ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatul a adoptat proiectul de înfiinţare a Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate

28 Septembrie 2022   |   Agerpres

Funcţiile pentru care se propun noi criterii formare şi ocupare sunt manageri, directori şi directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, directori, directori medicali, medic-şef.

 
 
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect care modifică şi completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, fiind introduse noi criterii de formare iniţială şi de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcţii de conducere şi înfiinţându-se Institutul Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) prin reorganizarea Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, care se desfiinţează.
 
Funcţiile pentru care se propun noi criterii formare şi ocupare sunt manageri, directori şi directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, directori, directori medicali, medic-şef.
 
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptat cu 73 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 30 de abţineri.
 
Actul normativ a fost criticat în plen de senatorul USR Eugen Negoi, care a anunţat că partidul său se va abţine de la vot, întrucât înfiinţarea INMSS poate fi privită "ca o nouă sinecură".
 
"Ne-am uitat foarte atent la ceea ce prevedea această ordonanţă şi înfiinţarea acestui INMSS, Institutul Naţional de Sănătate ş.a.m.d. Presupune înfiinţarea unor noi posturi, vreo 70 şi ceva, şi atunci era clar că nu aducea absolut nicio îmbunătăţire sistemului medical prin înfiinţarea unei noi instituţii care poate fi privită, fără nicio rezervă, ca pe o nouă sinecură", a afirmat Negoi.
 
El a reclamat şi numărul mare de amendamente la proiect (50), susţinând că acest lucru evidenţiază "bâlbâiala" Guvernului.
 
"Bâlbâiala Guvernului se vede foarte clar din ceea ce Comisia de sănătate a amendat şi pentru că acele amendamente rezolvă bună parte din ceea ce se doreşte reforma din Sănătate şi aici mă refer la reglementări ce privesc concursurile în sistemul de sănătate, reglementări ce privesc chiar rezidenţiatul sau, cea mai importantă reglementare, cea care rezolvă sau sper că rezolvă, în bună parte, bâlbâiala instituţiei numită Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care nu a putut să-şi susţină un punct de vedere pertinent în procesul pe care l-a avut cu Curtea de Conturi în speţa farmaciilor", a susţinut senatorul USR.
 
În opinia senatorului AUR Sorin Lavric, proiectul vizează organizarea unor concursuri "măsluite", iar scopul înfiinţării institutului este acela de alcătuire a "unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri".
 
"Împărtăşesc opiniile domnului senator Negoi. (...) Este vorba despre organizarea unor concursuri pentru ocuparea mai multor funcţii de conducere. (...) Toate aceste concursuri sunt nişte întreceri al căror câştigător este ştiut dinainte. Altfel spus, concursurile acestea sunt măsluite. Niciodată nu le vom putea verifica până într-atât de bine încât să se desfăşoare în mod onest şi corect, să fie ales cel care chiar merită să ocupe acea funcţie. A doua obiecţie, articolul acesta prevede înfiinţarea acestui Institut Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate. Deja există o Şcoală Naţională de Sănătate şi Management, care are exact aceleaşi atribute ca acest nou institut pe care legea vrea să-l înfiinţeze. Este limpede că schimbând organigrama se vrea, de fapt, alcătuirea unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri. Din acest motiv, senatorii AUR se vor abţine la vot la acest proiect", a transmis Lavric.
 
Preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Adrian Streinu-Cercel, a precizat că INMSS trece în subordinea Ministerului Sănătăţii.
 
"Aş vrea să facă o mică remarcă vizavi de acest institut, el trece de fapt în subordinea Ministerului Sănătăţii, aşa cum trebuie să fie de altfel şi, ca atare, acesta a fost unul din motivele pentru care şcoala a fost trecută în subordinea Ministerului Sănătăţii", a explicat Cercel.
 
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1337 / 5470
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...