
DNA: Ofiţer de poliţie judiciară din Bucureşti, trimis în judecată pentru patru infracţiuni de corupţie
15 Iulie 2022
AgerpresProcurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada februarie - aprilie, în calitate de ofiţer de poliţie, Andrei Iulian Stancu ar fi pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru sine şi pentru alţii, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora.
Andrei Iulian Stancu, ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de patru infracţiuni de corupţie.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Andrei Iulian Stancu, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (două infracţiuni), trafic de influenţă (trei infracţiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii şi dare de mită.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada februarie - aprilie, în calitate de ofiţer de poliţie, Andrei Iulian Stancu ar fi pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru sine şi pentru alţii, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora.
În concret, spun anchetatorii, el ar pretins şi primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta şi firma acestuia, ofiţerul de poliţie angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei. Inculpatul ar fi dat asigurări că diferenţa de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofiţerul ar fi urmat să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarului;
De asemenea, procurorii arată că Stancu ar fi pretins de la doi reprezentanţi ai unor unităţi sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societăţile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziţie. În schimb, ofiţerul s-ar fi angajat să facă demersuri (care ar fi ţinut atât de el, cât şi pretinse intervenţii pe lângă un procuror şi a altor ofiţeri de poliţie) astfel încât cei doi reprezentanţi ai unităţilor sanitare să nu fie traşi la răspundere. Ca recompensă pentru demersurile respective, Andrei Iulian Stancu ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităţilor sanitare, după momentul atribuirii.
Totodată, DNA precizează că, la solicitarea aceluiaşi om de afaceri, ofiţerul i-ar promis unui coleg poliţist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situaţia în care va soluţiona mai repede dosarul penal.
"Într-un context separat, inculpatul ar fi permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal să aibă acces la activităţile de cercetare penală ce urmau a fi desfăşurate şi, totodată, i-ar fi furnizat date din cadrul anchetei. În schimb, inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza inculpatul", menţionează procurorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1226 / 4753 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...