ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg | Fostul director de la Tereos Romania a primit despăgubiri de cca. 1 mil. usd după ce a fost concediat. Philippe Roux ar fi sugerat că echipa de conducere de la Tereos ar fi închis ochii la corupţia din România

15 Mai 2020   |   AGERPRES

Philippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.

 
 
Philippe Roux, fost director general al companiei Tereos Romania, fosta fabrica Zaharul Luduş (Mureş), a câştigat în instanţă aproape un milion de dolari, în urma unui proces în care a fost judecat faptul dacă Roux a fost un şantajist sau cineva care a tras un semnal de alarmă, transmite Bloomberg. 

La finele lui 2016, la doar câteva săptămâni după ce a fost numit în fruntea Tereos Romania, Philippe Roux a avertizat producătorul francez de zahăr cu privire la suspiciunile sale privind practici de corupţie şi condiţii de periculoase de muncă la subsidiara din România. Ulterior, Philippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.


Grupul francez Tereos spune că a investigat avertismentele formulate de Philippe Roux, dar că a descoperit că acuzaţiile acestuia de corupţie sunt lipsite de fundament şi a îmbunătăţit sistemele de siguranţă. Disputa a escaladat atunci când Roux a cerut să primească un pachet compensatoriu la plecarea din firmă. Tereos susţine că Philippe Roux ar fi ameninţat că va face public întregul incident dacă nu va primi un pachet compensatoriu, astfel că firma l-a concediat.

Potrivit unui tribunal de apel din Amiens, nordul Franţei, Tereos nu ar fi trebuit să îl concedieze pe Philippe Roux, astfel că acum compania trebuie să îi plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 881.500 de euro pentru concediere fără motiv.

"Mărturiile făcute de directorii de la conducerea companiei au fost în mod clar lipsite de imparţialitate" şi nu au putut dovedi presupusul şantaj, au decis judecătorii.

În replică, Tereos a informat că va face recurs la o instanţă superioară deoarece acest dosar "ridică unele semne de întrebare cu privire la limitele de expresie ale angajaţilor".

Compania franceză susţine că Philippe Roux a fost concediat pentru o presupusă încercare de şantaj şi pentru că a făcut "acuzaţii de nedescris" într-o scrisoare trimisă directorului general. Tereos susţine că, în scrisoarea sa, Philippe Roux ar fi sugerat că echipa de conducere de la Tereos ar fi închis ochii la corupţia din România şi, de asemenea, că precedentul management ar fi fost unul de o gravă incompetenţă.

În schimb, tribunalul de la Amiens a considerat că modul de exprimare utilizat de Philippe Roux "nu au fost insultător, excesiv sau defăimător pentru companie", adăugând că semnalul de alarmă tras de Roux a fost fundamentat pe "elemente precise şi obiective".

La final însă, Roux va primi o sumă mai mică pentru că tribunalul i-a ordonat să ramburseze companiei Tereos aproximativ 77.000 de euro sub forma unor plăţi în exces pe care le-a primit în timpul când a ocupat un post în Brazilia.

Dosarul Roux este unul izbitor atât în ceea ce priveşte valoarea despăgubirilor cât şi cu privire la protejarea libertăţii de expresie a angajaţilor. Acordarea unor despăgubiri mari în procese legate de muncă sunt relativ rare în Franţa şi deseori sunt acordate unor bancheri nemulţumiţi, cele mai răsunătoare victorii fiind înregistrate anul trecut de un fost bancher de la Morgan Stanley şi doi foşti traderi, potrivit Bloomberg.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 723 / 20767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Filip & Company și Linklaters au asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de euroobligațiuni în valoare de 3,5 mld. €. Clifford Chance, alături de bănci
RTPR, alături de Rodbun Grup într-o finanțare de 84,5 mil. lei primită de la un sindicat bancar. Daniel Muntean, CEO-ul companiei finanțate: Experiența amplă și energia echipei RTPR ne-au ajutat să încheiem cu succes această nouă tranzacție
Țuca Zbârcea & Asociații, suport juridic pentru Coca-Cola HBC România în tranzacția cu HEINEKEN România. Partenerul Horia Ispas a coordonat echipa în proiectul Stockday
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
Studiu Refinitiv | Q1 2021, cea mai solidă creștere pentru fuziuni și achiziții din toate timpurile. Activitatea de M&A a crescut cu 94% la nivel global, iar în Europa avansul a fost de 23%. Mai multe firme de avocați cu prezență la București strălucesc din nou în clasamentele globale și europene
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...