ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Managerul Spitalului din Odorheiu Secuiesc, trimis în judecată pentru corupţie în legătură cu achiziţii de echipamente medicale

27 Aprilie 2021   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al DNA, Lukacs Antal va fi judecat, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi cumpărare de influenţă.

 
 
Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi membru al Comitetului Director al unităţii sanitare, a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, într-un dosar privind achiziţii de echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
 
Potrivit unui comunicat al DNA, Lukacs Antal va fi judecat, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi cumpărare de influenţă.
 
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Balint Eniko, la data faptelor referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Barczan Laszlo, la data faptelor magazioner, precum şi omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, administrator al SC Chantel Sante SRL.
 
De asemenea, au fost trimişi în judecată Marcela Saghin - contabilă la firma Chantel Sante SRL, precum şi Dan Cosmin Dragoş - şoferul omului de afaceri.
 
În plus, firma Chantel Sante SRL este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
 
Potrivit DNA, această cauză a avut ca obiect presupusa atribuire frauduloasă de către persoane din conducerea Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
 
Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalul ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.
 
În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei.
 
Anterior, din această cauză, au fost disjunse două dosare penale, în care procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, printre alţii, a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, şi a managerului Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu.
 
În perioada 10 aprilie - 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, care controla SC Chantel Sante SRL, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţionarea de către spitalul din Odorheiu Secuiesc a unor aparate şi produse medicale.
 
O contribuţie importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi inculpaţii Balint Eniko şi Barczan Laszlo, care ar fi întocmit o parte dintre documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul şoferului şi contabilului său, accesul la informaţii confidenţiale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici.
 
Toate produsele ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar şi produse neconforme, iar în altele achiziţia s-a desfăşurat în condiţiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unităţii spitaliceşti.
 
În aceeaşi perioadă, Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăţi către SC Chantel Sante SRL, deşi unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru, i-ar fi cerut omului de afaceri Doru Dumitru Bertea să-şi folosească influenţa pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în scopul obţinerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deşi spitalul îndeplinea doar condiţiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.
 
Pentru aceste demersuri, omul de afaceri ar fi promis şi remis celor trei inculpaţi angajaţi ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc sume de bani şi alte foloase după cum urmează:
 
* Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri;
 
* Balint Eniko şi Barczan Laszlo ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.
 
Prin aceste demersuri, spun procurorii, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.
 
Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 49 / 20845
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BUCHAREST ARBITRATION DAYS - 2021 | Towards a reform in arbitration - a particular view on construction disputes -- June 3rd and 4th
Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
Avocații Bondoc & Asociații au asistat Restart Energy în emisiunea de obligațiuni ‘verzi’. Trei parteneri au coordonat echipele implicate în proiect
Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu, partenere CMS România, desemnate Women Leaders 2021 de către IFLR1000. Horea Popescu, Managing Partner: Nominalizările atestă o dată în plus statutul CMS de lider global în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și susținerea în carieră de care se bucură avocații noștri
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...