
Anca Jurma: Denaturarea sensului unei convorbiri private m-a determinat să apreciez să nu mai continui la şefia DNA
08 Ianuarie 2019
AGERPRESLa finalul anului trecut, a apărut în spaţiul public o înregistrare audio în care Anca Jurma poartă o discuţie cu un alt procuror despre situaţia în care se află Direcţia Naţională Anticorupţie.
Anca Jurma a explicat, marţi, că evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop "injust" şi "denaturarea" sensului unei convorbiri private în care căuta soluţii "legale" şi "corecte" pentru mai buna desfăşurare a activităţii DNA, au determinat-o să aprecieze că nu mai are condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinească funcţia de procurorul-şef interimar.
"În perioada sărbătorilor am avut timp să mă gândesc şi am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am ştiut mai bine, cu totală bună credinţă, echilibru şi preocupare pentru bunul mers al instituţiei, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o", a precizat Jurma, într-o declaraţie transmisă de Biroul de informare şi relaţii publice al DNA.
"În perioada sărbătorilor am avut timp să mă gândesc şi am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am ştiut mai bine, cu totală bună credinţă, echilibru şi preocupare pentru bunul mers al instituţiei, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o", a precizat Jurma, într-o declaraţie transmisă de Biroul de informare şi relaţii publice al DNA.
La finalul anului trecut, a apărut în spaţiul public o înregistrare audio în care Anca Jurma poartă o discuţie cu un alt procuror despre situaţia în care se află Direcţia Naţională Anticorupţie.
Jurma spunea atunci că este vorba despre o discuţie cu o colegă privind revitalizarea activităţii instituţiei şi nu despre soluţionarea vreunui dosar, în care a folosit "metafore" pentru a-şi ilustra argumentele şi a făcut consideraţii de moment.
Luni, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de retragerea acordului dat de Anca Jurma pentru delegarea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, la sediul CSM, că Anca Jurma a trimis o adresă în timpul şedinţei Secţiei pentru procurori prin care a informat că renunţă la acordul dat pentru delegarea la şefia interimară a DNA.
Potrivit lui Toader, Secţia de procurori a CSM urmează să se întâlnească joia viitoare, când, probabil, va decide cu privire la şefia DNA.
Anca Jurma: Am acceptat cu greu această funcţie interimară, DNA se afla într-o situaţie dificilă
Anca Jurma susţine că a acceptat cu greu funcţia de procuror şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un moment în care instituţia se afla într-o situaţie dificilă.
"Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA. Am acceptat cu greu această funcţie interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situaţie dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului şef numit, cu un mandat de trei ani. Din raţiuni care nu au depins de mine, această perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni. În această perioadă mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA să funcţioneze bine, în ciuda climatului ostil la care instituţia a trebuit să facă faţă. Am încercat să asigur o perioadă de echilibru şi de normalitate, folosind metode democratice de conducere", a transmis Jurma printr-un comunicat remis marţi.
Jurma menţionează că unul dintre obiectivele sale a fost ca dosarele trimise în instanţă de DNA să fie susţinute de probe temeinice, iar anchetele să respecte normele legale.
"Primul meu obiectiv a fost acela de a face în aşa fel încât, din punctul de vedere al funcţionării şi al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea în condiţii bune, conform competenţelor legale şi puterilor noastre şi în limitele resurselor de care dispuneam. Un obiectiv şi mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam şi cât depindea de mine conform atribuţiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susţinute temeinic de probe şi că anchetele respectă normele legale şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor", spune Anca Jurma.
Ea subliniază că DNA "nu are ţinte", iar procurorii trebuie să aibă posibilitatea să instrumenteze dosare de corupţie, "fără să fie intimidaţi".
"Încă din prima zi a mandatului interimar, am subliniat că DNA nu are ţinte, ci are o competenţă prevăzută de lege, pe care trebuie să şi-o îndeplinească, şi anume aceea de a combate corupţia la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupţie în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât şi de fapt, să instrumenteze dosare corect şi profesionist şi fără să fie intimidaţi. M-am solidarizat şi mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulţi colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale şi făcând faţă oricăror presiuni, au reuşit să probeze fapte grave de corupţie, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, şi să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulţi oameni în România care sunt convinşi că se poate face dreptate, că funcţia sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în faţa legii, dacă a încălcat-o, şi că nu vom lăsa corupţia să prolifereze la infinit", subliniază Jurma.
Potrivit ei, dacă există abuzuri în justiţie, atunci ele trebuie sancţionate şi adaugă faptul că crede "într-o justiţie cu mâinile curate".
"Nu m-am solidarizat şi nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiţie, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancţionate. Cred într-o justiţie cu mâinile curate. Nu mă solidarizez însă nici cu maniera în care unii procurori au înţeles să îşi exprime nemulţumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale şi nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred că s-a ajuns prea departe şi cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze", mai spune Jurma.
La final, Jurma îşi exprimă speranţa că la şefia DNA va fi numit un procuror "independent şi integru", care să continue eforturile de combatere a corupţiei la nivel înalt.
"Le mulţumesc tuturor colegilor care au avut încredere în mine şi care m-au sprijinit până în ultima zi. Îmi exprim speranţa că această perioadă de provizorat se va încheia cu numirea unui procuror şef dedicat actului de justiţie corect şi profesionist, a unui procuror independent şi integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi mediu şi căruia să i se dea şansa şi mijloacele pentru a reuşi", declară magistratul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4737 / 4752 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...