ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Birchall îi răspunde lui Dăncilă | Fostul premier minte. A fost o ferventă susţinătoare a OUG privind amnistia şi graţierea A refuzat propunerea de imprescriptibilitate a infracţiunilor de viol, răpire, exploatarea minorilor. Poate nu a înțeles-o

15 Noiembrie 2019   |   MEDIAFAX

Birchall a dat mai multe exemple ale discuţiilor, afirmând că unele dintre acestea i-au adus propuneri de remaniere.

 
 
Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, îi răspunde fostului premier Viorica Dăncilă, care a spus că nu are de unde să ştie de „nenorocirile” şi asaltul asupra sistemului. „Dacă tot spuneţi că dvs. că nu aveţi de unde să ştiţi, poate nu aţi înţeles despre ce vorbeam”, spune Birchall.

„Aseară am mai citit o încă minciunică a doamnei Dăncilă cum că nu avea de unde să ştie de nenorocirile găsite la Ministerul Justiţiei, de modificările toxice făcute în „Comisia specială Iordache”, de asaltul şi asediul la care am fost supusă eu şi Ministerul Justiţiei. Dăncilă a afirmat cu nonşalanţă şi tupeu maxim că „Doamna Birchall să spună la ce face referire, eu nu am de unde să ştiu”. Păi doamna candidat Dăncilă, nu ar fi mai bine să le spuneţi dvs. românilor dacă aţi avut sau nu discuţii cu mine (unele chiar în şedinţele de guvern), pe probleme din justiţie?”, afirmă fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, care a fost exclusă din PSD.


Birchall vine şi cu exemple ale discuţiilor. Potrivit acesteia, una dintre ele i-a adus prima cerere de remaniere din Guvern, fiind vorba despre eliberarea condiţionată, respectiv despre înăsprirea condiţiilor liberării condiţionate respectiv, creşterea de la 60 la 65 de ani vârsta la care instanţa putea dispune liberarea condiţionată; pentru a beneficia de liberarea condiţionată, condamnaţii pe viaţă trebuie să fi executat minim 25 de ani, faţă de 20 ani pe regula veche etc., majorarea fracţiei de 5/6 pentru infracţiuni pentru care legea prevede pedepse mai mari de 10 ani, „fapt care mi-a adus prima cerere de remaniere din partea dvs”, îi spune Birchall fostului premier.

„Referitor la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, nici până în acest moment nu s-a putut explica credibil şi nu mi-aţi putut explica credibil marile semne de întrebare privind suprapunerile de competenţă cu DIICOT şi alte parchete prin extinderea competenţei la toată cauza indiferent de calitatea persoanelor! Cu alte cuvinte de ce această secţie trebuie să analizeze tot dosarul în condiţiile în care este imposibil ca această secţie să aibă expertiza DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmărit, dacă analizăm solicitările SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce au început să funcţioneze; sau de ce se încalcă principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor”, scrie Ana Birchall pe pagina sa de Facebook.

O altă discuţie care s-ar fi purtat, potrivit fostului ministru al Justiţiei este legată de legea privind recursul compensatoriu.

„Reglementarea recursului compensatoriu în zile, în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare şi considerarea ca executate suplimentar a unui număr de 6 zile pentru fiecare perioadă de 30 de zile – deci în medie 73 de zile pentru fiecare an, a condus la liberarea condiţionată înainte de termen, a unui număr mare de deţinuţi, indiferent de infracţiunea pentru care au fost condamnaţi. Ce ridică un semn de întrebare este prevederea introdusă şmechereşte, în Comisia Iordache (şi aşa cum mi-au mărturisit un număr foarte mare de parlamentari nu au ştiut de această prevedere şi efectele sale toxice), conform căruia este faptul că dacă o singură celulă dintr-un pavilion nu îndeplineşte standardele / condiţiile CEDO atunci se consideră că nici celelalte celule nu îndeplinesc standardele, motiv pentru care s-a extins beneficiul recursului compensatoriu şi pentru cei deţinuţi în condiţii corespunzătoare. Efectele le-am văzut cu toţii respectiv, un număr foarte mare de liberări condiţionate pe baza recursului compensatoriu”, spune Ana Birchall.

