
Dan Diaconescu pierde în primă instanţă procesul cu presa; are de achitat 40.000 lei
16 Ianuarie 2024
AgerpresAlte publicaţii date în judecată de Dan Diaconescu au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată.
Fostul patron al OTV Dan Diaconescu a pierdut procesul în care a dat în judecată 24 de televiziuni şi publicaţii din presa scrisă şi online, solicitând magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1 să oblige pârâţii la plata unor daune, pentru că au prezentat date din ancheta în care este cercetat de procurori pentru sex cu minore.
Judecătoria Sectorului 1 a respins, ca neîntemeiată, cererea lui Dan Diaconescu şi l-a obligat să plătească unor publicaţii cheltuieli de judecată de aproximativ 40.000 lei, după cum urmează: Media Bit Software SRL (Hotnews) - 2.500 lei; G4 Global Journalism SRL (G4Media) - 2.468 lei; Ringier România SRL (Libertatea) - 2.468 lei; Pro TV - 10.000 lei; ABC Plus Media SA - 10.000 lei; SC Clas Media SRL - 10.000 lei; European Business Environment SRL (stiripesurse.ro) - 2.380 lei.
Alte publicaţii date în judecată de Dan Diaconescu au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată.
Decizia nu este definitivă.
În luna mai 2023, Dan Diaconescu a dat în judecată 24 de televiziuni şi publicaţii din presa scrisă şi online, susţinând că este supus unui "linşaj mediatic" şi este "denigrat" şi "defăimat" în mass-media.
Printre televiziunile chemate în judecată se află Pro TV, Antena 1 şi Antena 3, Kanal D, România TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea Plus, alături de publicaţiile Adevărul, Hotnews, G4 Media, Gândul, DC News şi trustul Ringier România.
Dan Diaconescu a reclamat că posturile de televiziune şi presa scrisă şi online au diseminat în spaţiul public informaţii nepublice/confidenţiale din dosarul în care este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, respectiv imagini cu victimele minore, stenograme, interceptări, fragmente din declaraţii.
"Reclamantul a devenit subiectul unei virulente campanii de presă, victimă a unui adevărat linşaj mediatic", a scris Dan Diaconescu în cererea de chemare în judecată.
"Prin campania de presă negativă exercitată de părţi, nu numai că s-a atentat la imaginea, numele, reputaţia şi activitatea profesională a reclamantului, fiind defăimat şi denigrat, aducându-se grave prejudicii de imagine, prin încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, dar au fost diseminate/divulgate în spaţiul public date şi informaţii cu caracter nepublic/confidenţial din dosarul penal nr.1865/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa", susţine fostul patron de la OTV.
În apărarea sa, Diaconescu a invocat prevederi ale CEDO, directive ale Parlamentului şi Consiliului UE şi a vorbit despre concepte precum morală, demnitate, onoare şi reputaţie.
Dan Diaconescu dorea ca televiziunile şi publicaţiile să nu mai facă nicio referire "defăimătoare" la adresa lui şi să nu mai utilizeze apelative sau diverse descrieri care l-ar viza.
Fostul realizator TV a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pentru săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, ambele în formă continuată.
Conform Parchetului, în perioada septembrie - noiembrie 2020 şi în luna septembrie 2021, Dan Diaconescu a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale, în mod consimţit şi repetat, contra unor sume de 300 - 400 de lei, cu două surori gemene, în vârstă de 15 ani, ce au împlinit vârsta de 16 ani în luna iulie 2021.
"Faptele au fost comise pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti, iar probele au relevat că inculpatul cunoştea vârsta persoanelor vătămate", precizau procurorii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 269 / 4639 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
Bulboacă & Asociații asistă Eazy Asigurări în tranzacția strategică cu Autonom Group
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
Managing IP EMEA Awards 2025 | Muşat & Asociaţii, Baciu Partners, Milcev Burbea și Răzvan Dincă & Asociaţii, printre firmele aflate pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România” în fiecare dintre cele trei domenii analizate. Cum arată clasamentele întocmite de piața locală de ghidul juridic internațional specializat în IP
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...