ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatul a adoptat proiectul de înfiinţare a Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate

28 Septembrie 2022   |   Agerpres

Funcţiile pentru care se propun noi criterii formare şi ocupare sunt manageri, directori şi directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, directori, directori medicali, medic-şef.

 
 
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect care modifică şi completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, fiind introduse noi criterii de formare iniţială şi de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcţii de conducere şi înfiinţându-se Institutul Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) prin reorganizarea Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, care se desfiinţează.
 
Funcţiile pentru care se propun noi criterii formare şi ocupare sunt manageri, directori şi directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, directori, directori medicali, medic-şef.
 
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptat cu 73 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 30 de abţineri.
 
Actul normativ a fost criticat în plen de senatorul USR Eugen Negoi, care a anunţat că partidul său se va abţine de la vot, întrucât înfiinţarea INMSS poate fi privită "ca o nouă sinecură".
 
"Ne-am uitat foarte atent la ceea ce prevedea această ordonanţă şi înfiinţarea acestui INMSS, Institutul Naţional de Sănătate ş.a.m.d. Presupune înfiinţarea unor noi posturi, vreo 70 şi ceva, şi atunci era clar că nu aducea absolut nicio îmbunătăţire sistemului medical prin înfiinţarea unei noi instituţii care poate fi privită, fără nicio rezervă, ca pe o nouă sinecură", a afirmat Negoi.
 
El a reclamat şi numărul mare de amendamente la proiect (50), susţinând că acest lucru evidenţiază "bâlbâiala" Guvernului.
 
"Bâlbâiala Guvernului se vede foarte clar din ceea ce Comisia de sănătate a amendat şi pentru că acele amendamente rezolvă bună parte din ceea ce se doreşte reforma din Sănătate şi aici mă refer la reglementări ce privesc concursurile în sistemul de sănătate, reglementări ce privesc chiar rezidenţiatul sau, cea mai importantă reglementare, cea care rezolvă sau sper că rezolvă, în bună parte, bâlbâiala instituţiei numită Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care nu a putut să-şi susţină un punct de vedere pertinent în procesul pe care l-a avut cu Curtea de Conturi în speţa farmaciilor", a susţinut senatorul USR.
 
În opinia senatorului AUR Sorin Lavric, proiectul vizează organizarea unor concursuri "măsluite", iar scopul înfiinţării institutului este acela de alcătuire a "unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri".
 
"Împărtăşesc opiniile domnului senator Negoi. (...) Este vorba despre organizarea unor concursuri pentru ocuparea mai multor funcţii de conducere. (...) Toate aceste concursuri sunt nişte întreceri al căror câştigător este ştiut dinainte. Altfel spus, concursurile acestea sunt măsluite. Niciodată nu le vom putea verifica până într-atât de bine încât să se desfăşoare în mod onest şi corect, să fie ales cel care chiar merită să ocupe acea funcţie. A doua obiecţie, articolul acesta prevede înfiinţarea acestui Institut Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate. Deja există o Şcoală Naţională de Sănătate şi Management, care are exact aceleaşi atribute ca acest nou institut pe care legea vrea să-l înfiinţeze. Este limpede că schimbând organigrama se vrea, de fapt, alcătuirea unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri. Din acest motiv, senatorii AUR se vor abţine la vot la acest proiect", a transmis Lavric.
 
Preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Adrian Streinu-Cercel, a precizat că INMSS trece în subordinea Ministerului Sănătăţii.
 
"Aş vrea să facă o mică remarcă vizavi de acest institut, el trece de fapt în subordinea Ministerului Sănătăţii, aşa cum trebuie să fie de altfel şi, ca atare, acesta a fost unul din motivele pentru care şcoala a fost trecută în subordinea Ministerului Sănătăţii", a explicat Cercel.
 
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 225 / 17843
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
Anul 2022 a fost o etapă importantă în dezvoltarea firmei Stratulat Albulescu: rezultate foarte bune în toate practicile, expansiune peste granițe, multe contacte internaționale și consolidare a echipei. Deși anul acesta nu va fi unul ușor din punct de vedere economic, liderii firmei spun că o creștere de doi digiți poate fi realizabilă. Starea de spirit a clienților este bună, mulți dintre ei păstrându-și apetitul pentru proiectele de investiții
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...