Despre imprescriptibilitatea infracţiunilor de viol, răpire, trafic de persoane, exploatarea minorilor şi altele, fostul ministru îi transmite Vioricăi Dăncilă că este o măsură pe care i-a propus-o, dar a refuzat-o „fără să o analizaţi măcar (poate nu aţi citit-o sau înţeles-o, nu ştiu)”.

Ana Birchall spune că au fost discuţii şi în privinţa necesităţii înăspririi regimului sancţionator al infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal şi incriminarea separată a faptei comise prin răpire - ca formă agravată a lipsirii de libertate în mod ilegal precum şi prevederea unor variante agravate, raportate la victimă; precum şi despre pensionarea anticipată a magistraţilor cu 20 de ani vechime, fără limită de vârstă.

„Reglementare (pensionarea magistraţilor - n.r.) care s-a realizat fără o analiză temeinică a resursei de personal la instanţe şi parchete şi, mai cu seamă, fără să se prevadă cum va fi acoperită nevoia de judecători şi procurori, în condiţiile în care mai mult de 30% din numărul acestora are această vechime şi îndeplineşte condiţiile de pensionare). Am propus abrogarea dispoziţiei sau prorogarea intrării în vigoare dar nu aţi fost de acord”, spune fostul ministru.

Birchall vorbeşte şi despre discuţii privind modalităţi de promovare la ÎCCJ, printr-un concurs care constă într-un interviu „ceea ce ridică semne de întrebare (faţă de procedura anterioară de concurs)”.

Fostul ministru este extrem de critic la adresa fostului premier, afirmând că speră că este doar „o minciună de campanie” şi nu faptul că nu a înţeles despre ce vorbea.

„Ar mai fi o variantă: şi dacă tot spuneţi că dvs. că nu aveţi de unde să ştiţi … poate nu aţi înţeles despre ce vorbeam. Eu însă sper sincer să nu fie vorba de asta, ar fi chiar mult mai rău decât o minciunică de campanie. P.S. Fiindcă tot veni vorba, i-aş aduce aminte doamnei Dăncilă şi despre corespondenţa noastră din 2017, când eram ministrul justiţiei interimar, pe tema OUG 13. Da! Exact acea OUG privind amnistia şi graţierea, a cărei ferventă susţinătoare era dumneaei pe vremea aceea, în calitatea domniei sale de europarlamentar. Nu de alta, dar am convingerea că „execuţia" mea din funcţia de Ministru delegat pentru Afaceri Europene are o legătură şi cu acea corespondenţă...”, mai scris Birchall pe pagina de Facebook.

Viorica Dăncilă a afirmat, joi, că Ana Birchall vorbeşte ca şi cum ar face parte din echipa de campanie a lui Klaus Iohannis. Liderul PSD a precizat că fostul ministru al Justiţiei ar trebui să explice la ce s-a referit când a vorbit despre „nenorocirile” şi asaltul asupra sistemului.

„Văd discursul doamnei Birchall ca si cum ar face parte din stafful de campanie al lui Iohannis. Doamna Birchall trebuie să spună la ce face referire. Eu nu am de unde să ştiu. Mai mult. Doamna Birchall face parte din Parlamentul României. Eu nu sunt membru al Parlamentului României”, a declarat Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută joi seara la sediul PSD.

Ana Birchall a reacţionat după ce Viorica Dăncilă a exclus-o din PSD şi precizează că în mandatul său a abordat teme legate de justiţie pentru că trebuia să explice „nenorocirile” pe care le-a găsit şi asaltul asupra sistemului. „Doar nu era să vorbesc despre broşe”, mai punctează Birchall.

Păi doamna Dăncilă, era în fişa postului de ministru al justiţiei să vorbesc despre justiţie, despre nenorocirile pe care le-am găsit în legile făcute şi în timpul mandatul dvs. de "Comisia specială Iordache" de exemplu, despre asaltul asupra justiţiei, că doar nu era să vorbesc despre vreme sau despre broşe”, i-a răspuns Ana Birchall Vioricăi Dăncilă, printr-un mesaj pe Facebook.

Fostul ministru a mai precizat că a respectat votul românilor de la referendum în privinţa problemelor din justiţie, deoarece românii cereau să fie oprit asediul asupra sistemului judiciar.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3010 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...