ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Scandalul ‘Nordis’ modifică legislația imobiliară | PNL și PSD vin cu proiecte de lege

09 Octombrie 2024   |   Agerpres

Liberalul Florin Roman susţine că "scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal".

 
 
Partidul Naţional Liberal cere Partidului Social Democrat şi liderului PSD, Marcel Ciolacu, să voteze proiectul PNL, depus încă din 2019, care prevede că un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, a declarat liberalul Florin Roman.

"Cerem PSD şi lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul PNL care pune cruce ţepelor imobiliare. PNL îi solicită preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să ceară colegilor săi deputaţi să voteze de urgenţă proiectul de lege al PNL, depus încă din 2019, care dacă nu ar fi fost blocat de PSD nu ar fi permis un scandal Nordis", a precizat Florin Roman, într-o postare pe Facebook.

El a susţinut că "scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal".


"Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care printre altele prevede că un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor, în ceea ce priveşte relaţiile dintre cumpărători, dezvoltatori imobiliari sau constructori, prin aplicarea celor mai bune practici referitoare la politica de asistenţă pentru cumpărători în faza iniţială a negocierilor sau a antecontractului, post-vânzare, precum şi la efectuarea reparaţiilor în perioada de garanţie, în vederea asigurării protecţiei cumpărătorilor", a menţionat Florin Roman.

Totodată, prin proiect se preconizează punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii.

Miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că legislaţia în materia dezvoltatorilor imobiliari urmează să fie modificată, astfel încât situaţii de genul celei în urma căreia deputatul social-democrat Laura Vicol şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor să fie, pe viitor, evitate.

El a fost întrebat dacă a discutat cu deputata Laura Vicol, după ce aceasta şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, urmare a unei anchete jurnalistice care a scos la iveală nereguli legate de promisiunile de vânzare ale unor apartamente dezvoltate de firma Nordis Group. Ciolacu a fost întrebat şi cum priveşte ancheta derulată în cazul Nordis. "Cred că şi acolo trebuie intervenit legislativ şi am avut o discuţie cu colegii mei ca astfel de lucruri să nu se mai poată întâmpla", a afirmat premierul.

"O să vedeţi astăzi, am luat legislaţia şi din Franţa, am luat şi legislaţia din Germania. În momentul acesta au făcut un grup de lucru la Parlament, a făcut domnul Simonis, şi o să vină dânşii cu o propunere legislativă, ceea ce mi se pare foarte corect. Eu nu sunt judecător, nu sunt procuror, dar, cu adevărat, cele sesizate nu trebuie să se mai întâmple şi cel mai uşor modifici legea. În Franţa, de exemplu, nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10% la un bloc, la nişte locuinţe, la spaţii locative pe care nu le-ai construit. Sau se merge pe sistemul de asigurare, ni se pare normal să modificăm legislaţia în acest sens", a declarat Ciolacu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 139 / 4664
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...