ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul privind măsurile fiscal bugetare, în primă lectură în şedinţa de Guvern

20 Septembrie 2023   |   Agerpres

Un alt proiect de hotărâre se referă la suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru Structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România.

 
 
Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, va fi analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern care a început miercuri, la ora 18.30.

Conform unui comunicat transmis de Executiv, pe ordinea de zi figurează şi un proiect de lege pentru completarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România. Astfel, urmează să fie eliminată condiţionarea acordării dreptului de şedere pentru membrul de familie al unui cetăţean român căsătorit în alt stat membru UE de transcrierea în registrul naţional de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de acelaşi sex.

"Modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinţei transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene", se arată în expunerea de motive a proiectului.


Un alt proiect de pe ordinea de zi vizează ratificarea unui acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii India. După intrarea în vigoare a acestuia, Republica India va achiziţiona un teren în Bucureşti pentru sediul misiunii sale diplomatice. În funcţie de resursele bugetare disponibile, în viitor şi România va putea achiziţiona un teren pentru misiunea diplomatică de la New Delhi, prevede expunerea de motive.

Pe ordinea de zi figurează şi ordonanţa de urgenţă pentru modificarea OUG 166/2022 privind acordarea unui sprijin persoanelor vulnerabile, pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile. Prin proiect se propune extinderea programelor operaţionale în derulare care să contribuie la finanţarea măsurilor pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile, pentru compensarea preţului la energie cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. Astfel, se va modifica alin. (1) al art. 19 din OUG 166/2022 prin introducerea Programului operaţional "Competitivitate" precum şi a Programului operaţional Infrastructură Mare, pentru perioada de programare 2014-2020, a posibilităţii finanţării măsurilor de sprijin în cauză, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă vizează modificarea cadrului instituţional de coordonare şi gestionare a fondurilor europene alocate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi a mecanismului privind gestionarea acestor fonduri.

"În vederea întăririi rolului de coordonator naţional al MIPE, prin proiectul de act normativ se intenţionează diversificarea tipurilor de verificări efectuate de către coordonatorul naţional prin structura de specialitate în scopul întăririi principiului bunei gestiuni financiare, prin introducerea la nivel central a unor verificări asupra legalităţii şi regularităţii cheltuielilor raportate de coordonatorii de reformă şi investiţii - verificări ce urmează a fi efectuate, atât pe baza documentelor justificative transmise de coordonatorii de reforme şi/sau investiţii cât şi pe baza verificărilor prin eşantion a procedurilor de achiziţie derulate de către autorităţile contractante şi de beneficiarii privaţi care nu intră sub incidenţa prevederilor art. 6 din Legea nr 98/2016 privind achiziţiile publice cu modificările", reiese din nota de fundamentare.

Guvernul va analiza şi un proiect de hotărâre prin care este reglementată posibilitatea ca pentru Programul Sănătate autoritatea de management să poată delega exercitarea unor funcţii şi către Organismul intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI), direcţie generală în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Un alt proiect de pe ordinea de zi se referă la aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional. Obiectivele principale ale proiectului sunt evaluarea consumului de energie electrică al ţării, în perioada sezonului friguros, respectiv 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024, stabilirea resurselor energetice necesare pentru realizarea producţiei, precum şi evaluarea resurselor financiare aferente. În vederea monitorizării funcţionării Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale, se propune constituirea Comandamentului energetic de iarnă, cu rolul de a identifica situaţiile de disfuncţionalitate ce pot apărea în sectorul de energie şi de gaze naturale şi de a lua măsurile operative necesare, altele decât cele administrative.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea unui acord administrativ între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria. Documentul stabileşte modalităţile practice prin care se urmăreşte o aplicare mai eficientă a prevederilor Regulamentului Dublin, aspectele procedurale şi termenele limită pentru trimiterea şi soluţionarea cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil, procedurile de preluare şi reprimire şi răspuns la cereri, detaliile şi modalităţile de transfer, schimbul de informaţii şi de documente, modalitatea de comunicare între autorităţile competente.

Pe ordinea de zi mai figurează o hotărâre de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu 500 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata unor drepturi de natură socială. Printre acestea se regăsesc drepturile sociale finanţate de la Capitolul 68.01 "Asigurări şi asistenţă socială" - Titlul 57 "Asistenţă socială", plătite de către unităţile MAI.

Un alt proiect de hotărâre se referă la suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru Structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România. Este vorba despre o suplimentare de 6 posturi, dintre care 5 posturi de ofiţeri de poliţie judiciară şi un post de grefier.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 696 / 5468
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...