ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Drulă, despre evacuarea chioşcurilor de la metrou: Un cartel se destructurează cu ranga; epoca talciocului subteran s-a terminat

07 Aprilie 2021   |   Agerpres

Acele construcţii provizorii sunt ilegale sub multiple aspecte, a argumentat el.

 
 
Epoca talciocului subteran unde se făceau bani în stil mafiot s-a terminat, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, referindu-se la evaluarea spaţiilor comerciale de la metrou şi felicitându-l pe şeful Metrorex pentru gestul de a deschide cu ranga uşa unui magazin.
 
"Legea este lege şi unde e lege nu e tocmeală. Aşa cum am anunţat, Metrorex a început astăzi eliberarea acelor spaţii comerciale care ocupau domeniul public ilegal. De altfel, Ministerul Transporturilor a trimis o notificare Metrorex pentru a-şi exercita obligaţiile care îi revin în calitate de concesionar al proprietăţii publice - toată infrastructura de metrou şi spaţiul este domeniu public, proprietate publică, este dată în concesiune pe 49 de ani printr-un contract semnat de statul român şi Metrorex la începutul anilor 2.000, iar concesionarului îi revine obligaţia de a ţine în ordine acest domeniu public", a spus Drulă, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.
 
Acele construcţii provizorii sunt ilegale sub multiple aspecte, a argumentat el.
 
"Cel mai important este că nu autorizaţie de construire sau alt aviz emis de o autoritate a administraţiei, apoi nu au dreptul legal, comercial, de a ocupa acest domeniu public. A existat un contract nefericit, o asociaţie în participaţiune între metrou şi firma sindicatului, unde firma sindicatului era asociat principal, contract care a ajuns la termen în 2018, deci de aproape trei ani acele spaţii sunt ocupate fără drept şi firma sindicatului încasează bani pe domeniul public fără drept", a continuat oficialul guvernamental.
 
Potrivit acestuia, există nenumărate rapoarte ale ISU şi ale serviciilor specializate din Metrorex care arată că aceste spaţii pot genera probleme de siguranţă.
 
"Spre exemplu, la incendiu, este o problemă de siguranţă amplasarea acestor staţii, îngustează căile de evacuare s-ar putea întâmpla o tragedie din cauza acestor spaţii, e vorba de probleme de flamabilitate, de materiale care pot lua foc şi pot genera gaze toxice. Este un normativ de la începutul anilor 2000 care identifică aceste aspecte", a susţinut Drulă.
 
El a felicitat toate autorităţile implicate în acţiunea de miercuri - Primăria sectorului 2, forţele de ordine publică - şi a arătat că a primit asigurări din partea primarilor sectoarelor 1, 4 şi 6 privind susţinerea lor, urmând să existe discuţii şi cu ceilalţi doi edili ai Capitalei.
 
"Mulţumesc directorului general al Metrorex, Ştefan Paraschiv, un om curajos, un om care şi-a asumat o misiune grea la Metrorex - şi am văzut comentarii despre folosirea de către directorul general a unei răngi. Şi vreau să spun că da, un cartel se destructurează cu ranga şi îl felicit pentru un act de asumare şi pentru un act de curaj", a subliniat ministrul.
 
Potrivit acestuia, opoziţia de astăzi a oamenilor sindicatului demonstrează că greva de la metrou de acum două săptămâni avea drept cauză tocmai problema legată de spaţiile comerciale.
 
"Acţiunile de astăzi şi scandalul făcut de oamenii liderului de cartel Rădoi sunt o ultimă zvâcnire a mafiei. A putut toată lumea să vadă astfel că acel aşa-zis protest, blocarea ilegală a metroului, a fost exact o acţiune de tip cartel pentru păstrarea sursei puterii ilicite, talciocul subteran şi banii care s-au învârtit în jurul lui. Aşa cum am spus, acea epocă s-a terminat, o epocă a civilizaţiei şi a legalităţii începe", a punctat oficialul.
 
Întrebat de jurnalişti dacă ulterior vor funcţiona magazine cu contracte legale şi cu toate avizele în acele spaţii, el a răspuns că va analiza acest aspect împreună cu instituţiile de resort şi cu arhitecţii, iar banii să vină către stat, însă nu are în vedere acest lucru pentru perioada următoare.
 
Drulă a mai spus că niciun spaţiu comercial de la metrou nu este în acest moment în legalitate.
 
Întrebat dacă staţiile de metrou au avize ISU, el a răspuns că Metrorex s-a adresat către DSU în urmă cu o săptămână sau două pentru a aduce aceste zone în legalitate cu toate avizele.
 
