
Managerul Spitalului din Odorheiu Secuiesc, trimis în judecată pentru corupţie în legătură cu achiziţii de echipamente medicale
27 Aprilie 2021
AgerpresPotrivit unui comunicat al DNA, Lukacs Antal va fi judecat, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi cumpărare de influenţă.
Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi membru al Comitetului Director al unităţii sanitare, a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, într-un dosar privind achiziţii de echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Potrivit unui comunicat al DNA, Lukacs Antal va fi judecat, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi cumpărare de influenţă.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Balint Eniko, la data faptelor referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Barczan Laszlo, la data faptelor magazioner, precum şi omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, administrator al SC Chantel Sante SRL.
De asemenea, au fost trimişi în judecată Marcela Saghin - contabilă la firma Chantel Sante SRL, precum şi Dan Cosmin Dragoş - şoferul omului de afaceri.
În plus, firma Chantel Sante SRL este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, această cauză a avut ca obiect presupusa atribuire frauduloasă de către persoane din conducerea Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalul ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.
În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei.
Anterior, din această cauză, au fost disjunse două dosare penale, în care procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, printre alţii, a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, şi a managerului Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu.
În perioada 10 aprilie - 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, care controla SC Chantel Sante SRL, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţionarea de către spitalul din Odorheiu Secuiesc a unor aparate şi produse medicale.
O contribuţie importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi inculpaţii Balint Eniko şi Barczan Laszlo, care ar fi întocmit o parte dintre documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul şoferului şi contabilului său, accesul la informaţii confidenţiale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici.
Toate produsele ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar şi produse neconforme, iar în altele achiziţia s-a desfăşurat în condiţiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unităţii spitaliceşti.
În aceeaşi perioadă, Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăţi către SC Chantel Sante SRL, deşi unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru, i-ar fi cerut omului de afaceri Doru Dumitru Bertea să-şi folosească influenţa pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în scopul obţinerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deşi spitalul îndeplinea doar condiţiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.
Pentru aceste demersuri, omul de afaceri ar fi promis şi remis celor trei inculpaţi angajaţi ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc sume de bani şi alte foloase după cum urmează:
* Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri;
* Balint Eniko şi Barczan Laszlo ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.
Prin aceste demersuri, spun procurorii, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.
Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2085 / 4737 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...