliţie judiciară şi un post de grefier.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 423 / 5195
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...