Totodată, ministrul a fost întrebat dacă va cere Metrorex să aplice o sancţiune pentru acei angajaţi care s-au opus evacuării spaţiilor.
 
"Este important să ne luptăm cu abuzatorii, nu cu victimele lor. Angajaţii Metrorex au fost timoraţi de prezenţa unor lideri sindicali care le arătau acel gest mafiot în spate dacă cumva pun mâna acolo", a spus ministrul, făcând gestul tăierii gâtului cu cuţitul.
 
"Despre asta vorbesc că nu ne vom îndrepta niciodată împotriva celor care sunt victime, ci împotriva celor care sunt abuzatorii", a mai spus Drulă.
 
Nicio staţie de la metrou nu deţine o autorizaţie emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), iar toate spaţiile comerciale din staţii au avizul Metrorex se arată într-un comunicat al Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM), remis, miercuri, AGERPRES.
 
"Vă aducem la cunoştinţă că în acest moment 80% din spaţiile comerciale existente în metrou aparţin firmei Sindomet Servcom SRL. Toate spaţiile comerciale au avizul Metrorex, I.M.B (actualul Metroul S.A care are ca obiect de activitate proiectarea şi execuţia metroului în Municipiul Bucureşti) şi avizul pompierilor. În ceea ce priveşte autorizaţia ISU vă anunţăm că nicio staţie de metrou nu are această autorizaţie", potrivit reprezentanţilor USLM.
 
Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului în staţiile de metrou a început miercuri dimineaţa la staţia Ştefan cel Mare, a anunţat Ministerul Transporturilor.
 
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a fost prezent, miercuri, la staţia de metrou Ştefan cel Mare, unde a început desfiinţarea chioşcurilor, el declarând că acestea nu au autorizaţie de construire şi îngreunează ieşirea în caz de incendiu.
 
"Nu există nicio autorizaţie de construire dată nici de Sectorul 2, nici de Capitală, nici de nimeni, drept urmare, aceste construcţii sunt amplasate ilegal în Sectorul 2. Înţeleg şi există un raport al Metrorex că îngreunează inclusiv ieşirea în caz de incendiu şi aseară Poliţia Locală a suspendat activitatea acestor agenţi economici şi, de asemenea, am dat o dispoziţie pentru desfiinţarea lucrărilor construite ilegal", a spus Radu Mihaiu.
 
Termenul-limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 9 / 20739
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a acordat asistență BFS Molecular într-o tranzacție privind vânzarea activelor către o societate lider în domeniul medical de precizie
Mariana Signeanu, promovată Partener al firmei Biriș Goran
Cum au reușit studenții Facultății de Drept din București să câștige locul I și mențiune pe echipe la Willem Vis (Hong Kong), cel mai mare și mai prestigios concurs de drept privat din lume. Cine sunt cei șase tineri care au obținut acest rezultat remarcabil și ce spun despre motivație, experiența acumulată, oportunități. De vorbă cu antrenorii despre selecția și pregătirea echipei
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a consiliat compania farmaceutică USP la intrarea pe piața din România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Corporate and M&A Practice
Echipa BSMP lucrează într-un proiect ce vizează implementarea unui sistem de vot electronic în AGA societăților listate prin utilizarea tehnologiei blockchain, urmată de digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare. Tot mai multe solicitări privind finanțarea prin emisiuni de obligațiuni vin de la clienți din diverse industrii, spun avocații departamentului de Capital Markets
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Andra Mihalache (Mușat & Asociații): A fi un avocat bun nu te califică automat pentru a fi partener în cadrul unei firme de avocați. În plus față de nivelul profesional, este nevoie de viziune, strategii de succes, capacitatea de a anticipa domeniile în dezvoltare cu impact juridic, expertiza în industrie
D&B obține încă o soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ dispune obligarea ANAF la stabilirea în minus a TVA auto-colectată inițial de contribuabil, precum și a contribuțiilor sociale
Pentru echipa de M&A din cadrul KPMG, anul 2021 a debutat în forță, cu mandate pentru tranzacții în IT, energie, real-estate, lifestyle, FMCG și servicii financiare. Laura Toncescu, Head of KPMG Legal: Vedem cereri de consultanță din partea unor noi investitori care optează în contextul actual să investească în România datorită fragmentării ridicate a sectoarelor, reflectată în bariere de intrare reduse și oportunități sporite de diferențiere
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting a senior lawyer for the banking and finance practice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...