ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DNA: Preşedintele CJ Iaşi - trimis în judecată în dosarul privind numirea managerului de la Şcoala ’Titel Popovici’

12 Iulie 2022   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate:

 
 
Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu numirea unui consilier al său, Vlad Babă, în funcţia de director interimar al Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici".
 
Potrivit unui comunicat al DNA, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate:
 
* Costel Alexe, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, sub aspectul săvârşirii a două infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată)
 
* Radu Gabriel Apetrei, şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, sub aspectul săvârşirii două infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată)
 
* Vlad Corneliu Babă, consilier IA la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, detaşat ca manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte din care una în formă continuată), instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, cu scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de uz de fals.
 
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, ''la data de 11 noiembrie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detaşarea inculpatului Babă Vlad-Corneliu de pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi. Aceasta, în condiţiile în care inculpatul cunoştea că respectiva numire nu îndeplinea condiţiile legale''.
 
''Menţionăm că inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11 noiembrie 2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi'', se menţionează în rechizitoriu.
 
Ulterior, la datele de 10 martie 2021 şi 7 iulie 2021, Costel Alexe ar fi dispus prelungirea detaşării lui Vlad Corneliu Babă în aceeaşi funcţie de conducere.
 
În acelaşi context, cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obţine numirea definitivă pe postul respectiv a lui Babă, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, ar fi iniţiat şi elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condiţiile de participare la concurs, precum şi componenţa comisiei, precizează procurorii DNA.
 
''Precizăm că, la vremea respectivă, la nivelul Consiliului Judeţean Iaşi era deja în vigoare o hotărâre adoptată în anul 2020, care privea modalitatea de organizare şi condiţiile de participare la concursul de ocupare a postului menţionat mai sus (concurs suspendat ca urmare a intervenirii stării de urgenţă şi ulterior a stării de alertă). În urma modificărilor aduse în mod ilegal, inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi putut participa la concursul organizat în perioada iunie - iulie 2021, l-ar fi promovat, iar printr-o dispoziţie a inculpatului Alexe Costel, din 10 septembrie 2021, ar fi fost numit pe funcţia de manager al Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi pe o perioadă de 5 ani'', menţionează sursa citată.
 
În demersurile sale, Alexe ar fi beneficiat de ajutorul lui Radu-Gabriel Apetrei, care ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare şi de prelungire a acesteia şi cele aferente iniţierii şi elaborării proiectului de hotărâre.
 
Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Judeţean Iaşi şi Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi în sumă totală de 143.587 lei, reprezentând suma remuneraţiilor încasate de către inculpatul Babă în baza contractului de management interimar, dar şi vătămarea intereselor legitime ale celor două instituţii ca urmare a numirii la conducerea şcolii a unui manager care nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.
 
Potrivit DNA, după obţinerea postului, Vlad-Corneliu Babă ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obţinerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituţiei pe care o conducea.
 
''Precizăm că, anterior, celelalte persoane implicate au încheiat cu procurorii anticorupţie acorduri de recunoaştere a vinovăţiei'', mai arată DNA.
 
Consiliul Judeţean Iaşi şi Şcoala Populară de Arte "Titel Popovici" Iaşi au comunicat procurorilor anticorupţie că nu se constituie părţi civile în procesul penal.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de toţi inculpaţii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Costel Alexe a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi instigare la delapidare. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 33 / 21693
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...